Asta e esenta pan' la urma, facand abstractie de nume.
E moral, e legal sa-ti promovezi serviciile pe o pagina pe care ani de zile te-ai chinuit sa-i aduci trafic mare?
Versiune printabilă
ProTV nu detine monopolul. Pe piata "search" monopolul este detinut de Google.
Atata timp cat joaca "corect". nu e nici o problema. Cand forteaza regulile incalca normele morale si legale. Scrie prin cartile de economie ce e monopolul, care sunt politicile tarii impotriva monopolului si cum se pedepseste.
Bine, Romania nu pedepseste asa ceva, ia doar spaga daca e cazul. Dar alte tari pedepsesc si previn astfel de cazuri.
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
Ai pierdut esenta pe drum. Cuvantul cheie este "monopol", iar problema este "ce facem cu el".
1nesco, ai dovedit ca si altii fac la fel, nu ca ce am zis nu e corect. :)
Si cred ca in incercarea de a dovedi niste lucruri ne-am indepartat de subiect. Google incepe sa intre ca jucator in piete folosindu-se de pozitia si facilitatile pe care le ofera. Lucrul asta nu prea e ok. Asta e ideea topicului.
Acum ca unul a inventat manerul la usa si acum toate usile au manere si nimeni nu mai stie cine a inventat manerul, e un subiect cam indepartat. :)
slobodan, Google a devenit un uz comun ptr multi. Asta nu inseamna ca tot ceea ce face e ok sau ca diferiti oameni nu pot avea pareri contrare lor.
Tu spui ca la tine in ograda faci ce vrei, iar eu spun ca atunci cand eu intru la tine in ograda faci ce trebuie. Tu spui ca daca nu imi convine sa ma duc in alta ograda. Eu iti spun ca tu ai devenit prosper datorita miilor de oameni care mine si iti cer sa ai bun simt.
N. Iulia, ba da. Doar in cazurile in care factura vine de la un client care baga bani multi orbeste. Functia de "prestator Google" e "account manager". :) El da pasa, el da cu capul, clientul doar furnizeaza mingea.
Daca te rog, sa nu mai aberezi pe topicul (http://forum.seopedia.ro/google/2381...faci-nu-7.html) asta, imi faci favoarea asta?
Tom, aceeasi reactie am avut-o si eu acum ceva vreme cand a intrat pe booking... Si e greu sa nu fii frustrat cand te chinui, bagi bani, etc si vine unul, chiar daca e cel care iti pune la dispozitie infrastructura, si se baga in fata. Nu ai cum sa ramai indiferent si sa zici, asta e! Dar, pe de alta parte, pe mine nu m-ar incalzi nici daca ar juca corect, pentru mine finalul ar fi acelasi. Pentru ca chiar ar avea capacitatea sa joace corect si sa isi fac adwords de exemplu, si sa puna un cpc de 100$ si la revedere... Apare primul oricum... Eu sunt "la pere", nu am clienti, am inchis... Parerea mea e ca fiecare ar trebui sa faca ceea ce stie mai bine si el face bine search-ul... Lasa-i frate pe altii sa faca asigurari, lasa-i pe altii sa faca booking, etc ...
Foarte proasta gandirea cu "eu nu am afacere bazata pe online, nu ma afecteaza" ... Ba va afecteaza, pe toti, indirect... Nici eu nu am o afacere bazata pe benzina, dar ma afecteaza maxim pretul din ce in ce mai mare! Nu traim intr-o lume individuala, nu te poti descurca singur, nimeni nu e independent, nici macar la el in casa.
Google e de ceva vreme in postura "cainii latra, ursul merge" ... pierde procese, plateste amenzi, dar in continuare isi mentine linia si strategia. Pana la urma tot el castiga... Din pacate suntem parte a unei lumi monopolizate de G, totul facandu-se cu ajutorul nostru, exact la la auschwitz - lagarele au fost construite chiar de cei care urmau sa stea in ele, la fel si camerele de gazare... Singuri ne-am construit aceasta lume si acum suntem prizonierii prostiei noastre.
Ce e de facut? Mi-e teama ca eu nu am capacitatea de a "da o solutie"... Ma vad total legat de maini...
Corect! exemplu perfect cu lagarele:)
Nu caut solutii, pentru ca nu exista. Solutii cauta site-urile care sufera cel mai mult din pricina lui Google. Romania e ferita, momentan, si oricum piata e atat de slaba, incat nu "tenteaza" pe nimeni o "bucata" din ea.
Daca cei care sunt "loviti" direct, gasesc solutii, o sa avem de unde invata, daca nu, e grav.
Un raspuns pentru cei care cred ca astfel de manevre afecteaza doar pe cei ce lucreaza in online.
In 4 ani cel mult peste 50% din vanzari catre consumatorul final se vor face online.
Cu strategia actuala google va lua 50% din vanzarile online, el va furniza toate produsele din 10 centre europene mari, romania e posibil sa nu fie pe lista, va avea angajati foarte putini, majoritatea operatiunilor vor fi automatizate, va scaote din Romania sume mari de bani (miliarde de euro), fara sa aduca nici un aport pentru romania, el nu va plati impozit statului unit pentru ca are sediul fiscal in Olanda si Irlanda, unde plateste impozitul cel mai mic. In romania dispar multe locuri de munca a celor care depind de industria online orizontal si vertical. Tara va avea un deficit comercial urias (google nu investeste nimic in romania, dar scoate 25% din PIB)
Tu care ai o afacere ce nu depinde de online sa spunem o frizerie constati ca clientii tai au mai putini bani, vei fi nevoit sa reduci tarifele si poate vei da faliment.
Distanta pana la care statul Roman ca ansamblu sa fie grav afectat este foarte mica.
Deciziile Google ne afecteaza pe toti mai devreme sau mai tarziu.
Un exemplu banal: sunt afectat pe o nisa de genul "pinguini in noua zeelanda", unde are unu un site - pinguini.nz (e doar un exemplu).
In cazul asta, site-ul aluia e considerat "brand" pentru pinguinii vietii si n-o sa-l depasesc in veci pe cautarea la care el e considerat "brand".
Romania e afectata tocmai pentru ca nu prea le pasa inginerilor de ea. Si e un algoritm care decide ce e brand si ce nu.
Exemple:
https://www.google.ro/search?&q=ocazii&pws=0 < in cazul asta, ocazii e cuvant din limba romana, nu e "okazii" - brandul.
De unde inteleg ca e "brand" - pentru ca are 7 rezultate, nu 10 ca la cautarile normale.
Alt exemplu, si mai bun:
https://www.google.ro/search?&q=acasa+&pws=0
Brandul e considerat AcasaTV, nu portalul Acasa.ro
_______
In fine, ideea de baza e ca Google are fara doar si poate partile lui bune.
Dar ce ne facem cu cacaturile pe care trebuie sa le suportam "pentru ca asa vrea el"?
Ideea cu sindicatul este foarte buna, dar nu suntem singurii de pe netul romanesc. Sunt personaje carora nu le pasa nici sa joace corect, nici sa se alieze cu altii pentru un scop comun. Vad chiar printre noi oameni cu succese recente, neafectati in vreun fel de Google, care se cred "semizei" pana la urmatoarea decizie bizara a lui "tata G".
"Daca nu lupti pentru drepturile altora, cand drepturile TALE o sa fie incalcate, cine o sa lupte pentru tine?"
Si cine vrea sa vada ce inseamna monopol google sa incerce sa promoveze un site cu "cantece pentru copii"
Primele 7 pozitii sunt ocupate de google, si din primele 20 de pozitii google (prin youtube) ocupa 16 doar 80%, daca transformi in vizite si conversii, asta inseamna cam 95% din piata, poate peste un an va ocupa toate primele 20 de pozitii.
Eu pana acum cateva luni variam intre pozitiile 1-5, si aveam un trafic zilnic consistent, acum sunt pozita 4 daca ignoram google si mai primesc sub 1 % din vizitele de asta vara. Pe aceasta nisa nu sunt bani.
Dar daca nisa va fi asigurari, si la cautarea "RCA ieftin" ar fi acelasi fenomen, sau la "cazare la mare"