Un nou update important de algoritm de la Google: https://www.seroundtable.com/march-1...ate-27249.html
Am vazut deja anumite efecte in ceea ce priveste pozitionarea anumitor siteuri din Romania.
Cum stati?
Versiune printabilă
Un nou update important de algoritm de la Google: https://www.seroundtable.com/march-1...ate-27249.html
Am vazut deja anumite efecte in ceea ce priveste pozitionarea anumitor siteuri din Romania.
Cum stati?
Cam la fel, deși unde eram depășit de 2-3 siteuri de anunțuri (olx) sau de magazine mari (eMAG, practix etc) parcă a mai pus un link în fața site-ului meu. Și la căutarea numelui meu este prima dată când Facebook se afla pe locul 1, siteul personal a fost detronat după mai bine de 10 ani.
Confirm schimbari de rank pentru 2 dintre site-urile pe care le am. Oricum, pe parcursul zilelor viitoare se mai produc efecte.
La mine au fost niste scaderi bruste ieri, dar si-au revenit in mare masura astazi. Insa, cum spunea si mindagainst, nu par sa se fi stabilizat rezultatele, asa ca vedem zilele urmatoare cum mai evolueaza.
PS: Si Semrush inca arata o volatilitate destul de mare - https://www.semrush.com/sensor/?category=&db=MOBILE-US
La mine e ciudat... inca nu pot spune ce s-a intamplat sau ce s-a modificari sunt dar in GSC pe un site international am un grow mare ( http://prntscr.com/mxslgm ) si pe astazi in seomonitor au crescut unele cuvinte care nu aveau o pozitie favorabila. Nu am cazut deloc acolo... in schimb pe 2 site-uri din RO am scaderi cam maricele ( cam 20 de pozitiii ... din prima pagina cam pe 3-4 ). Sa vedem pe parcurs ce se intampla...
1. Pe un site micut de prezentare se vede o crestere, dar am pus si niste link-uri de curand.
2. Ecommerce-ul zici ca e posedat, creste, scade, dispare de tot, unele se duc in sus, altele -40 de pozitii.
Clar mai dureaza pana or sa se aseze apele.
La mine e la vale din ianuarie :( iar martie am fost "la pat" de pe 2 pe 15, deci am mers din inertie, rezlutatul? Scadere chiar si la un site care are si content si links! Per total am cadere 1-2 pozitii in SERP.
http://e4ro.com/wp-content/uploads/2...le-AdSense.jpg
Nu stiam despre acest update, ma bucur ca am gasit o explicatie posibila la scaderea traficului cu aproximativ 50%. Eforturile facute din punct de vedere SEO s-u dovedit a fi inutile, cel putin la prima vedere.
Problema cea mai mare este ca nu imi pot da seama ce s-a schimbat. Site-urile cu vechime au luat-o la vale, pe cand site-urile noi au inceput sa urce intr-un ritm alert. De precizat ca dpdv al content-ului toate sunt optimizate corect, cu continut original iar backlink-uri (diversitatea) exista mai degraba pe cele cu vechime.
Am mai observat si ca:
- pentru unele site-uri conteaza ora la care cauti: si nu vorbim de o pozitie sau doua, ci de o pagina sau doua.
- pentru site-urile locale conteaza pana si cartierul / sectorul din care cauti - fara a avea un minim de legatura cu Google Business.
E un update dubios rau de tot, care parca tot te impinge sa convingi clientii sa faca DOAR Google Ads.
Din ce am observat eu, unde au fost backlinks din nisa, s-au dus bine. Totul este ok, cel putin la mine, mi-a ridicat cateva cuvinte cheie principale in primele 5 pozitii (erau pe pagina 2) la un client cu un site mai vechi iar la celalalt (3~ luni) au ramas la fel. Tot e ok :)
Scadere brusca de trafic, aproximativ de 30%. Cine se uita pe t5, sectiunea de afaceri unde sunt eu, cam toate sunt in scadere: Top Siteuri Afaceri - Clasament Trafic Web
Pe sectiunea de blog-uri sunt si cresteri de 482%, 269%: Top Siteuri Bloguri - Clasament Trafic Web
Salut,
Din analiza unui numar de aprox. 400 de site-uri (la care avem acces pe conturile de Google Analytics in cadrul DWF), am identificat o serie de particularitati ale acestui update, ca de exemplu:
- Ni se confirma faptul ca si in Romania sunt site-uri foarte mari, cu brand puternic, care au inregistrat scaderi semnificative. Acest lucru contrazice opiniile generaliste de tip “brandurile au fost avantajate la acest update”.
- Din datele analizate pe conturi de GSC ale unor site-uri mari (>2 mil vizite pe luna din Google organic), afectate negativ de acest update google, am observat ca s-au pierdut pozitii de top, insa in special pe cuvinte cheie destul de putin relevante.
- Site-uri de tip eCommerce, care au construit continut in mod constant in ultimul timp, au inregistrat cresteri semnificative pe acest tip de continut, in detrimentul unor site-uri mari de publishing. Consideram ca acesta poate sa fie un semn al diminuarii ponderii pe care autoritatea domeniului o are in algoritmul de ranking Google.
Mai multe observatii, actualizam in cadrul articolul dedicat acestui update, de pe blogul DWF: Google Update: 13 martie, 2019 – ce stim pana in acest moment. De asemenea, in pagina este si un formular, prin care puteti sa contribuiti la aceasta analiza, daca doriti.
Spor.
@Meetzah, nu ati remarcat problema principala si anume faptul ca Google a inlocuit pentru foarte multe cautari rezultatele in limba romana cu cele in limba engleza. Pentru foarte multe cautari, din 10 rezultate, Google afiseaza doar 1-2 pagini in limba romana, restul rezultatelor fiind pagini in limba engleza.
E in mod clar o problema tehnica / bug de algoritm.
Am deschis o postare ieri pe forumul Google: https://support.google.com/websearch.../3055890?hl=en
Am rugamintea sa adaugati niste comentarii + upvotes, ca sa incercam sa tinem threadul sus, pentru o eventuala rezolvare mai rapida.
Multumesc anticipat.
Au mari probleme peste tot, inclusiv la gmail. Am sters toate email-urile si ei ziceau ca e full inbox, delete for more space! :( a durat 48 de ore pana sa actualizeze. Am vazut schimbari si pe .de, unde o gramada de site-uri au inregistrat scaderi majore. Eu zic ca isi revin ... dar o sa suferim pana atunci.
Votat!Citat:
Am rugamintea sa adaugati niste comentarii + upvotes, ca sa incercam sa tinem threadul sus, pentru o eventuala rezolvare mai rapida.
Nu te contrazic, insa nu stiu procentual de cate ori apareau astfel de rezultate. Eu nu le-am remarcat.
Acum e ceva evident, pe nisa news procentul a crescut foarte mult. Daca o sa efectuezi cateva din cautarile date exemplu in thread-ul de pe forumul Google, o sa vezi ca pentru anumite cautari s-a ajuns la peste 80% rezultate in limba engleza.
Evergreen-urile sunt se asemenea afectate puternic, pentru cautari de biografii / nume de personalitati, siteurile in limba romana au fost inlocuite in mare masura cu rezultate in limba engleza.
Am testat si cu unele cautari specifice pentru limba romana, iar Google ofera uneori echivalente din engleza sau alta limba (am vazut si rezultat in spaniola).
Nu am idee ce se intampla cu google dar cineva umbla la butoane. Daca dai cautare la cuvantul cheie: cele mai eficiente pastile de slabit , primele 5 rezultate sunt pagini rusesti cu redirect catre un anumit produs de slabit. Si nu e vorba doar de cuvantul asta cheie, mai sunt cateva cu foarte multe cautari in aceasi situatie, iar siturile din Romania apar pe pagina 2 in cel mai bun caz
Am efectuat o cautare din MD si dupa ce am ales doar pagini in limba romana prima pagina a fost doar pe .roCitat:
I also confirm this problem: English pages results for medical searches in Romanian. Here is an example for "cancer de pancreas (pancreatic cancer").
la fel si pe acesta. Culmea este ca si fara sa selectez rezultatele sunt tot in romana [ desi in MD cam totul e in rusa! ] Ar merita de verificat cele doua din RO.Citat:
cele mai eficiente pastile de slabit
Rapsodia si daca dai rezultatele pe ro, primele site-uri care apar sunt tot alea rusesti cu redirect catre un produs cu pagina in romana:
1 Cele mai eficiente pastile pentru dieta cumpara - M-tour.eu m-tour.eu/data/11076-the-most-effective-diet-pills-buy.xml
2 Ce sunt pastile ieftine și eficiente pentru dietă - m-tour.eu/data/20112-what-are-cheap-and-effective-diet-pills.xml
3 Cele mai eficiente pastile pentru pierderea în greutate - Casa ...
casainternazionaledelledonne.org/.../10312-the-most-effective-pills-for-weight-loss.x...
si o tine tot asa cu astfel de site-uri pana pe poz 8. Toate acestea sunt pagini in rusa cu redirect catre o pagina a unei pastile de slabit scrisa in romana. Lista de cuvinte cheie e foarte lunga si nu afecteaza doar in nisa slabitului.
Da recunoasc ca nu am studiat atent :( am vazut ca scrie in romaneste si nu am dat click sa vad ce si cum. Naspa. Si la mine e cam aiurea, am un site care ranca in romana din toata UE, acu am scazut 50% .. si la trafic si la venit. Si vorbim de peste 1 K euro :( acu sunt 500. Asta-i viata, sper sa-si revina, eu recuperez pe FB desi sincer nu prea am chef sa distribui zilnic zeci de articole. Daca nu revine, trebuie umblat iar la SEO, links ... content . Cum zicea cineva de aici .. sa stai cu nasul in vant meru ... Romania a mai trecut prin perioade nasoale, ma uit ca si la link-ul lui Nichita nu prea sunt comenturi si UpVote [ 19 ]. ma bucur ca am si cresteri totusi, dar doar pe trafic din RO si la chestii vechi [ peste 6 - 7 ani ].
Nichita, ce spui tu ca google iti ofera unele rezultate din limba engleza o facea dinainte de acest update si o facea si inainte de update-ul din august 2018. EU am observat treaba prin decembrie 2017 si practic asta a fost unul din motivele principale pt care am inceput sa fac site=uri pe ro. Initial am crezut ca nu prea sunt rezultate si google e fortat sa imi arate rezultatele in engleza, dar am ajuns la concluzia ca google e o frectie ce poate fi manipulata oricand mai de oricine cu orice forma spam.
Chiar am ajuns la concluzia ca nu se merita sa muncesti ca un sclav pt un site cand pur si simplu poti face o simpla pagina cu un produs pe care o spamezi cu backlinkuri si ai ajuns in top. Fa 10 pagini pe acelasi cuvant cheie si ai toata prima pagina google a ta.
Acum stiu ca bugurile nu dureaza mult dar sa fii primul pe cuvantul cheie Garcinia Cambogia te cam umplii de bani. Acum 2 sau 3 ani am vazut o chestie asemanatoare pe Bing care iti afisa pe primele 2 pagini acelasi rezultat(tot o pagina cu redirect) de 20 ori si iesea in serp pagina respectiva pt toate cuvintele cheie legate de Garcinia Cambogia si weight loss pills. Tot bugul asta a tinut cam o saptamana dar in saptamana respectiva sunt sigur ca paginile respective au produs cel 100k$.
Nu ma plang de trafic, practic dupa update asta traficul pe slabire s-a dublat aproape, cu toate ca am pierdut foarte multe pozitii pe 15-20% din cuvintele cheie principale. Cu toate astea imi displace total sa vad cum bataia asta de joc cu acele pagini de redirect mi-a eliminat toata munca depusa.
Sincer, google iti spune sa fii cinstit sa faci treaba buna, tu faci asta si ti-o da in gura, nu e prima oara cand trec prin asta si chiar am ajuns la concluzia ca ar trebui sa incepem sa purtam palarii negre daca vrei sa mai faci ceva pe google, pt ca astea albe ii displac si mereu i-au displacut cu toate ca google urlat in gura sa purtam doar palariile albe.
Acum ce rost are sa ma chinui sa port sapca alba cu anii si sa nu fac nimic cand imi pot pune sapca neagra si sa produc ce mi-am propus in nici macar o luna. Practic nici macar nu esti pedepsit in plm daca esti prins, iti sterge site-ul, taie accesul la google, prostii din astea care pot fi remediate usor schimband laptopul si numele de navigator, pe urma o iei de la capat si tot asa, viata trece tu faci banul, google o suge, de doua ori ca merita.
Din ce-a vazut ca se-ntampla, am ajuns la concluzia ca asta nu a fost un update, ci un downdate, un rollback. D-aia pare ciudat, pentru ca a afectat intr-o oarecare masura doar saiturile care au avut cresteri sau scaderi semnificative intr-unul din precentele updates.
Ce stiu sigur este ca:
- Incepand cu data de 12, unul din site-urile importante pe care le manageriez, un proiect care a suferit in timpul Medic Update, a inceput sa-si revina
- Draxe.com, lovit teribil de Medic Update, a-nceput sa-si revina (asta ar fi cel mai bun exemplu dintr-o lista de saituri similare)
- Incepand cu data de 12, concurenta lui Draxe (gen WebMD), site-uri ce au fost privilegiate de Medic Update, au inceput sa piarda din traficul castigat imediat dupa Medic Update: oricine are access la un tool de genul Semrush va vedea EXACT-EXACT cresterea si scaderea exact la datele astea, pana la pozitia de pana in Medic Update
- Sunt pe un grup de Facebook in care useri cu site-uri in industrie au observat cam acelasi behavior.
Medicinenet.com - https://i.imgur.com/RFE2ulv.png - revenire
WebMD.com - https://i.imgur.com/EfgL2SV.png - pierdere
Draxe.com - https://i.imgur.com/0a6GLXp.png - semne clare de revenire
Acum, e putin ciudat, pentru ca nu doar site-urile medicale au fost afectate de rollback, ci si alte site-uri. Iar raspunsul meu este logic: a fost un update de core, iar core-algo-changes afecteaza tot ce-nseamna SERPs. Doar ca isi vor reveni, daca nu cumva si-au revenit deja. Site-ul din semnatura, fara legatura cu Health & Beauty, a pierdut 25-30% incepand cu data de 12, pentru a-si reveni, pana astazi, la traficul initial.
Exista un raspuns destul de evaziv din partea Google, in care mint prin omisiune, asa cum ne-au obisnuit. Spun ca "nu a fost un update targetat pe Health & Beauty", ci un update de Core. Parerea mea este ca fix Health & Beauty a fost tinta. Si nu-i un update, ci un rollback. Dupa ce am analizat datele din Health & Beauty, sunt 99% convins ca a fost un rollback la Medic Update. Este foarte, foarte evident.
am dat cautare normal nu am folosit incognito. Am verificat iar si aceleasi rezultate pt mine, chiar e curios. Cloacking ip in functie de cauturile userului. Inainte de a face verificarea asta ai mai cautat in trecut cuvinte cheie asemenatoare cu cel specificat de mine? Te intreb ca acum am cautat si eu pe incognito si imi arata ce spui tu ca iti arata tie pe normal, situatia este inversa la mine
Sunt site-uri care au urcat la ambele update-uri, asa cum sunt si siteuri care au coborat dupa ambele updates.
https://www.gsqi.com/marketing-blog/...orithm-update/
Siteuri de pe multiple nise au fost afectate de acest update.
https://www.seroundtable.com/google-...lts-27315.html
LE: Acum doua zile au facut o noua modificare a algoritmului. Se pot vedea variatiile cu un tool de genul Semrush.
Eu sunt destul de sigur ca exemplul dat de Cristi Adam este o eroare si in rest s-au mutat pioni grei in algoritm si de aceea schimbarile majore (cresteri si scaderi) pentru unele site-uri.
@Nichita legat de stiri, daca e vorba despre cele care se cauta la fel si in engleza, nu cred ca se vor schimba. Daca ai ceva exemple de cautari romanesti cu rezultate in engleza, lasa 2-3 exemple.
Pe topicul acela se cauta obama si pancreatic cancer, care se incadreaza la ce observasem si eu mai de mult.
Cu toate astea, am vazut la mai multe site-uri in analytics care s-au miscat linear dinainte si dupa update, in general magazine online, ai si cresteri si am vazut si scaderi.
Emag-ul cu paginile de search l-am vazut in multe locuri in fata. Dar ei sunt o exceptie.
Aveti ceva indicii de patterns? Ati vazut ceva articole in engleza sa vorbeasca de ele?
"Eu sunt destul de sigur ca exemplul dat de Cristi Adam este o eroare si in rest s-au mutat pioni grei in algoritm si de aceea schimbarile majore (cresteri si scaderi) pentru unele site-uri."
Frate, asta numai e eroare, este o eroare cand se intampla o data, hai de doua ori dar cand intr-una si intr-una ti se ia painea de la gura cu astfel de smecherii precum cloacking deja google e o tarfa de cea mai joasa speta care pozeaza in virgina. Iar faza cu acel cuvant cheie este doar un exemplu pt ca sunt o gramada de cuvinte cheie afectate si o gramada de nise care au aceasi problema, primele pozitii sunt ocupate de site-uri rusesti, polonize sau cehe care folosesc cloaking, direct din serp iti da redirect pe linkul de afiliat catre produs.
Toate saiturile la care am avut acces din health & beauty au acelasi pattern: pierdere dupa Medic Update, ssssslight recovery dupa rollbacku' din 12 martie. Am analizat un numar destul de mare de sites. Doar din health & beauty. E un pattern clar. Nu am analizat alte nise, nu m-au interesat neaparat. Dar si site-ul din semnatura a pierdut incepand cu data de 12, pentru ca ulterior sa-si revina. Si nu este un pattern, raportat la anii anteriori. In perioada asta nu se pierde traffic.
Pentru cine-i implicat in alte nise, sigur merita analizat si cum se comporta saiturile din exemplele tale dupa ce rolldbacku' kicks in 100%. To talk after.
Blog pe nișa Tech/Gadget fara sa fi făcut modificari lunile acestea:https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...840c8f9507.jpg
Trimis de pe al meu BLA-L29 folosind Tapatalk
Am analizat cum semrush 10 siteuri ale mele afectate la update-ul din august 2018:
2 - par a avea mici cresteri
4 - au crescut masiv, aproape de cifrele din august desi ajunsesera aproape la 0
2 - se mentin momentan
2 - nimic clar, erau fluctuatii mari luna de luna
Exemplul dat de tine se intampla de ani buni la rand fara nici o pauza... poate uneori a fost mai intens alteori nu... dar niciodata nu a fost rezolvata problema si nici nu vad sincer cum ar putea sa rezolve o asa problema... pana nu se rezolva problema de securitate a site-urilor. Inutil face google x update-uri daca Y are acces la o baza de date sa zicem cu 10.000 site-uri pe care posteaza articole spam cu produse... indiferent daca face redirect din prima sau nu... tot te afecteaza pe tine ca si jucator cinstit... pentru ca din lista aia de site-uri, multe au autoritate mai mare decat siteul tau si automat va fi peste tine in rezulte... indiferent de ce update-uri face google.
Am analizat mai bine site-urile respective iar cel mai puternic dintre ele este ceh, m-tour punct eu, un site de turism. Articolele care apar pe cuvintele cheie cu pastile de slabit sunt in ceha dar au linkul in engleza. In serp apare cu titlu si descriere in romana. M-am interesant cum ai putea sa faci lucru asta si chiar e simplu, foarte simplu. Sunt diferite pluginuri de cloacking link care te pot ajuta iar aceste pluginuri au si functia de optimiza un link de affiliat prin atasare de titlu si descrierere in ce limba vrei tu. Tot ce trebuie sa ai este un articol plin de spam care nu are nici un sens pt cititor dar pt boti este optimizat si contine kws in cantitatea necesara pt a fi pe placul botilor( se face cate un articol pt fiecare variatie a unui kw). Dupa ce ai facut articolul asta spam ii faci redirect catre linkul de afiliat pe care l-ai optimizat cu titlu si descriere in Romana. iar de aici spam de backlinkuri catre articolul cu redirect. Articolul cu redirect va ranka chiar daca este in alta limba pentru ca face redirect catre pagina cu produsul in Romana. Ce nu am putut afla este daca spamul de backlinkuri sunt romanesti sau straine. Si cum spune Blackseo, site-ul trebuie sa aibe cat de cat autoritate.
Din ce bag eu de seama, e vorba de siteurile altora la care au facut cumva sa aiba acces. Stiu ca se practicau chestii de genul cautand vulnerabilitati in versiuni mai vechi de wordpress sau in teme/pluginuri. Oricum, pe cat de atractiv, pe atat de riscant sa faci asa ceva pe siteurile altora. Se face puscarie la greu pentru "spargerea" unui sistem informatic.
Cred ca am prins ideea cu cautarile eronate in limba romana , senks Sorin Frumuseanu . Deci cauti poze cu rata si vrei sa fie rață , trebuie diacritice! :( so, ne conformam?
Nu cred ca e cel mai potrivit exemplu. Scris cu sau fara diacritice e omonim si oricum returneaza in mare parte pagini in limba romana.
Apropo de user-intent, cred ca daca pentru un termen care este la fel in romana si in engleza si Google returneaza pagini in alte limbi, utilizatorul este mai dispus sa-si schimbe cautarea folosind alte cuvinte fara diacritice decat sa adauge diacritice. :)