Am o intrebare : Cam in cat timp se simte efectul unui advertorial sau al unui link ?
Versiune printabilă
Am o intrebare : Cam in cat timp se simte efectul unui advertorial sau al unui link ?
Depinde de important domeniului, de autoritatea paginii, de pagerank. In principiu, dupa 3-4 zile ar trebui sa inceapa sa se simta
doar ca un singur advertorial, nu o sa faca senzatie, decat daca e site de nisa si este puternic, altfel, ai nevoie de mai multe cu distanta de 3-5 zile intre ele.
Depinde de mai multi factori; efectul doar unui advertorial s-ar putea sa nu se simta deloc; daca ai in schimb 10 advertoriale dupa o singura ancora sa zicem, dupa ce sunt indexate atat blogurile unde sunt publicate cat si site-ul tau, e posibil sa creasca chiar in aceeasi zi sau ziua urmatoare; bine, aici e vorba si de competitia pe cuvantul respectiv, etc. Dar asta e o alta poveste...
@SeoMox, cand vreodata e indicat sa pui 10 advertoriale cu aceeasi ancora?
@indiscutabil34, cand vrei sa iesi dupa "weight loss programs" de exemplu.
sa pui 10 pe acelasi cuvant, cand ai inca 20-30 de advertoriale cu alte titluri, dar pe acelasi link, nu? Altfel, te mananca pinguinul. Eu personal, evit sa folosesc cuvantul cheie care ma intereseaza, si pun advertoriale cu "click aici" sau "recomand acest site" "mai multe informatii aici" sau direct adresa siteului respectiv. Chiar daca nu folosesti cuvantul cheie in advertorial, siteul tot se ridica si prinzand importanta pe pagina respectiva, se ridica din titlu, descriere si text-ul din pagina. Am incercat, functioneaza, si e foarte safe si indicat ca sa te ocoleasca riscul pinguinului.
Cu alte cuvinte, diversificat, cat mai diversificat.
Deci sa inteleg ca nu este o anumita perioada de timp pentru a vedea efectul unui advertorial?
Cam pe cate cuvinte ar trebuii sa se faca optimizarea pentru un site?
vorbesc de ancora
normal ca mai ai si alte link-uri spre url-ul respectiv, ca altfel iti cam sapi singur groapa, cu toate ca... am vazut pe .com si acum cateva exemple de 20 de link-uri din advertoriale catre o pagina interna care inca mai rankeaza pe prima pagina, un long tail ce-i drept, dar concurenta pe el tot e de 100 de ori mai mare ca pe .ro
@Nickalls depinde de site... in mod normal se promoveaza unul sau doua cuvinte cheie pe pagina (inclusiv homepage), iar cat despre perioada in care unul sau mai multe advertoriale isi vor face efectul depinde de mai multi factori; din experienta un cuvant care nu este premium, dupa ce se aduc 10 link-uri din advertoriale creste cam intr-o saptamana dupa publicare.
Ai explicat foarte bine, mersi. Ai un + de la mine. Eu in general utilizam linkul pe cuvantul cheie plus inca un cuvant sau o sinonima la cuvantul ridicat. Daca cuvantul cheie pe care lucrez se compune din doua cuvinte, atunci cateodata utilizam doar primul sau al doiela cuvant si la title pe ancora am pus cuvantul cheie impreuna cu numele firmei sau a siteului. Sunt foarte multe metode prin care poti diversifica cuvantul cheie pe care il folosesti in articole sau chiar ca titlu la inscrierea in directoare.
Cat de rapid se vede rezultatul? Depinde foarte mult de acel cuvant cheie pe care lucrezi si daca ai suficient de multe linkuri catre radacina siteului. Daca siteul a fost bine promovat in directoare web atunci paginile interioare pot fi ridicate mult mai usor.
Eu pun minim 10 advertoriale sau articole pe luna la un site pe care lucrez, plus inscrieri in directoare.
Poti pune 10 articole cu ancore in exact match oricand. Google analizeaza fiecare nisa in parte. In fiecare nisa exista cel mai competitiv cuvant pe care toti vor sa rankeze. Cum rankeaza? Cu ancore in exact match.
Fii sigur ca 10 ancore in exact match nu iti vor face nimic pentru ca si competitorii tai au astfel de ancore.
Daca vrei facem un test cu Blogul meu. Te las sa imi cate ancore in exact match vrei tu, catre ce pagina vrei tu. Daca ma penalizeaza Penguin inseamna ca ai avut dreptate, daca nu... :)
@Nick, cand te referi la advertorial cred ca te referi la 200-300 de cuvinte scrise doar pt 2-3 linkuri in exact match. Nu ar trebui sa te ajute la nimic astea...
Sunt 2 variante:
1 Cuv fara competitie si advertorialul te ajuta.
2 Cuvant mai competitiv si 1 singur advertorial e aproape 0.
Un singur link iar nu te ajuta mai deloc, conteaza foarte mult de unde il aduci. Daca iei un link de pe mashable, techcruch, atunci da :).
In schimb, daca publici un articol super pe un ziar local citit, pe un blog citit, pe o revista citita, atunci vei obtine si trafic de referinta, semnale sociale, lumea te va vedea ca expert in domeniu si multe alte beneficii.
Am facut eu testul si te penalizeaza, cu exceptia cazurilor in care ai cel putin alte minim 40 de link-uri cu alte ancore, ca acele ancore exact match sa nu vina unele dupa altele, si sa fie intercalate cu altele, si este si un alt algoritm care penalizeaza pentru asta si nu este pinguin
Acest algoritm identifica si faptul ca ascunzi in ancora cuvantul cheie? Asa cum ai facut la semnatura ta, in loc de director web ai pus director web vechi?
Eu in general asa fac, am ancora pe pe mai multe cuvinte din care una sau doua sunt cuvintele care ma intereseaza. Asa am ancora si pe cuvantul cheie ales.
Eu am cumparat 7 advertoriale pe aceeasi ancora (3 cuvinte) si acelasi link. De pe pagina 7 a urcat pe pagina 1, rezultatul 3, in numai 2-3 zile.
Pana acum, nici o penalizare nici de la Panda, nici de la Penguin. Si a fost inainte de update-urile amandurora.
Advertorialele au fost publicate in decurs de 2 zile in urma cu 1-2 luni.
Nu primesti penalizare mereu pentru cand faci boacane, dar cand nu respecti niste reguli riscul de penalizare este mare
Asta nu inseamna ascundere ancora, e o diversificare, dar din ultimele teste nici asa nu este chiar ok
La directorul ala nu ma mai intereseaza sa urc in cautari, directoarele web sunt moarte ca trafic de mult, asa ca nu am tinut cont de nimic cand am facut semnatura aia. Am pus acolo ca sa fiu asociat cu un site, chiar daca e o vrajeala de site
Este posibil sa ai dreptate, nu zic nu. Eu cred insa ca e vorba de calitatea site-urilor pe care apar advertorialele. Daca le publici in cine stie ce directoare de articole, imbacsite de articole promotionale,cu fel de fel de link-uri, este posibil sa fie cum zici tu. Totusi, daca ai grija sa-ti publici advertorialele pe bloguri cu PR minim 2 si authority minim 20, nu cred ca exista vreo sansa sa patesti ceva.
Asta desigur, daca nu publici 1000 de advertoriale in 48 de ore.
Repet, este doar o parere personala si nimic mai mult. In cazul in care ofer informatii paguboase si ma insel, vreau sa imi cer scuze in prealabil.
Si eu am aceeasi parere ca tine si ca @danielicb, am publicat aceeasi ancora in mai multe cazuri pe bloguri cu PR minim 2 si autorietate de la 40 in sus si nu numai ca nu am patit nimic, dar am mai si crescut cu site nou care avea foarte putine link-uri, dupa cuvant cheie pe prima sau a doua pagina si am luat PR 2 si 3 la actualizarea de pagerank. Din pacate nu toti au parerea asta, si daca ei au testat ceva asemanator si si-au luat-o asta nu inseamna ca asta e regula si se aplica pentru toata lumea. Ce ma deranjeaza e ratingul negativ; daca nu esti convins 100% ca ai dreptate ar trebui sa dezbati mai mult parerea mea, nu asa...
Bineinteles ca sunt cazuri si cazuri, dar cu 10 linkuri, aceeasi ancora, esti mult mai predispus la penalizare decat daca o faci mult mai diversificat. Daca voi va asumati aceste riscuri, este treaba voastra.
Nu exista o reteta magica pentru ancore. Nu incurajez ancorele in exact match. In cazul tau este foarte posibil ca si calitatea linkurilor sa nu fi fost cea mai buna.
Google analizeaza fiecare nisa in parte si intr-o nisa pe cel mai cautat cuvant primii 10 pot avea ancore in exact match in procent >50% si sa stea bine mersi acolo. In alta nisa procentele pot fi intre 5-10%, si tu daca depasesti asta atunci poti ridica niste semne de intrebare.
Fiecare strategie de link building trebuie facuta in functie de nisa din care faci parte. Trebuie sa analizezi ancorele, tipurile de linkuri si apoi sa incerci sa fii sub medie sa nu te ia radarul. Daca in nisa mea competitia are doar directoare cu 60% ancore in exact eu voi aduce sub 20% ancore in exact si voi diversifica mai mult sursele de linkuri. Si asa ii pot depasi.
http://www.seoarch.ro/analiza-compet...ntru-avansati/ si http://www.seoarch.ro/analiza-32-sit...te-de-penguin/
@zoltan am o parere buna :). Ancorele din punctul meu de vedere trebuie sa vina pe cuvinte din limbajul natural nu neaparat pe cuvinte cheie exacte.
Un simplu ex: vreau sa rankez pe Strategii SEO. Pot scrie un articol si o propozitie sa fie: "Am cautat astazi ceva despre strategii SEO si am gasit un blog foarte interesant care mi-a raspuns la multe intrebari."
In exemplul asta eu as pune link cu ancore "blog foarte interesant". Conteaza si proximitatea si ce intelege cel care citeste propozitia. Cu siguranta toti cei care vor citi vor asocia "blog foarte interesant" cu "Strategii SEO".
Sunt uimit cat de usor faci pronosticuri in vremurile astea cand nimic nu mai e ca inainte. Toate "revelatiile" si Mat Cutts si alte declaratii oficiale din partea Google sunt mai degraba wishfull thinking decat realitati, asta in cazul in care nu sunt date la deruta in mod voit.
Adevarul e ca nimeni nu mai stie SEO, toata lumea merge pe bajbaite. Google e foarte subiectiv acum, ce merge pentru un site, pentru altul poate sa atraga o penalizare si tot asa. Cine spune ca s-a prins cum functioneaza Google blufeaza.
Parerea mea!
a fost un caz in care a fost preluat un articol cu tot cu ancore interne de site-uri mari gent realitatea.net si antena3 acasa.ro (ca sa iti dai seama cat de proaste erau site-urile) si alte cateva, au venit vreo 8-10 link-uri brusc pe aceeasi ancora si in cateva saptamani articolul nu mai ranka deloc dupa ancora respectiv, dar ranka in continuare pe alte cuvinte cheie, nu ma deranjat, dar este o realitate, nu poti sti cand face rau o ancora multipla
Al site cu un total de 20 de link-uri din care 7-10 pe aceeasi ancora, a stat in top 3 pana in decembrie si apoi a disparut din top 100, eu vorbesc din experienta practica.
Cand toata lumea de pe site-uri mari de SEO afirma ca o densitatea prea mare a aceleasi ancore poate duce la penalizare spuneti voi ca nu e posibil.
Am si pagina unde am 80% din link-uri in aceeasi ancora (peste 100 domenii dau link), si culmea iese primul articolul la cuvantul respectiv, dar in rest nu mai rankeaza cu nimic altceva (inainte avea mult trafic de pe long tail)
Sunt si alti algoritmi ai google care analizeaza ancorele nu doar pinguin, pentru ca am vazut multe penalizari chiar daca nu sa rulat pinguin
Eu am spus care sunt riscurile repatarii ancorei, voi puteti face ce vreti, de asta multi aveti site-uri mici si nu reusiti sa cresteti, poate ar trebui sa va ganditi la astaCitat:
Sunt uimit cat de usor faci pronosticuri in vremurile astea cand nimic nu mai e ca inainte. Toate "revelatiile" si Mat Cutts si alte declaratii oficiale din partea Google sunt mai degraba wishfull thinking decat realitati, asta in cazul in care nu sunt date la deruta in mod voit.
Matt Cutts, spune multe ca sa te deruteze, am verificat asta de multe ori, trebuie sa citesti printre randuri si sa corelezi cu propriile experimente
Eu nu ma pricep la SEO, nu prestez servicii de SEO, am doar cateva site-uri ale mele la care lucrez si atat.
@lovelife
La faza cu articolul nu sunt foarte sigur ca din cauza linkurilor nu mai ranka. Poate Google a crezut ca tu ai luat articolul de la realitatea, antena3 si l-a vazut ca si continut duplicat. Uite aici: How I Hijacked Rand Fishkin's Blog | DEJAN SEO.
Site-urile respective au autoritate mai mare si din cauza asta ieseau in fata ta. Ajuta niste pinguri, sau sa te inscrii prin RSS feeds, sa vada Google ca tu ai publicat prima data articolul.
@daniel nu mai ranka pe cuvantul cheie din ancora, pe restul cuintelor si pe cautari de fraze iesea in fata inaintea realitatea
Asta a fost un caz fericit in care mi-a fost pus link catr emine, sunt multe articole copiate de la mine de site-uri mari si nu am primit link
sunt rateuri de ale lui google, algoritmul are imperfectiuni
rss feed este foarte delicat, daca nu ai un domeniu cu autoritate, poate ca cei ce preiau de la tine automat prin rss sa iasa in fata ta, si asta tot pentru ca algoritmul google este cu gauri, sunt stan patitul pentru asta, am fost penalizat pentru continut duplicat eu cel ce aveam continutul original
Posteaza imediat articolele pe retelele sociale, pe toate. Pune rel=auhtor, publisher, poate te vor ajuta. Nu sunt foarte sigur, dar e ceva in plus, transmiti si alte semnale.
Bun. Multumesc tuturor pentru implicare. acum sa vad daca am inteles :
Efectul unui advertorial se poate observa de la cateva zile la cateva saptamani.
Nu orice advertorial este benefic site-ului tau.
Mai mult cuvinte cheie in diferite advertoriale si cat de mult posibil pe long tail si nu exact match pentru a evita penalizari din partea google.
Advertorialele sa fie postate la distanta de cateva zile.
Cam asta am dedus eu pana acum din detalile oferite de voi.
Ar mai fi ceva ce nu s-a spus?
Poti incerca promovarea si intarirea articolului cu linkuri, postari pe retele sociale etc. Citeste aici despre diferenta dintre linkuri, poate te ajuta sa faci o idee despre linkurile din advertoriale.
edit:
Acuma vad ca asta a spus si Daniel cu o postare mai sus :)