Observatia lui Adam e foarte adevarata. Situatia e oarecum inrudita cu ceea ce se intampla in urma cu 4-5 ani cu firmele de web design. Oricine avea un calculator acasa si un Photoshop shparlit de pe CD-urile Chip si crackuit de pe net se auto-intitula web designer. Intre timp lucrurile au evoluat si chiar daca pe piata de web design apar in continuare o multime de amatori, mari sanse de supravietuire mai mult de 6 luni nu mai au in lipsa unui talent si a unei viziuni autentice (inclusiv viziune de afaceri). Piata de SEO in Romania e insa virgina, cu o istorie prea scurta, si de aceea oricine, chiar si o bunica, isi poate spune "SE marketer" fara sa fie nevoie sa dovedeasca vreo competenta, vreun portofoliu in domeniu. In cativa ani insa atat piata cat si cerintele clientilor vor evolua si se va ajunge si aici la un sistem normal de apreciere a valorilor. Plus ca mai e vorba de ceva, multi incepatori intr-ale afacerilor, in loc sa-si nisheze afacerea si sa se concentreze pe ceea ce stiu mai bine, au impresia ca "da bine" sa spuna ca sunt in stare sa acopere N servicii... fara sa fie. Un client adevarat te simte imediat ca-l aburesti (ca-n reclama de la Sprite, aia cu "amice, hai sa-ti spun ceva... fetele simt imediat...") si n-ai nici o sansa sa-l castigi.

Momentan, in Romania, cand cereti referinte de servicii SEO, cel mai bine e sa intrebati ce site-uri au pozitionat respectivii in top 10 dupa cuvinte cheie cu peste 1 milion de pagini concurente (=stiinta SEO) si de cat timp e acolo (=black hat, white hat, intamplare?... adica a supravietuit sau nu unui update de algoritm?). Peste cativa ani va trebui sa intrebati si de partea de client-service, si de daune etc. Momentan insa cred ca e suficient ca o asemenea intrebare sa separe graul de neghina.

@Cristi: parerea mea e sa oferi aceleasi preturi si pentru afara, si pentru intern, mai ales ca din 2007 o sa intram in EU. Renuntati la mentalitatea ca "romanu-i sarac si nu da bani", pentru ca nu vom face altceva decat sa ii educam pe clienti cu preturi de 2 lei pentru ca, vezi Doamne, sunt romani. Dar tu platesti chirie la un rahat de garsoniera 300 de EU, iti iei un rahat de abonament RATB cu 12 EU, vorbesti la un rahat de mobil de 50 de EU pe luna si iti faci un rahat de weekend pe litoral cu 400 de EU. Frate, ai banii, bine, nu ai, din 2007 am acces la o piata libera si ciao. Un magazin de electronice care vrea sa vanda online de 1 milion de euro / an cu un profit net de 75.000 va trebui, vrand-nevrand, sa bage in publicitate in primul an macar 25% din profitul preconizat, adica vreo 18.000 de euro, buget din care jumate, deci cam 9.000 ar trebui sa si-l cheltuie pe SEM si restul offpage. N-are banii astia, gud bai, sa-i faca SEM cine vrea pe 500 de euro.