raspunsul de la google : Another step to reward high-quality sites - Inside Search
Versiune printabilă
raspunsul de la google : Another step to reward high-quality sites - Inside Search
Azi de dimineata desi, se preconiza a fi o zi dezastruasa pentru mine, la 6 dimineata am avut un zambet larg pe buze...Google mi-a ridicat site-urile. Ce bine este cand astfel de schimbari te afecteaza intr-un mod pozitiv. De mult timp ma chinui pe unele cuvinte sa ii detronez pe cei care baga black la greu.
Ca si observatii pot sa spun ca modificarile care au aparut sunt corecte, din punct de vedere SEO. Pe cautarile pe care le monitorizez au cazut, in general, site-urile pline de spamuri si au fost ridicate cele cu continut de calitate. Si acelasi lucru l-am remarcat si la penultima schimbare de algoritm a Google.
Sa asteptam sa vedem ce se mai intampla....
Corecte zici?
Chiar si aici google apare primul la reclame cu :
Google Online Advertising
In Just Minutes. Immediate Posting.
Instant traffic. Instant results.
Oricum cred ca e putin cam devreme sa ne bucuram sau sa stergem continutul de pe site-uri in speranta ca rankam pe primul loc :))
Sunt sigur ca in urmatoarele ore / zile vor mai fi modificari, insa sper ca vor fi corecte de data asta ca sunt mult prea multe mizerii de site-uri care au ocupat primele pozitii :)
Update-uri sunt parca tot din 30 in 30min, un site pe care il urmaresc era pe poz 11 stabil de ceva vreme, dimineata l-am gasit pe pagina 7, dupa o ora pe pagina 10 si acuma incet incet urca, pagina 9, acuma e pe 8, revin cu cifre daca se modifica.
Nu are cum sa ramana asa. Ma uitam acuma pe o cautare banala oricum: https://www.google.ro/#q=adidasi+ief...w=1366&bih=667
Uitati-va cate pagini de cautare cache-uite sunt sau taguri sau ce mai vreti in primele 2 pagini. Sunt si 2 pagini de pe Linkedin, una de pe FB, etc. E aberant :))
Nu stiu cat de curand se vor linisti in conditiile in care un nou update e de asteptat zilele astea.
Sa nu uitam:
Citat:
In the next few days, we’re launching an important algorithm change targeted at webspam.
Spre deosebire de "make money online", ma chinuiam si eu de ceva timp sa rankez pentru un anumit keyword si nu puteam datorita unei pagini goale de pe sites.google.com. La update-ul asta se pare ca a disparut din SERP, deci cel putin la mine a facut un lucru bun. Totusi keyword-ul de care vorbesc e numele site-ului meu, dar nu reusesc sa ajung mai sus de locul 3 pentru ca doua bloguri au cuvintele alea aruncate aleatoriu in posturi. Si nu e un keyword absolut deloc competitiv.
Cateva observatii la o prima evaluare:
- site-uri relativ noi (maxim 3 luni vechime) fara nici un fel de link bilding, doar adaugare de continut, au urcat in cautari subit; site-urile sunt pe structura de Wordpress si se folosesc tag-uri;
- site-uri care ocupau pozitii pe prima pagina de ani de zile dar de care nu s-a ocupat nimeni in ultimul an au disparut pur si simplu din cautari, nu s-a facut nici un fel de link building de-a lungul timpului in afara de inscrieri in directoare web;
- link-uri de afiliat 2parale cu atributul nofollow apar pe prima pagina la cautari;
Au lansat pentru toate limbile si probabil ca pe .com treaba merge ... dar pe .ro clar anumite filtre nu trimit semnalele bune ... probabil se vor sesiza si vor face ajustari dar am impresia ca va dura ! Ce pot sa zic ... pe o parte am pierdut, pe alta am castigat ... E mai bine sa ne resemnam.
Nu stiu daca au mai zis si altii dar am vazut foarte multe site-uri .org, .info, .biz, .eu care au scazut drastic ... nu stiu daca e trend si nu cumva favorizeaza un pic mai mult .ro, .com, .net ...
Un alt aspect, cred ca acorda mai mare atentie vechimii unui site/unei pagini odata cu acest algoritm ...
Ca si concluzie: din sutele de semnale pe care le analizeaza ei pentru rankare am impresia ca cu acest nou algoritm:
1. acorda un plus site-urilor cu autoritate mare/vechime mare
2. acorda un plus site-urilor care nu au le-uri / acorda un minus site-urilor care au LE-uri care nu sunt in concordanta cu content-ul
3. acorda un plus site-urilor cu tld de tara + com ( poate si net ) ( aici nu sunt sigur daca e vorba de o combinatie intre primele 2 sau chiar e un factor de ranking )
Google-ul facea aceste lucruri si pana acuma ... si fiecarui semnal ii acorda o anumita importanta. Dupa parerea mea cu acest algoritm tocmai a crescut importanta acordata celor 3 factori de mai sus.
Situatia mea se prezinta asa:
- 2 site-uri, unul .ro, cu linkuri din advertoriale a crescut in general cu 3 - 5 pozitii, altul .ro tot cu linkuri din advertoriale s-a dus draq
- altul .com fara linkuri a crescut intre 3 si 10 pozitii pentru majoritatea cautarilor
- majoritatea site-urilor de afiliere .com au picat...
PS: Am scris pe blog despre cateva cautari care returneaza bazaconii Update Google 25 aprilie 2012 cele mai tari sunt cele cu "make money online" si "best web hosting".
Am vazut o pondere mai mare a rezultatelor de pe forumuri. Nu cumva se incearca o scadere in rank a rezultatelor "comerciale" pentru a stimula o competitie mai mare pe adwords?
Schimbari si la mine, din pozitia 5-6 , am ajuns in ultima pozitie din prima pagina.
Eu am 7 pagini de la acelasi site la o anumita cautare in primele 10 rezultate, din care 3 primele 3 rezultate, din care un tag nofollow si o cautare
Site-uri cu structura de link-uri, continut similara unul urcat unul disparut
Cu siguranta acesta este unicul motiv, fie ca vrem sau nu G o sa incerce sa "scape" de noi. De ce ? pentru simplu fapt ca le stricam afacerile, asa cum bine stiti G este o proprietate privata din care se scot bani.
Fie ca vrem sau nu, nu putem face altceva decat sa profitam de neglijenta lor incercand sa pacalim algoritmul. E o joaca dea soarecele si pisica, el fuge iar noi fugim dupa el si cine il scapa a iesit din schema.
Intervin si eu cu cateva detalii despre doua site-uri, aceeasi nisa. Unul care se afla zilele trecute pe pozitia 4 (dupa un dans anterior, insa pe prima pagina) a cazut pe pozitia 6. Al doilea site, din aceeasi nisa - pagina 2, a disparut pe pagina 40 si ceva. Nu am facut nici o modificare, nici o promovare, absolut nimic de luni bune (peste 6-7 luni) la niciunul dintre ele.
Ce am observat eu:
Pe .ro, cu un site pe care l-am refacut recent (design si continut original, de calitate) am crescut de pe undeva pe la #42-45 la #9.
Despre site-ul meu - avea vechime, PR1, doar cateva backlinkuri din directoare si site-uri de anunturi, toate realizate inainte sa incep sa lucrez eu pe el (de 2 luni nici un link nou)
Concurenta de pe primele 10 pozitii era 100% incadrabila in "over optimization". Majoritatea nu mai sunt pe prima pagina.
Pe .com nu mi-e bine deloc, site-uri cu care eram #1 de 2-3 ani au cazut sub #5.
Aici am fost depasita in special de "produse google" - bloguri pe blogspot si videoclipuri youtube.
Interesant - pe un cuvant cheie domeniul principal mi-a fost depasit de propriul blog pe blogspot unde pur si simplu scriu mici excerpturi si puneam link spre domeniul principal.
Aici zice ca asta ar fi actualizarea impotriva webspamului, deci toti care avem siteuri care au pierdut pozitii trebuie sa fie fost spammeri. Google impinge in fata pe cei ce nu stiu sau nu fac seo, asa cred ca ar vrea.
Ei zic "Going live today" pe blogul Google zice "In the next few days", confuz.
Google Launches Update Targeting Webspam In Search Results
Observ si o scadere a numarului de IBL-uri
Si eu la un site la care aveam peste 45.500 ibl-uri am pierdut cateva sute in ultimele doua zile. Nu imi dai seama de ce, intrucat nu se mai actualizase de ceva vreme, iar in tot acest timp eu am adus linkuri, iar din cele vechi nu a disparut niciunul. Prosibil sa fie doar o eroare de calcul, pana se va face un update concret.
45.500 ?! Eu aveam cateva sute acum sunt cateva zeci :(
Da, peste 45.500 provenite din aproximativ 200 de domenii (advertoriale si sitewide), plus ca ar trebui sa mai fie cam 500 de domenii din directoare web si comentarii pe bloguri. Ideea este ca le actualizeaza foarte greu numarul, altfel in mod normal trebuia sa am acum lejer peste 90.000, dupa calculele mele.
Somewhat related, is this the “over-optimization” penalty that Cutts warned was coming last month? Yes and no. It is the update he was talking about, but Cutts is clarifying that now somewhat infamous over-optimization statement.
“I think ‘over-optimization’ wasn’t the best description, because it blurred the distinction between white hat SEO and webspam. This change is targeted at webspam, not SEO, and we tried to make that fact more clear in the blog post,” Cutts told me.
By the way, if you’re looking for a catchy name for this update as Google has sometimes given other ones like the Panda Update, bad news. Officially, Google is calling it the “webspam algorithm update,” the company told me.
Sursa: Google Launches Update Targeting Webspam In Search Results
Nu stiu daca se poate pune problema chiar de over optimization, intrucat eu am promovat la acest site indexul, 12 categorii si multe pagini interne, ca sa adun acest numar de ibl-uri intr-un timp de cateva luni de zile. Vad ca paginile pe care azi-noapte mi le scosese din index au reaparut, si o mare parte dintre cele dezavantajate au inceput sa urce. Cred ca cel mai ok este sa ne pronuntam peste cateva zile, cand situatia va fi mai stabila.
experienta personala pe ro in ultimele zile:
- siteuri cu optimizare buna on-page si de la mica spre medie off-page au crescut cu cateva pozitii (cu cat erau mai sus cu atat cresterea a fost mai mica) fata de perioada precedenta;
- aproximativ 10% din pagini au pierdut 1-2-5 pozitii, toate fiind oarecum ignorate dpdv al seo de cel putin un an;
- nu am pagini care sa se incadreze la "over-optimization" si nici pagini black-hat sau grey-hat
Aprob si eu, cresteri majore pe unele site-uri si scaderi majore pe altele...
Cresteri - in prima pagina, la site-urile cu optimizare pe 1 sau 2 cuvinte cheie, si scaderi pe cele cu optimizare mai mare... mai puternica.
Interesant, nu comentez :)
mai astept...revin si eu cu alte detalii in cazul in care se intampla ceva.
Studiez de azi dimineata de la ora 8 problema ... am avut si cateva posturi pe aici pe topic si am tras si niste concluzii ... unele dintre ele le retrag ( de exemplu cea ca .org/.info/.biz/.eu au un minus ) ...
Nu stiu exact in ce proportie intra in algoritmul Google-ului dar un lucru e clar:
cu acest algoritm au fost penalizate paginile ( atentie, pagini nu site-uri ) care au link-uri care vin inspre ele cu acelasi text si title intr-o proportie mai mare de x% ( probabil vreo 50 .. 60 .. 70 ... asta nu mai stiu ... )
Esantionul nu e foarte mare dar a fost compus atat din pagini de pe site-uri proprii cat si de la concurenta.
Presupun ca stiti ce avem de facut, nu? :))
PS: cred ca e cea mai buna concluzie la care putem ajunge in acest moment dat fiind faptu ca suntem la nici 24 de ore de la lansarea noului algoritm ... dar ... nu imi asum raspunderea pentru eventualele pierderi bla bla .. daca se dovedeste sa nu fie adevarat ( disclaimer-ul necesar :)) )
Eu am urcat pe #3 dupa 'desene animate'..inainte eram pe 6-7.. pe siteul din semnatura... si am scazut dupa keywords long-tail..dar asta cred ca e cauzat de faptul ca am trecut pe wordpress de vreo 2-3 zile si mai difera url-urile..
Iar pe alt site, pe care eram pe #1 de cateva luni pe cautarea "felicitari de craciun", s-a dus pe pagina 2. ;/
La toata lumea este la fel cred :)) cu un ochi plangi cu unul razi ..
Mai trebuie sa asteptam sa se faca curatenia prin cautari, ca nu se poate asa ceva :D .
Ma tot uit dupa un site de al meu care am pus cat de cat inima si m-am implicat mai mult ca la celelalte. Aseara era pe pagina 42 de pe pagina 2 si acum nu-l mai gasesc. Astept sa se linisteasca apele. Plus multe site-uri care nu le mai gasesc si aveau un ranking destul de bun, pozitiile 3-4.
Dupa furtuna, trebuie sa vina si vreme buna :)
PS: Vand pastile de inima :) 3 la 10 mii :))
Eu de 8 luni eram pe prima pagina locul 4 sau 5 la un cuvant cheie foarte important. Acum sunt pe pagina 8 si in continua scadere. Scriptul este custom,scheletul la fel si continut unic mai mereu. De umblat la el nu am umblat deloc sa ii fac link building sa zici ca m-a penalizat pentru asta.
La fel cu un magazin virtual am scazut de pe pagina 2 pe 8 ,tot la un cuvant foarte important . Ce am observat este cresterea subpaginilor si nu a paginilor principale nu numai la mine, ci si la competitorii mei.
O porcarie update-ul asta. Daca va ramane asa, acum are posibilitatea Facebook sa le dea la temelie cu motorul de cautare la care lucreaza,pentru ca toti se vor muta acolo.
Pentru cei care nu stiu,din echipa care a facut acest algoritm,majoritatea sunt indieni.
Eu zic sa va relaxati putin ,sa ma asteptam si sa vedem ce iasa. Nu cred ca va ramane asa. E prea mult haos
Si eu ca multi altii nu intelegeam azi dimineata ce s-a intamplat, acum m-am prins ca am dat peste topicul asta.
La mine situatia sta in felul urmator:
Magazinul online din semnatura a urcat pe prima pagina pe cateva long tail-uri destul de "grele".
Site-urile noi (30-40 de zile) au urcat toate, unele chiar in top 3 si top 5, de specificat ca unele nu au nici un backlink spre ele.
Site-urile noi inscrise in directoare au urcat toate, am ajuns pe pozitii bune pe cuv. cheie principale (pag. 2 si 3)
Un site de 8 luni (exact match) care statea pe locul 2 de ceva timp a cazut pe pagina 22, locul 2 :)) - am atras in ultima perioada mai multe link-uri catre el, dar nu mai multe decat spre magazinul online si am folosit aceleasi metode si surse - aici e o dilema, de ce magazinul a crescut si site-ul asta a cazut asa mult?
Restul site-urilor si-au pastrat pozitiile.
Am observat pe un site "suferind" urmatorul lucru - vizitele pe care le mai primesc de pe google sunt in majoritate (circa 80%) de la useri logati in conturi google - keyword (not provided).
Inainte procentul keyword (not provided) era in jur de 10%.
A mai remarcat cineva acest lucru?