Dacă ne rezumăm la Charlie sau Charlot, eu nu sunt niciunul. Din același motiv, cred ca se aplică pentru toată lumea.
Lucrurile în Franța nu sunt chiar obișnuite pentru unii dintre noi.
Aș remarca 2 lucruri, unul este legat de ceea ce înseamnă caricatură în Franța și al doilea despre ceea ce înseamnă religia în Franța, facând o paralelă cu ce se întâmplă în România.
Popularitatea caricaturilor acolo este majoră. La fel și istoria respectivei forme de artă. Nu doar în Franța, dar mai ales în Franța. La noi, nu există fani, cumpărători de caricaturi.
Apoi, secularismul francez. Dacă ei nu mai plătesc biserica decât pentru restaurări de clădiri religioase, la noi o parte, o prea MARE parte din buget se duce spre biserică.
Francezii văd religia cu totul altfel și afli asta doar dacă trăiești printre ei o perioadă. Pentru mulți dintre ei, biserica este o glumă. Literalmente glumă.
Și asta fac. Transpun tradiția lor în caricatură pentru a-și exprima părerea despre biserică - personajele biblice sunt o consecință. N-au fost doar caricaturi despre Mahomed și Coran, ci despre toată lumea.
De ce e așa rău? Pentru că, probabil, dar ăsta e doar un punct de vedere personal, ei trăiesc din scandalul, viralitatea provocată de respectivele caricaturi. Șocul vinde. Însă, poate ei nu văd o caricatură de-a lui Mahomed drept șoc. Pentru ei, poate e chiar amuzant. Poate chiar așa este. Ei nu se duc la moaștele Paraschevei să stea 2 zile la coadă, în frig. Dacă ne-ar vedea pe noi, probabil că ar naște alte caricaturi.
Problema însă nu ține de mentalitate. Și acum mă întorc la începutul postului, la partea despre care am spus că se aplică tuturor.
Este ilegal să faci caricaturi? Cu siguranță nu. Este ilegal să iei la mișto divinitatea? Categoric nu.
Este imoral? Asta e absolut discutabil.
Pentru ca e o luptă între două lumi - democrația și legalitatea vs. biserica și moralitatea.
Noi nu trăm în biserică. Trăim într-o societate. Adevărat, dacă cineva ar pune poze cu mama pe un site, probabil m-ar deranja. Ce să fac, să îl omor?
Trăim în democrație, unde nu există legi pentru defăimarea divinității, chiar dacă, practic, e doar o glumă.
Problema cea mai mare este LIBERTATEA.
De ce?
Pentru că, dacă astăzi limităm o latură a ei, mâine o să putem, la fel de ușor, urmând același șablon, să limităm o altă libertate.
Rapsodia, de azi încolo nu mai ai voie să critici pe Google. E imoral. Pe mine mă hrănește, atât material cât și spiritual. Nu-ți dau voie. O să te împușc! Google Akbar!
De mâine nu mai aveți voie să criticați popi. Sunt oamenii lui D-zeu pe pământ! Vă împușc pe toți dac-o mai faceți!
heh, nu vă vine să ma caricaturizați după ultimele 2-3 propoziții?

Răspunde cu citat