Si daca eu estimez 5000 ron profit si fac doar 2000, cum imi iau eu banii inapoi?
Versiune printabilă
Si daca eu estimez 5000 ron profit si fac doar 2000, cum imi iau eu banii inapoi?
Tocmai a spus omul, scazi 2000 din 5000 si iti da 3000, esti pe minus cu 3000 si astia ii scazi din estimarea de anul ce vine.
Citat:
regularizare (diferenta dintre cel realizat si cel estimat in anul anterior, care poate fipozitiva sau negativa) + noul venit estimat.
Am infiintat de curand un PFA, am fost la Administratia Financiara si am depus declaratia de venituri estimate, pe decizia de impunere in dreptul codului de identificare fiscala este trecut CNP-ul.
Acum doresc sa-mi deschid un cont bancar pentru persoana fizica autorizata si am fost intrebat daca stiu C.I.F.-ul.
Stie cineva, trebuie sa fac o cerere speciala la administratia financiara pentru eliberarea acestui cod sau mentionez CNP-ul in locul acestuia?
Mentionez ca nu sunt platitor de TVA, impozitare in sistem real, cod CAEN 6209, singurul act primit de la Administratia Financiara pana acum este decizia de impunere.
CIF ul (sau CUI-ul) este codul de inregistrare fiscala. Il gasesti pe certificatul de inmatriculare, certificat care oricum trebuie sa il prezinti la banca in momentul in care deschizi contul.
Pana iti raspund colegii mai documentati, iti recomand Infiintare PFA, postul unui tip pe care nu-l cunosc, dar care vad ca ofera sfaturi din 2008, cu multe comentarii care sper sa te mai lamureasca.
Multumesc robyroy. Cand am fost sa ma interesez la banca i-am aratat respectivei actul primit de la Registrul Comertului pe care este mentionat codul unic de inregistrare, am facut o programare pentru astazi si mi-a cerut sa ma interesez si de codul de inregistrare fiscala, aici m-a derutat un pic pentru ca nu am pe nicaieri trecut in mod explicit acest cod.
@1nesco. Este util acel link dar in acest moment am trecut de acele etape. Sunt derutat un pic pentru ca nu cunosc prea bine diferenta dintre CUI si CIF.
CUI si CIF este tot una. :d
Din cate am inteles pfa-ul isi poate alege forma in care doreste sa fie impozitat : sistem real sau norma de venit. Ma intreb care ar fi cea mai buna alegere, avand in vedere ca as vrea sa-mi infiintez pfa. Mi-ar prinde bine si alte pareri.
multumesc
Mmm.. poti alege forma de impozitare, dar nu pt toate codurile CAEN. De exemplu, anul acesta, pt 6201 erai obligat sa fii mutat la impozitare la venit real, chiar daca erai la norma fixa inainte. Insa sunt alte coduri caen la care poti opta si norma fixa si venit real.
Cel mai bine e sa faci niste calcule sa vezi cam cat estimezi sa castigi si sa vezi care sunt normele in localitatea unde ai tu sediul PFA-ului. Depinde mult de activitatea pe care o desfasori si de veniturile pe care o sa le ai.
Pe langa asta, la venit real ai avantajul de a putea trece anumite cheltuieli la deductibile si nu mai platesti impozit pe ele, dar sincer, e relativ aici. Ai nevoie de un contabil care sa-ti spuna exact ce poti deconta si de ce suma, in ce perioada de timp. Sunt anumite cheltuilei de protocol, care au o anumita valoare maxima pe care o poti deconta, orice achizitie facuta in scopul desfasurarii activitatii PFA-ului poate fi decontata, dar din ce-am auzit, e bine sa nu te complici cu cheltuieli deductibile, decat daca intr-adevar ai obtine niste reduceri frumusele, altfel pt 1-200 RON pe luna, nu cred ca se merita bataia de cap.
Oricum, informatii exacte iti poate oferi doar un contabil, asa aici noi ne dam cu parerea sau spunem din experiente proprii, insa clar un contabil este mult mai informat :)
Parerea mea, daca activitatea ta intra la un cod caen unde poti fi la norma fixa si crezi ca obtii un venit anual aproape de norma, sa alegi varianta asta. Daca nu stii sigur cat castigi, sau daca sursa de venit e incerta (in sensul ca sunt sanse sa nu obtii venit in anumite luni), atunci e mai bine sa fii la venit real, pt ca platesti mai putin.
Sigur ca o sa apelez si la un contabil, dar in prima faza eram curioasa sa aflu si o parere, doua de la alte persoane care au pfa sau care stiu cate ceva despre asta.
mersi mult de raspuns