Percheziţii la 19 sedii ale unei firme de brokeraj, într-un dosar cu prejudiciu de 800.000 de euro
Versiune printabilă
despre rca-ieftin.ro e vorba.
Stirea pare de can-can, fara logica. Ca sa emiti polite ai nevoie de un soft si imprimanta, ce soft costa 2.000 euro/pc? 800.000/2.000 = 400 . Nu are rca-ieftin 400 de angajati, fiecare cu pc si soft de 2k euro:)
Ce cauta autodesk la pagubiti? Eu nu pricep.
Ok, windows fara licenta, sa zicem, dar trimiti mascatii pentru asta? WTF?
-------------
Avem o stire de 2 lei, sau ceva important lipseste din ecuatie.
Nici despre poza nu se poate garanta ca are legatura cu stirea.
Cel mai probabil au mers cate 2, 3 sau 4 persoane imbracate in costum la fiecare sediu.
LE: poate au calculat prejudiciul ca fiind 3*valoarea licentelor => 2000/3=666E :D
Cu un Windows si un Office la un PC cam ar fi pe-aproape.
Oricum, ideea era ca pot exista si mobilizari de genul asta.
"...suspectat de reproducere neautorizată de sisteme de calcul a programelor de calculator prin încălcarea, rularea şi folosirea de programe..."
Ce pretentii sa ai?
Nu stiu de ce am un feeling ca e o reglare de conturi, ceva :)
Cum ma? Licenta e pe an?
Ai luat bacu'? Stirea asta pare mai degraba subiect de bac:)
-----------------------------------------
Examenul de bacalaureat naţional 2014
Proba E.
SUBIECTUL I (30 de puncte)
Citeşte următorul text:
Citat:
Poliţiştii bucureşteni fac percheziţii, joi, la 19 sedii ale unei firme de brokeraj care ar fi folosit pentru eliberarea poliţelor de asigurare programe de calculator piratate, prejudiciul fiind estimat la 800.000 de euro, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din Poliţia Capitalei.
Potrivit surselor citate, 16 dintre percheziţii au avut loc în Bucureşti şi câte una în Constanţa, Ploieşti şi Făgăraş.
Acţiunea este coordonată de ofiţerii Serviciului pentru Investigarea Fraudelor Sector 3, la percheziţii participând 60 de poliţişti.
Potrivit unor surse apropiate' anchetei, percheziţiile au vizat sediile firmei Pintilie Broker de Asigurare SRL. Societatea este suspectată că ar fi eliberat, în cele 19 puncte de lucru, poliţe de asigurare în condiţiile în care nu avea licenţă pentru softurile de eliberare a acestora.
Anchetatorii susţin că firma de brokeraj ar fi folosit programele piratate încă din 2010, un astfel de program ridicându-se la preţul de 2.000 de euro. În acest mod, spun anchetatorii, a fost calculat şi prejudiciul, care se ridică la aproximativ 800.000 de euro, societăţile prejudiciate fiind Microsoft şi Autodesk Inc.
În urma percheziţiilor a fost pus în aplicare un singur mandat de aducere, emis pe numele patronului firmei, Alexandru Pintilie. Acesta a fost dus pentru audieri la sediul Poliţiei Sectorului 3 şi este suspectat de reproducere neautorizată de sisteme de calcul a programelor de calculator prin încălcarea, rularea şi folosirea de programe ale căror drepturi de autor aparţin companiei
Redactează, pe foaia de examen, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe cu privire la text
1. Numeşte câte un sinonim neologic pentru sensul din text al cuvintelor: surse şi pirati
2. Explică rolul cratimei
3. Construieşte un enunţ în care să ilustrezi sensul conotativ al cuvântului 2.000 euro
4. Precizează tema şi un motiv literar identificate în textul dat
5. Ilustrează, cu exemple din text, două trăsături ale genului liric.
6. Calculati probabilitatea ca alegand un numar de 2 cifre sa contina cifra 1
Ia-ti o pauza de hidratare
7. Numeste site-ul firmei de brokeraj.
8. Precizeaza numarul de mascati si nemascati participanti la perchezitii
9. Numeste sursele apropiate anchetei
10. Despre ce licente este vorba in a doua strofa.
3 puncte fiecare.
Mai era loc de un subiect si anume:
11. Argumentati textual, printr-o deductie logica, probabilitatea de a te trezesti cu mascatii la usa daca ai un site de asigurari pe prima pagina in Google!
Eu nu înțeleg de ce ca firmă care produce bani nu ești în stare să cumperi niște licențe, oricât ar costa ele. Nu trăim în aceeași țară oare în care concurența se desființează prin orice mijloace?
Cred ca cineva avea nevoie de lista cu clienti si a obtinut-o, odata cu confiscarea calculatoarelor. :)
O astfel de lista valoreaza milioane.
Pentru ca daca le cumpara, NU mai produce bani!
"produce bani" e destul de generalist, poate sa produca 10 euro, sau 10 milioane. Cand o firma produce milioane de euro, atunci da, teroretic ar trebui sa aiba licente de 800k, dar cand produce 10 euro, teoretic ce?
Licenta windows: 100 euro.
Licenta office: Nu cred ca e cazul pt toate pc-urile, dar sa presupunem: 400 euro (full) sau 70 euro/an.
Pentru printare polite de asigurare sunt destul. Mai avea nevoie de un convert to pdf, care e free.
Soft de laptop pt printare/emitere polite: maxim 500 euro. Doar ca la polite exista softuri speciale care fac asta, deci nu ai nevoie decat de windows, care in majoritatea cazurilor vine cu laptop/pc, deci nu sunt costuri de licentiere. Daca nu il aveau, windows nu e anual, deci nu are ce cauta suma de 800.000 euro. Cum nu are ce cauta autodesk pentru emitere asigurari. Da, poate aveau nevoie pentru cine stie ce nebunie, dar pe 1 pc, tot nu se leaga cifrele.
Doar daca, au venit dupa firma de IT, care e altceva:)
Sunt prea multe detalii lipsa din stire, iar asta nu face decat sa lase loc de speculatii. Intre timp, trebuie sa treceti examenul de bac, de mai sus.
Ca sa ajungi la 11, trebuia sa termini primele 10 puncte. Le-ai facut? N-am primit nimic de la tine si aveai doar 30 de minute.
Intrebare: Daca azi trebuia sa dai bacul, ce crezi, il luai?
Da, e o idee interesanta: acces la baza de date cu clientii. Doar ca nu valoreaza atat, pentru ca profitul per client este intre 0-30 euro medie, iar ei nu au 300.000 clienti platitori an de an.
--------------------
Raman la convingerea ca stirea este mult prea "advertorial", fara detalii si cifre aruncate aiurea (daca avea si link, eram convins ca e advertorial:)) ). Realitatea e cu totul alta.
Ești așa sigur de asta de ai folosit Caps Lock ? Chiar tu ai făcut calculele pentru Windows și Autodesk, societățile prejudiciate. Nu știu de suma spusă în articol, dar eu făceam referire că de ce i-au găsit fără licență Windows care e 100 de euro și pe care mi-o permit eu pentru 3 calculatoare, fără afacere și culmea, în mod șocant pentru tine, reușesc să MAI produc bani.
Nu inteleg de iei raspunsurile mele atat de "personal", dar daca tot intrebi, iti raspund. Daca o firma de nivelul lor platea licente de 800.000 euro, NU mai genera profit!
Articolul spune ca "softurile" de pe 1 pc, erau undeva la 2000 euro. Nu realizez despre ce softuri e vorba, pentru ca stiu foarte bine ce ai nevoie ca sa emiti polite. Iar eu de obicei vorbesc din ceea ce stiu, nu din auzite.
Cifrele din stire nu se leaga deloc, am spus si repet. Sunt ori "crescute" ca sa dea bine, ori ne lipsesc informatiile importante.
Bre, fiindca ai sarit peste cei 7 ani de-acasa si pentru ca ti-ai petrecut urmatorii ani din viata intr-o mahala stiu ca nu are sens sa deschid o discutie cu tine. O stim mai multi de pe acest forum si stim ca pe asta mizezi: ca esti mai tare-n cloanta, precum unii indivizi dintr-o anumita etnie. Am sa raspund punctual la acest post si nu sper ca s-ar putea sa te abtii. E ca si cum ai cere cainelui sa linga sare. :P
Poate ca unii prosti s-ar putea mira si intreba, dar da, exista licente anuale. Dar nu asta era scopul multiplicarii mele cu 3, ci faptul ca firmele gasite in neregula sunt puse sa achite de maxim 3 ori (nu garantez acuratetea valorii) valoarea licentelor softurilor piratate. Asta ca sa merg pe ideea unei licente on-time.
Am supus atentiei aceasta stire fiindca si eu merg pe ipoteza unei lucraturi; nu neaparat cum a zis Nichita. Mi-e greu sa cred ca de pe desktopurile verificate se puteau accesa in intregime datele, nu stim unde era localizat serverul cu baza de date, cineva care lucreaza acolo ar putea da mai multe detalii despre ce s-a intamplat, am intrebat un angajat cunoscut si a fost extrem de discret asupra "evenimentului".
Dar un eveniment din acesta perturbeaza activitatea (angajati care n-au facut nimic o parte din zi, clienti pierduti, imagine prejudiciata etc). Apoi vine o stire bombastica precum ati citit toti (e de ajuns sa fie pusa pe mediafax si ajunge pe mai toate ziarele). Nu conteaza ca la o minima analiza totul se vede clar ca e bombastic (si ca peste cateva zile, cel mai probabi, se va constata ca totul a fost amplificat de 85 de ori), in contiinta omului obisnuit ramane o idee "rca-ieftin are mari probleme: 800.000E prejudiciu, 60 politisti, am vazut si poza cu mascatii".
Nu-ti raspund aici (la comentariile de mai sus), se pare ca iti lipseste simtul umorului cu desavarsite. Iar pentru jignirile trimise, imi permit sa te evit.
Nu scrie nicaieri despre cine este vorba = site. Firma respectiva, fara site, este nimeni. Nu stie nimeni ce broker ii emite polita, orice om stie ca are polita la Astra, Carpatica, etc.
Cand iti cumperi rca de la emag, o cumperi de la emag sau de la Safety Broker? Daca intelegi ce incerc sa-ti explic, o sa intelegi ca ceea ce ai scris mai sus nu are sens.
Nu iau nimic personal Tom, ești culmea.
Eu vroiam doar să spun: ”de ce în România sunt multe firme, mici, mari, care încă stau fără licențe la Windows sau Office,etc”. Articolul este clar pe lângă normal. În online totul este INCREDIBIL și nu are nicio legătură ce se scrie în general cu realitatea.
Nu este cazul meu aici, deci nimic personal, dar ai tendința, cu știință sau fără știință -nu tot timpul- să arunci ironii gratuite în situații în care nu este cazul.
Un client rca-ieftin ar putea sa se uite aici: Cine suntem? : asigurari rca 2014 : tarife rca : asigurare rca
Si 2% din ei daca o fac atunci sunt mii de oameni care stiu ca "au luat" asigurarea de la "compania Pintilie Broker de Asigurare (PBA)".
Apoi ma gandesc ca ar putea scrie si pe ea (nu am => nu bag mana-n foc :P).
Mie mi se pare destul de clara stirea. Faptul ca voi cunoasteti un domeniu si deslusiti ambiguitatea unor termeni nu inseamna ca alte stiri sunt altfel. Majoritatea acestor comunicate sunt la fel.
De exemplu: gaz de mita si evaziune fiscale la cutare. Perchezitii la domiciliu si la sediul firmelor. Prejudiciu xx.
In realitate, caz cunoscut: a venit politia dupa acte acasa la om, le-a cerut frumos si a plecat. A cerut acte la sediu si a plecat cu ele. Au inregistat declaratiile si urmeaza procesul.
In majoritatea cazurilor sumele cerute si mentionate ca evaziune sunt mult peste "profitul" persoanei.
In acest caz cateva windows-uri, word-uri, poate cate un photoshop pt. grafica si un angajat si-a mai pus si un Autodesk. Cred ca lipsa licentei le cam da dreptul sa se constituie prejudiciate cu sume net superioare. Ca altfel toti am plati cand ne prinde.
Rca-ieftin.ro nu moare, se transforma :)
Ataşament 3226
Coincidenta?
O aveau deja pe teava?
Asteptau momentul?
E coincidenta. E veche mutarea (incercarea), trebuia sa se intample de multi ani. Incearca sa scape de numele vechi, pagubos.
Cum sa faci un brand din rca-ieftin? Sau din ceva cu "ieftin"? Ce brand e ala?
Au gresit mult timp, acum incearca sa repare. Ce a fost in stire este doar can-can si genul de articol scris pe genunchi, din categoria: "dorele fa-te ca lucrezi".
Daca fata din poza e pusa acolo sa te sperie... ei bine, a reusit :D
Omiti multe aspecte. Contabilitatea firmei si gestionarea politelor implica alte softuri, FoxPro de exemplu, care este pe la 600$, impreuna cu back office 200 - 300$ la care se adauga SO 100$ si avem deja 1000$ la care se mai adauga si softuri impotriva virusilor. Tinand cont ca se emit asigurari pentru locuinte si ca Autodesk este printre pagubiti mai adaug si Autocad, care este intre 2000 si in jur de 4000$.
Din cate stiu sunt obligati sa tina o evidenta pe propriile servere, daca au ales solutii de la Microsoft se poate justifica o mare parte din suma respectiva.
În ziua de joi, 3 iulie a.c., poliţiştii Capitalei specilizaţi în investigarea fraudelor, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, au făcut 19 percheziţii, într-un dosar privind comiterea infracţiunii de instalare şi utilizare de programe de calculator fără a deţine licenţă eliberată de titular.
Acţiunea poliţiştilor Capitalei survine în urma sesizării a două companii cu sediul înregistrat în Statele Unite ale Americii şi sediul ales în România, cu privire la săvârşirea de către reprezentanţii unei societăţi comerciale, a infracţiunii de instalare şi utilizare de programe de calculator fără licenţă.
În urma cercetărilor efectuate de către poliţiştii bucureşteni cu privire la societatea comercială în cauză, a reieşit faptul că aceasta funcţionează prin intermediul a 18 puncte de lucru în Bucuresti şi judeţele Constanţa, Braşov şi Prahova.
Totodată, poliţiştii Capitalei au procedat la efectuarea de verificări cu privire la punctele de lucru, constatându-se faptul că în acestea sunt desfăşurate activităţi de brokeraj, în fiecare agenţie fiind folosite în mod curent, în vederea încheierii de asigurari online, sisteme de calculator, atât laptopuri cât şi unităţi centrale de calculator.
În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii bucureşteni au ridicat în vederea continuării cercetărilor, mai multe medii de stocare a datelor (26 de unităţi de calculator, 7 laptopuri şi 4 hard-disk-uri externe), urmând a fi efectuate percheziţii informatice asupra acestora.
Cercetările sunt continuate în acest caz de către Poliţia Capitalei, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a celor în cauză, precum şi a stabilirii cu exactitate a prejudiciului cauzat.
Nu stiu de unde a reiesit ca ar fi vorba de Microsoft si Autodesk pentru ca in comunicatul politiei nu s-a specificat.
Rca-ieftin devine pint.ro.
Contactat de redactia 1asig.ro, Alexandru PINTILIE a mentionat ca "licentele software utilizate erau achitate. Nu se poate vorbi de un prejudiciu". De asemenea, el a dezmintit faptul ca a fost audiat la sediul Politiei Sector 3, discutiile cu investigatorii purtandu-se la birourile brokerului.
PINTILIE Broker, suspectat de folosirea unor soft-uri piratate. Vezi replica brokerului. - Asigurari - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata asigurarilor din Romania - 1asig.ro
@Kaa, Daca vorbim de 1 pc, ok, poate avea zeci de softuri, dar stirea spune ca este o paguba de 800k euro, +blablabla si ca un singur program de pc era 2.000 euro.
Daca doar 1 pc era server si doar 1 pc conta (sau ce vrei tu), ok, inteleg valoarea de 2k, chiar si 10k, dar pana la 800k? Din cele 26 de pc-uri, 20 erau mai mult ca sigur pentru customer service: windows+office, dar autodesk? Nu cred.
Eu vb de emitere polite, care este un laptop legat la o imprimanta;)
Cu alte cuvinte zici ca exceptand cele doua calculatoare este imposibil ca ceilalti sa aiba instalate softurile de care zic eu sau macar altele?
Nu zic ca e imposibil, nu stiu ce setup au ei acum, poate au firma de IT si randeaza filme/jocuri, dar 99% cred ca e doar o "stire" gen can-can. Sunt totusi 19 locatii din care au ridicat 33 de pc-uri (26 pc+7 laptops), imposibil ca toate sa randeze in maya:)
Un broker de asigurari nu are programe autodesk (cel putin nu pe 33 de pc-uri). Eu am lucrat cu 4 brokeri (din top 10), iar la rca-ieftin am fost acum 3 ani la sediu, nu faceau randari la vremea aia, cine stie, poate intre timp fac asigurari 3d.