Tinand cont ca in forumul The MarketPlace\Domenii incep sa se contureze diverse tranzactii, m-am gandit ca ar prinde bine cateva sfaturi, poate bine de luat in seama, legate de achizitionarea unui domeniu existent, cu vechime, fata de achizitionarea unui domeniu existent:

1. Avantajele domeniilor cu vechime:
In primul rand, domeniile vechi au valoare in ochii motoarelor de cautare datorita varstei. Se stie ca algoritmul Google ia in calcul acest factor. Pentru site-urile romanesti, nu mi se pare ca reprezinta un avantaj important, deoarece am vazut site-uri de 2-3 luni in top10 sau chiar #1, in fata unor site-uri cu 3-4 ani vechime. Pentru site-urile in limba engleza, acest lucru poate reprezenta un avantaj, insa printr-o buna optimizare onpage si offpage, se poate trece foarte usor peste acest neajuns. Doar atunci cand competia in care doriti sa intrati este una foarte puternica, va puteti orienta spre domenii vechi, pentru a evita sandbox-ul si pentru a putea urca mai usor in pozitii.

Un alt avantaj il reprezinta eventualele IBL-uri existente. Atentie insa. Degeaba achizitionati un domeniu care are foarte multe ibl-uri, daca acestea au fost platite si imediat dupa ce tranzactia a fost efectuata, mare parte din link-uri sunt eliminate/retrase. Automat, domeniul isi poate pierde valoarea.
2. Dezavantajele domeniilor existente

Daca ibl-urile pot reprezenta un avantaj, pot fi si un dezavantaj atunci cand vin din partea unor directoare, care accepta o singura inscriere, si care au ca anchor cuvinte cheie irelevante pentru noul scop al site-ului. Atentie deci si la acest aspect.

Un alt posibil dezavantaj il poate reprezenta reputatia proasta a unui anumit domeniu. Incercati sa aflati daca domeniul respectiv a fost folosit pentru a trimite spam, daca domeniul este banat in google sau in alte motoare de cautare, daca exista feedback negativ despre domeniul respectiv.

Nu in ultimul rand, il reprezinta costul ridicat al unui domeniu vechi. Daca un domeniu nou costa intre cativa dolari/euro si cateva zeci de dolari/euro, domeniile vechi se comercializeaza cu intre cateva mii de usd si cateva milioane de usd (Cel mai scump domeniu din lume).
Daca sunteti pe cale sa achizitionati un domeniu existent doar pentru ca are anumite cuvinte cheie in nume, incercati mai intai sa gasiti o alternativa. De asemenea, puteti incerca o alta exensie. De exemplu, daca domeniul optimizare.ro este ocupat, puteti gasi alte extensii disponibile. Trebuie doar sa aveti "putintica rabdare" in cautare, si domeniul potrivit va fi gasit. Iata o resursa foarte buna, bogata in articole despre alegerea unui nume de domeniu este IGoldRush.com