Controlul total asupra oamenilor inseamna putere, puterea atrage lacomia si lacomia dezumanizeaza. Scenariul evolutiei spre o societate ca Borg cum zice emm devine plauzibil in acest caz. Intrebarea e, oare oamenii vor accepta asta? Vor fi destul de stupizi, ignoranti, lipsiti de spirit ca sa accepte aceasta directie? Si raspunsul se petrece chiar acum in jurul nostru. Guvernantii, corporatiile, fortele care detin puterea par a face tot posibilul sa ne transforme in oameni cat mi stupizi, ignoranti, lipsiti de spirit... sunt capabili sa ne faca sa credem ca a bea pipi de cocacola si rahat de la mcdonalds e cool dar nu-i intereseaza sa le ofere copiilor un mod mai atragator, mai eficient, de educatie. Folosim in reclame, filme, stiri, tot ce inseamna massmedia, metode avansate si extrem de eficiente de manipulare neuropsihologica dar educatia a ramas la aceleasi metode antice, ineficiente, inutile.
Mie viitorul inca imi pare neclar, nu stiu daca destui oameni se vor trezii si vor schimba lucrurile asa cum trebuie sau ne vom indrepta spre genul asta de viitor SF sau conspirationist, in care vom fi doar niste roboti, sclavi.