-
EMD vs Brand
De ceva vreme in coace a inceput razboiul EMD vs Brand
Formula exacta a unui EMD o stie toata lumea.
As vrea sa trangem cateva concluzii:
- Ce este Brand ?
- Cand devine un domeniu Brand ?
- Cat timp ai nevoia pentru a crea un Brand ?
- vali petcu - Google Search prin zoso.ro este un Brand?
- matt cutts - Google Search prin mattcutts.com este un EMD sau un Brand?
-
numele proprii nu sunt emd. eu le denumesc brand personal si il recomand, am vorbit despre el la SEO Meet, printre alte prostii, desigur :)
-
Un brand prin definitia data de Forbes incepe cu un cuvant care poate fi considerat si trademark. De aceea un brand autentic e acea denumire mai neobisnuita, chiar originala. Acum definitia brand in general e mai vasta, e acea denumire ce prin care un produs sau mai multe, primesc recunoastere, sunt asociate, inclusiv cel ce ofera. Brand poate fi si ceva ce nu e extrem de popular, dar se identifica cu ceva, ceva ciudat sa zicem, dar in online brand mi se pare ca inseamna un site in general non-emd si cu autoritate mare care grupeaza un produs, produse sau serviciu, servicii. Un site preocupat de imaginea pe care o creaza, pentru ca brandul implica si riscuri, se poate vorbi si de bine, si de rau de el.
E o definitie, simplista, asa in opinia mea.
-
Salut,
In mare, eu sunt de parere ca numele site-ului tau devine un brand in momentul in care este asociat din ce in ce mai mult cu cautari de genul: keyword + brand.
Sa spunem ca esti un producator de mobila si ai un nume care nu are legatura cu domeniul: sa zicem ca brandul tau se numeste "Felix" si vrei sa te faci cunoscut in online pentru productia de mobila.
In momentul in care iti vine un numar foarte mare de vizitatori pe expresii de tipul "mobila felix, producator mobila felix, felix mobila + orice fel de derivate care contin numele brandului" in acel moment esti vazut ca un brand de mobila.
In plus, daca cineva cauta "felix" ar trebui sa aiba si sugestii de cautari de tip: mobila felix si derivatele de mai devreme.
Cat timp dureaza... nu stiu daca are cineva raspuns la aceasta intrebare. Depinde foarte mult de resursele pe care le investesti si de expunerea de care ai parte (online si offline bineinteles). Ma gandesc ca daca debutezi in forta cu o campanie pe bloguri, cu o serie de advertoriale si iti mai pui si niste outdoor-uri prin cateva orase mari ajungi mult mai rapid un brand decat sa incepi prin directoare, commenturi la bloguri, guest posturi pe site-uri care nu au o autoritate foarte mare.
Legat de exemplele date de tine, eu zic asa:
Vali Petcu: Brandul pe care el l-a lucrat este Zoso…acum ceva timp nu cred ca erau multi care stiau exact cum el cheama pe cel care scria pe "Zoso". Dar in timp, datorita expunerii de care a avut parte a reusit sa faca si din "Vali Petcu" un brand personal, iar brandul comercial ramane in continuare Zoso. In plus stiu ca sunt multi care apreciaza blogul/brandul "Zoso" in forma sa ceva mai veche dar nu sunt asa incantati de omul "Vali Petcu".
Matt Cutts, de asemeni, are dezvoltat un brand personal si atat prin blogul sau.
Razboiul EMD VS Brand se refera mai mult la site-urile orientate direct spre vanzare si a aparut strict din dorinta de a declara un razboi site-urilor de afiliere, site-uri care atrag pana la urma o parte buna din banii care pot fi investiti in Adwords. Nu stiu…nu am acces la date, dar sunt convins ca dezvoltarea masiva a site-urilor de afiliere in lume a atras o scadere a veniturilor Google.
-
In completarea postului de mai sus, eu as adauga si faptul ca un brand in online poate reprezenta si un substantiv comun care sa reprezinte cat mai bine continutul site-ului,cum ar in cazul unui portal de specialitate, de exemplu computergames. Un alt exemplu, ar fi portalurile acasa.ro si rol.ro care au continut mai mult decat diverisificat, si nu au nume "neobisnuite" dar oarecum iti da o idee despre ce e in site-ul repspectiv.
Sunt perfect de acord cu brandul implica preocuparea pentru imaginea creata in cadrul comunitatii.
L.E. Greu tastez, intre timp a mai aparut un post :) Ma refeream la postul lui 100R
-
As mai adauga ca daca ai ocazia/poti sa integrezi si cuvantul cheie (chiar si partial) in numele brandului, e excelent.
[Modestie OFF]: vezi Jocurică -> Cuvant cheie jocuri integrat in numele brandului (bine, momentan nu e un brand in adevaratul sens al cuvantului, dar de dragul exemplului...
[Modestie ON]: alte exemple: SEObook, SEOmoz si lista poate continua...
-
dontedro@ pentru site-ul http://www.xjocuri.ro am o inregistrare pe rol de trademark pe cuvantul "xjocuri" este BRAND?
-
Cum zicea remy, oamenii trebuie sa vina cautand dupa nume. cand numele ales de tine are recunoastere si e asociat cu produsul ala.
In general cred ca esti un brand cand numele vinde produsele, nu produsele vand numele. Adidas de exemplu, multi cumpara pentru ca e Adidas, e snobism poate, dar e brand.
In cazul tau oamenii trebuie sa vina ca vor sa joace pe siteul tau, in mod special, nu pe altele.
-
Vreau sa spun ca nu ma pricep ci este doar o parere personala.
A doua intrebare consider ca este pusa in mod gresit. Din punctul meu de vedere nu poti defini un domeniu ca brand, un domeniu de activitate da, dar un domeniu in niciun caz. Brandul ilustreaza activitatea si informatia existenta pe acel domeniu sau a companiei, o conceptie sau un anumit mod de activitate care te face diferit fata de ceilalti.
Consider ca brandul este modul prin care comunici cu clientul si modul in care clientul te percepe.
Din "istorie" si sper sa nu ma insel, am inteles ca brandul a fost construit pentru fidelizarea clientilor. Ca a devenit un moft si snobul si-l cumpara "brandul" doar pentru a fi perceput intr-un alt mod(un alt fel de brand, personal) este o alta poveste, compania si-a facut brand pentru a simplifica alegerea. Stii ca ala face adidasi si nu tractoare.
@dontedro
Sper sa nu fi inteles gresit, dar ce spui tu nu are logica cu denumirea de brand. Brandul nu este numele, este activitatea, numele este doar elementul de identificare.
Ia-l exemplu pe "Kidu". In ciuda numelui, stiai ce poate si ce face pentru ca ai asimilat acel nume cu activitatea lui. Ia exemplu ford, bmw, dacia etc, numele nu defineste in niciun mod sau fel activitatea si totusi cand zici Ford te gandesti la masini. Ala este brand, nu faptul ca iti faci ca brand numele "masinibengoase". Eu unul consider ca in cazul brandului nu are importanta ca ai sau nu keyword-ul activitatii in nume pentru ca daca iti faci brand oricum nu te bazezi pe aceste lucruri.
-
@felix: ti-a raspuns foarte ok @100R... Daca e un site de calitate, cu link building natural, si linkurile vor veni sub forma xjocuri, x jocuri, xjocuri.ro, Jocuri Online, xjocuri jocuri online, xjocuri joculete si nu stiu, orice alte variante, consider ca Google va vedea xjocuri ca BRAND, asta daca va genera si un numar semnificativ de cautari sub aceasta forma... Hai sa gandim altfel, care ar fi criteriile care l-ar face pe Mr. G sa creada despre site-ul/domeniul tau ca e BRAND, AUTHORITY?
@Kaa:
1. BRAND inseamna VALOARE, AUTORITATE si multe altele, BRAND-ul nu e atunci cand il cumpara niste snobi din diverse considerente...
2. BRAND-ul se reflecta in nume pana la urma, dupa cum spui tu ar veni ca cei ce cauta Apple pe Google vor mere si nu cauta informatii despre firma si produsele Apple...
3. Analogia cu "masinibengoase" e cel putin puerila, daca nu deplasata... Exagerezi!
4. Ce zici de BRAND-ul Engadget ? Eu zic sa te mai gandesti... Cele mai importante BRAND-uri au in ele un cuvant cheie (a nu se confunda cu keyword-ul pe care-l cauta lumea in Google!) - exemple? Coca-Cola, Amazon, Engadget, Gizmodo, 9to5mac, Appleinsider, Technorati, eMag si astea sunt doar cateva...
Bonus: nu poti sa ignori numele cand construiesti BRAND-ul...