[GHID] Cum scrii un articol de calitate
Voi aborda subiectul articolelor de calitate, cele cu care nu dai gres indiferent de update-urile lui nenea Google. Majoritatea articolelor tranzactionate pe Seopedia, in momentul de fata, sunt de calitate scazuta si nu aduc beneficii utilizatorilor finali (adica cititorilor). Daca articolele ar fi de calitate, ar creste valoarea blogurilor si directoarelor de articole pe care le folosim si implicit am avea de castigat - si nu ma refer numai la pozitii in Google.
Am banuit eu ca de vina pentru calitatea scazuta este lipsa unui ghid dupa care sa se ia si vanzatorii si cumparatorii in momentul in care tranzactioneaza.
Care sunt pasii care trebuie urmati pentru a avea un articol de calitate?
1. Pregatirea terenului
Trebuie sa avem/stim:
- care sunt cuvintele cheie
- destinatia articolului (unde va fi el postat si care este scopul lui)
- o lista cu surse de documentare (wikipedia, ehow, howstuffworks, toptenz.net, cnet, dw.de). Sursele din paranteza sunt preferatele mele, voi poate aveti altele.
- liniste (sau castile pe urechi pentru a nu fi intrerupti)
- messengerul pus pe "busy" sau pe "appear offline"
- fereastra cu "new post" in Wordpress in partea dreapta a ecranului
- fereastra cu google in partea stanga a ecranului:
http://seology.com/shots/Google-20120414-162102.jpg
Timp de pregatire a terenului, in conditiile in care avem sursele: maxim 3 minute
2. Documentarea
Pentru ca articolul sa poata fi citit cu interes, el trebuie sa contina in primul rand informatie. Chiar daca articolul final are lipsuri din punct de vedere al exprimarii, gramaticii, daca el contine o informatie relevanta, va fi citit pana la capat.
- identificarea rapida a sursei potrivite de inspiratie pentru articolul ce urmeaza a fi scris
- citirea cu atentie si intelegerea articolului "sursa"
- stabilirea tipului de articol pe care il scriem (putem alege, in functie de destinatie, una din urmatoarele: articol de blog, stire, tutorial, articol informativ, top, experienta de viata, interviu etc)
Timp de documentare: maxim 10 minute
3. Structurarea articolului
Este poate cea mai importana parte, cea pe care multi o omit!
Articolul trebuie sa aiba obligatoriu introducere, continut si incheiere!
De obicei, in introducere prezentam continutul articolului, spunem despre ce este vorba si care este scopul sau in maxim 2 fraze.
- Scriem cele doua fraze de introducere
Continutul:
- Daca este un top 5, scriem cele 5 titluri ale pozitiilor
- Daca este un ghid/tutorial scriem pasii importanti (cu liniuta)
- Daca este orice altceva, scriem ideile principale sub forma de titluri de paragrafe
Incheierea: Scriem concluzia articolului si indemnam cititorul sa interactioneze, sa lase un comentariu si/sau sa dea "share". Aici avem de invatat de la site-urile de stiri care folosesc "daca ti-a placut acest articol, da like" sau "te invitam sa iti spui opinia referitor la acest subiect. opinia ta conteaza".
Revenim la continut si completam 1/2/3 idei secundare la fiecare paragraf.
In acest moment, viitorul articol ar trebui sa arate asa:
http://seology.com/shots/Add_New_Pos...414-155946.jpg
Timp maxim pentru structurare: 7 minute.
4. Scrierea articolului complet
Aici nu este nevoie de explicatii suplimentare. Pe baza ideilor deja scrise, dezvoltam continutul cat de frumos ne sta in putinta.
Repet: este extrem de important sa existe cat mai multa informatie, aceasta sa fie corecta si cat mai completa.
De asemenea, este la moda/da bine un citat. Daca este vorba despre haine, cautam "clothes quotes" si am rezolvat problema.
Timp maxim de executie: 10 minute
5. Finisarea articolului
Aceasta este partea in care verificam daca articolul este scris corect, daca suntem multumiti de munca depusa. Cea mai buna metoda de autoevaluare este o intrebare simpla: Daca dau share pe Facebook la acest articol, cati din prietenii mei o sa dea like? (daca este minim unul, articolul este ok).
Adaugam link-urile si incercam sa subliniem / bold / italic expresiile pe care trebuie pus accentul. Ideal ar fi ca aceste cuvinte sa faca parte din sfera semantica imediat apropiata cuvintelor cheie urmarite.
Aruncam o privire pe ghidul ACESTA si verificam articolul astfel incat sa indeplineasca minim jumatate din cerinte, dar nu mai mult de 80%/
Adaugam titlul articolului. Pe cat posibil, titlul trebui sa fie de tipul "linkbait" si sa inceapa cu expresia (keyword) urmarita.
Timp maxim de executie: 5 minute
-------------------------------
Acum ar trebui sa aveti un articol de calitate si bine structurat.
O sa observati ca in total sunt 35 de minute pentru un astfel de articol. La inceput o sa fie mai mult, dar cu timpul o sa scada la 30 de minute.
Astept pareri si promit ca revin cu completari.