Claudiu, eu stiu ca marketingul (afiliat sau nu) e in slujba unui singur stapan, banul. Nici eMag, nici 2parale, nici vreun afiliat nu munceste pentru "multumirea omenirii". Sunt afaceri care vor si trebuie sa fie profitabile, altfel dispar. Nu poti sa te bazezi, ca afiliat, pe modelul:Cu tot respectul pe care il am pentru munca depusa de tine, abordarea asta s-ar lega mai mult de un buton "Donate", in semn de recunostinta pentru munca ta, decat de un link afiliat.Citat:
dezvoltati continut util, dezvoltati proiecte pe care vizitatorii revin si vor da click pe linkurile de afiliere chiar constienti si multumiti ca veti fi recompensati pentru asta daca ei cumpara.
Acum iti vorbesc din experienta mea de pana acum si din studiile (poate modeste) pe care le-am facut:
In segmentul IT&C si electro decizia cumparatorului e mult mai putin bazata pe factorul emotional pe care il poate obtine un blogger printr-un review plin de maiestrie, decat pe un pret corect combinat cu increderea in magazinul la care produsul cautat se gaseste. Cu alte cuvinte, se poate intampla destul de des ca un individ care doreste sa cumpere un laptop sa citeasca lucruri frumoase in review-ul tau, sa-l convingi sa cumpere un Dell Inspiron N1525, dupa care el sa caute pe net specificatiile exacte ale produsului si sa cumpere de la magazinul care ofera pretul cel mai bun si are reviewuri pozitive de la cumparatori, fiindca e vorba de un produs identic.
Modelul de vanzare emotional poate functiona mult mai bine pe segmentul fashion, unde o brosa pe care o prezinti ca pe Koh-i-Noor, alaturi de o poza draguta, asigurand clientela feminina ca va rupe ochii barbatilor, se va vinde prin linkul tau afiliat, fiindca e greu sa mai gaseasca pe net aceeasi brosa, cu specificatiile "brosa din argint model fluturas de noapte cu marcasite pe antenute". Daca ai deschis dorinta in cumparatorul respectiv, doar aspectul financiar mai sta in calea comisionului, concurenta directa nu exista. Nemaivorbind de faptul ca o femeie intrata (prin linkul tau afiliat) pe un website fashion, sigur se mai agata de ceva (cercei, inelus, esarfa etc), daca are bani suficienti pe card, poate si pentru a ajunge la pragul livrarii gratuite.
Oarecum asemanator e si segmentul de hotelarie, in care un review convingator al unui hotel, care trimite prin link afiliat spre un comparator de preturi in stilul HotelsCombined, are sanse foarte mari de a fi profitabil.
Parerea mea e ca segmentul IT&C si electro, in care gasesti acelasi produs in 10 magazine online, din care 3-4 inspira incredere, este cel mai nerecomandat a fi abordat prin reviewuri, prin prisma raportului munca depusa/castiguri din afiliere.