Vrea sa trec un computer la birou pe Linux, nu prea stiu ce SO ar fi mai potrivit, vreau ceva care sa fie usor de utilizat, intuitiv si cat de cat asemanator cu windows cu care m-am obisnuit
Ceva recomandari?
Versiune printabilă
Vrea sa trec un computer la birou pe Linux, nu prea stiu ce SO ar fi mai potrivit, vreau ceva care sa fie usor de utilizat, intuitiv si cat de cat asemanator cu windows cu care m-am obisnuit
Ceva recomandari?
Daca il folosesti doar ca alternativa la windows, Ubuntu cred ca e cea mai buna optiune.
Sa semene cu windows-ul nu prea ai, doar ceva teme, dar cel mai folosit e ubuntu si cred ca gasesti ceva teme pentru el sa semene cu windows-ul.
Si inca ceva alternative:
3 easy Linux alternatives for Windows XP refugees who don't want a new PC | PCWorld
4 Best Linux OS To Replace Windows XP
Poti folosi ubuntu cu incredere, e cel mai folosit si pentru incepatori e si cel mai ok, gasesti usor raspuns pe google cam la orice "mini-problema" intampinata.
Avem pe romania si o comunitate: forum.ubuntu.ro
Legat de sa semene cu windows, partea faina la linux exact asta e, ca nu seamna cu windows dar partea si mai tare e ca poti schimba mediul grafic ca sa fie asa cum iti place. Windows are Explorer si atat, Ubuntu de exemplu vine cu mediul grafic (desktop environment) Unity, iar ca sa il faci sa arate un pic mai mult cu windows poti instala KDE in loc de unity. Gasesti mai multe detalii pe forumurile specializate sau pe google.
Nu am pretentia sa semene perfect cu windows, dar sa il poata folosi si cei ce nu stiu linux, computerul va fi accesat de mai multi. Am si sala de cursuri si prezentari acolo, vor folosi mai multi computerul petnru documente, multimedia, proiector si ce va mai fi nevoie
Eu folosesc Xubuntu in exact acest scop, care e Ubuntu + XFCE. Am avut nevoie de un Linux cu tranzitie usoara pentru userii care vin din Windows.
Poti muta butonul de Start jos, iar controalele ferestrei sunt in partea dreapta, ca la Windows.
Dupa multe testari (am testat toate interfetele pentru Ubuntu) am ajuns la concluzia ca asta e cea mai buna varianta.
Am inclusiv un server Xubuntu, la care se conecteaza mai multi utilizatori prin RDP, si au sesiuni virtuale. (server central + thin client). Tine software-ul ERP, si toate operatiile (imprimante, scannere, mail, documente etc).
O consider cea mai buna varianta pentru firme care vor sa creasca. Administrare super simpla, management centralizat, te poti loga de la orice calculator, poti folosi si cele mai ieftine computere drept statii, si merge perfect.
Sa vad ce computer imi cumpar pentru acolo maine, vreau desktop pentru ca prefer monitoarele mari :)
Si cred ca o sa tin cont de sfatul tau emm
PS: Asta e unul din pasii prin care ii fac prin care sa imi mut principalele surse de venit in offline, deja google imi sopteste de ceva ca ma poate falimenta oricand
Ubuntu
De ce Ubuntu si nu o alta versiune de Linux pe un laptop sau calculator cumparat de nou ?
Pentru ca astia ce fac Ubuntu au un acord de certificare/colaborare cu unii dintre marii producatori de calculatoare si au testat echipamentele hardware inainte sa inceapa sa instaleze Ubuntu pe ele direct din fabrica.
Vor functiona pe el probabil si alte versiuni de linux dar ce rost are deranjul.
Am vazut ca au inceput sa pune stikere de alea pe ele ( alaturi sau in locul celora cu sigla Windows ) prin care certifica ca sunt compatibile Ubuntu .
Ubuntu Desktop certified hardware | Ubuntu
Daca accesati o anumita marca de calculator, din stanga puteti seta filtrul pentru a vedea care e testat garantat de producator ca functioneaza Ubuntu pe el fara probleme sau care vine cu Ubuntu instalat direct din fabrica .
Chiar daca cumparati un laptop fara sistem de operare si instalati Ubuntu acasa, iar acel laptop se gaseste in acea lista a calculatoarelor certificate in caz de probleme cei de la service nu cred ca mai pot comenta ceva din moment ce sistemul de operare Ubuntu e acceptat de producator pe calculatoarele sale.
Si eu recomand Ubuntu, dar am avut o problema cu el. Am luat pentru la birou niste PC-uri deja configurate (nu retin brandul), cu placa video integrata si nu a fost compatibil Ubuntu cu placa aia. A trebuit sa le cumpar la toate placa video dedicata.
Deci sfatul meu e sa cauti putin pe net despre componentele pe care la avea ca sa fii sigur ca o sa fie compatibil.
Mai nou trecem utilizatorii de pe Ubuntu pe Mint(bazat pe ubuntu), feedback pozitiv de la utilizatori pentru usurinta in utilizare.
Eu am ubuntu 12.04 lts cred ca e ceea mai stabila versiune,imi ofera cam tot ce ofera si windows(in mare parte,nu imi merg toate .exe-urile) chiar daca folosesc wine.
Eu am dual boot pe pc-ul meu , ai putea face si tu asa pana te obisnuiesti cu ubuntu.
Daca tot a venit vorba de Linux, ce versiune de SO consuma cele mai putine resurse?
Cu sau fara desktop? :)
Le pun in ordinea consumului de resurse si a aspectului, pe primul loc fiind versiunea ce consuma cele mai putine resurse. Nu pun pe primul loc pupy linux fiindca pare o gluma din punct de vedere a aspectului in schimb pun o versiune bazata pe el.
Macpup : Macpup: A beautiful derivative of Puppy Linux
Madbox : Madbox GNU/Linux
Bodhy Linux : Bodhi Linux
Lubuntu : lubuntu | lightweight, fast, easier sau Peppermint : Peppermint | The Linux Desktop OS sau Zorin OS Lite : Zorin OS - Free
@lovelife - cel mai bine ar fi, din punctul meu de vedere, sa incerci sa-ti faci cateva live-USB. Poti incerca Linux Mint, Knoppix, Ubuntu si alte distributii, vezi cu care te adaptezi mai bine. Daca vrei ceva f simplu, cred ca Mint e OK.
Knoppix DVD (pus pe un stick) are multe softuri preinstalate.
Ubuntu e cel mai comun, sunt multi pe forum care pot ajuta.
E posibil sa-ti fie greu sa alegi, datorita multitudinii de propuneri, de aceea iti recomand sa incepi sa faci teste cu cele mai populare si cele care au atat o cumunitate mare cat si ceva vechime. Altfel, mai tarziu cand te vei lovi de vre-o problema, si sigur te vei lovi, iti va fi foarte greu sa o rezolvi daca nu ai cunostiinte linux.
Iata cele mai bune distributii linux cu care ar trebui sa incepi:
- Ubuntu
- Mint
- Fedora
- Egalitate: Bodhi, Lubuntu, Mageia, blabla, etc
Si, daca vrei ceva rusesc - Rosa, care, din cate stiu eu, e folosit si la sistemele rusesti de satelit GLONASS (sau pe undeva pe-acolo) :)
PS: lovelife, da-i si tu un pozitiv lui Dan ca a mentionat Knoppix, ca pe mine nu ma lasa sistemul. Mi-a luat-o inainte :D
Eu folosesc xubuntu ca nu-mi place unity, dar e o chestiune de gust. Ubuntu probabil e unul din cele mai "prietenoase". Poti sa testezi mai multe variante instalandu-le direct in windows cu virtualbox (https://www.virtualbox.org/)
Ca si compatibilitate hardware cel mai mult trebuie sa fii atent la scannere, imprimante (cele pe usb, cele in retea sunt ok), wifi.
Cui ii place unity?
Bine ca exista Gnome Clasic pe Ubuntu
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...0/%3F/wine.png
http://omgubuntu.co.uk/wp-content/up...e-fallback.jpg
"Dizpozitiv, Accesibilitate, Accesorii, Birou..". Pff, eu nu stiu cum reusiti sa lucrati cu linux in limba romana. Eu nici dupa atatia ani n-am reusit sa ma adaptez. Mi se par de o ciudatenie maxima traducerile.. :)
Eu v-aș mai recomanda să aruncați un ochi și pe
ZorinOS - seamănă binișor cu XP
Puppy Linux - foarte prietenos cu resursele.
Knoppix si Puppy nu prea sunt de instalat. Sunt mai mult de rulat de pe CD. N-am intalnit pe nimeni care sa le fi instalat pe hard.
Offtopic
O alternativa la google docs unde sa imi tin documentele de genul tabele xls si documente si sa le editez online, eventual share stiti? Vreau sa renunt pe cat este posibil la orice unealta google
Am dat peste ceva interesant, nu stiam ca exista asa ceva, ReactOS Project un sistem de operare facut de la 0 sa semene exact ca si windows si se pot rula programe de windows pe el, daca am timp zilele astea o sa-l incerc.
Pentru ca e free si ma intereseaza sa ruleze executabile, e foarte mic si necesita foarte putine resurse.Citat:
De ce ai fi incantat de un windows mai prost?
Mda.. si aici apare lipsa drivere-lor, de testat tot o sa-l testez dar sa gasesc un calculator pe care sa fac teste (fata de SO linux la care nu se gasesc drivere la reactos e posibil sa se potriveasca drivere de windows)
" sistemele de operare linux" care nu au drivere, am avut probleme in linux cu driverele de la imprimanta si stikul de internet.
Din ce am testat pe laptopuri si Pc-uri de ultima generatie Ubuntu 14 ramane singurul compatibil cu 90 - 95 % din chipseturile si driverele Windows.
Am folosit Ubuntu pe vreo 30 de configuratii foarte diferite (desktop, laptop, server). O singura data am avut probleme, o placa de retea Ethernet de laptop nu era compatibila cu Ubuntu (known bug).
Si chiar daca exista vreo problema, cum patisem eu o data la laptop cu o placa wireless, doar ce imi luasem laptopul si cum era nou ubuntu nu avea driverele direct in kernel. Imediat am gasit solutia ...
E cel mai ok Ubuntu. SI acum e si 14.04. Asta e LTS - long term support. Cele mai stabile versiuni sunt LTS. Deci fara stres merita incercat.
Daca vrei ceva simplu, ce arata si se simte bine by default, vezi Elementary OS (bazat pe Ubuntu).
http://www.youtube.com/watch?v=pWoo4xv-qoA
Conteaza prea putin cu ce seamana (pana la urma toate OS-urile au chestii in comun) atat timp cat isi face treaba.