Sfaturi testate pe Windows XP SP3
Pai sa incepem cu inceputul, instalezi frumos windows-ul pe o partitie (preferabil ntfs).
Dupa instalare - click dreapta pe my computer system restore - turn off pt. toate partitiile.
Instalezi drivere cu restart de fiecare data cand iti cere.
Instalezi antivirusul (recomand eset smart security are si firewall) si restul programelor de care mai ai nevoie.
Instalezi ccleaner, regcleaner, tuneup utilities (acesta nu este gratuit, dar puteti incerca cu trial-ul de 30 zile) si dustbuster xp.
Deschizi dustbuster xp si il lasi sa ruleze pana ce dispare de langa ceas.
Cu ccleaner din meniul din stanga alegi Cleaner si debifezi tot ce nu vrei sa stearga (cookie-uri, internet history, saved forms etc).
Din ccleaner click pe registry din meniul din stanga si scanezi de 2-3 ori sau pana cand nu mai apare nimic in lista aceea, lasi sa scaneze si dai fix selected... eventual faci si un back-up cand iti cere.
Din RegCleaner:
#Tools-registry cleanup-orphan file reference- lasi sa scaneze ctrl+a si dai remove selected.
#Tools-registry cleanup-automatic registry cleaner- lasi sa scaneze ctrl+a si dai remove selected.
Din tune-up utilities (2008), instalezi ultimele update-uri si rulezi "1 Click maitenance" sau tuneup registry scanner (e acelasi lucru) lasi sa si defragmenteze, pentru ca o face mai bine si mai repede decat programul de win. (Daca nu instalezi ultimele update-uri defragmentarea o sa mearga foarte greu).
Tune-up utilities-meniu stanga:increase performance-reduce size of registry. Puteti sa va mai jucati prin tune-up utilities dar astea sunt lucrurile de baza.
Faceti o scanare completa cu antivirusul.
Dupa ce ai facut toate astea poti sa-ti faci un back-up cu acronis, iar in caz ca ti se viruseaza PC-ul poti sa l-ai inapoi ca nou in doar 5-10 minute (tot la cererea voastra o sa pun si tutorial pentru acronis).
Alte sfaturi:
-cand instalezi winamp nu da pur si simplu next, next pt. ca iti instaleaza foarte multe prostioare, mai debifeaza din ele; si driverele pt. imprimanta sau sunet mai instaleaza cateva programe pe care este posibil sa nu le folosesti.
-mai bine spus, instalati programele cu putina atentie nu doar next, next, finish.
-in regcleaner la startup lasa doar programele esentiale daca vrei ca pc-ul tau sa nu mai stea mult pana se deschide, iar tot ce ti se pare suspect poti sa stergi, dar nu inainte sa cauti pe google sau sa intrebi aici daca este un virus sau proces legal, pt. ca e posibil sa nu stergi ce trebuie.
-la instalarea office-ului instaleaza doar ce folosesti: word, acces etc.
-ca si codec pt. filme recomand sa instalati doar ffdshow este foarte bun si nu ocupa mult spatiu cum fac altele. Daca vrei ca in player-ul video (exceptand win. media player sau winamp) sa-ti apara diacriticele cum trebuie, urmeaza pasii urmatori (instructiuni valabile pt. bsplayer): click dreapta-options-preferences-subtitles-font, iar la "Script" selectati Central European.
-daca vrei program pt. arhivare incearca IZArc pt. ca ocupa mai putin spatiu, este mai rapid si recunoaste foarte multe formate de arhive.
-nu instala programe de pe site-uri cu warez este foarte posibil ca acestea sa fie virusate.
-daca esti obisnuit sa folosesti ultimele versiuni ale programelor, recomand sa faci back-up la windows fara sa le instalezi pentru ca data viitoare cand dai restore la back-up vei fi nevoit sa le reinstalezi cu versiuni mai noi (ex: browsere, playere etc)
-daca te enerveaza sunetele din windows cum ar fi cel de start-up sau turn off (din cauza sunetelor din windows pc-ul se poate misca si putin mai incet, daca aveti pc-uri bune nu o sa sesizati), intra in control panel: sounds and audio devices-sounds- la sound scheme selectati no sound.
-periodic poti rula ccleaner, regcleaner dustbusterxp si tuneup utilities.
Ultimul windows pe care l-am avut m-a tinut 1 an, fara probleme majore de securitate sau erori, dar am formatat ca sa trec la SP3.
Eu consider ca multi dintre voi stiu multe dintre lucrurile de mai sus, asa ca nu vreau sa aud "stiam asta"
Momentan cam astea mi-au venit mie in cap pana acum, daca mai aveti si voi alte sfaturi va astept cu ele.
Tutorial Acronis
Instructiuni valabile in Acronis True Image Home v11
Back-up and Restore -> Back-up->Next->My Computer (Next)->Disks and partitions(Next)-> Selectezi partitia cu windowsul (Next)->Next->Selectezi unde vrei sa salvezi fisierul de backup (Next) ->Create a new full backup archive (Next)-> Set the options manually (setari suplimentare vezi mai jos)->Next->Proceed
Pentru a restaura arhiva deschideti programul: Back-up and Restore -> Restore-> si selectati fisierul de back-up.
Tot cu Acronis puteti face pe HDD o partitie protejata in care sa salvati doar fisierele de back-up, eu nu folosesc aceasta metoda si nici nu o prea recomand, asa ca am sa va invat cum sa puneti fisierul de back-up pe un dvd bootabil, astfel ca veti putea avea din nou windows-ul proaspat instalat in doar 5-10 min chiar daca nu veti mai putea intra in Windows si apoi in Acronis.
Disk Utilities->Create Bootable Rescue Media (sus meniu stanga)->Next->Next->Next->ISO image->next->Proceed
Cu UltraISO deschideti fisierul pe care l-ati creat acum si apoi adaugati prin drag&drop arhiva de back-up si burn.
*Din meniul Set the options manually poti sa-ti protejezi backup-ul cu o parola sau poti sa-i modifici nivelul de compresie, eu recomand setarea pe Maximum, la Back-up priority daca selectati High nu veti mai putea utiliza PC-ul timp de 10-20 min. cat este creata arhiva asta pt. ca se vor folosi toate resursele PC-ului pentru a crea mai rapid arhiva. ARchive splitting- puteti impari arhiva in mai multe bucati ca sa o puteti pune pe cd-uri.
Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui topic fara acordul membrilor Seopedia.

Răspunde cu citat

.