N-are nici o treaba profesionalismul cu profitul, dar nu-i frumos sa il injuri pe om la el acasa :)
Versiune printabilă
N-are nici o treaba profesionalismul cu profitul, dar nu-i frumos sa il injuri pe om la el acasa :)
Imi adaug si eu opinia.
In primul rand apreciez existenta forumului, si cu atat mai mult a faptului ca nu are reclame sau promoveaza altceva decat informatii utile.
DAR
Nu pot spune ca situatia asta mi-a placut. Un website cu un trafic maricel dar cel mai important cu utilizatori fideli a cazut timp de o saptamana fara nici o informatie oficiala.
Fara suparare, dar din partea mea aveti o bila neagra.
e dreptul lor sa procedeze cum vor : asa au si facut
eu am spus ca e lipsa de profesionalism.
e parerea mea si mi-o mentin.
imi vine in minte acum momentul cand s-a facut update la digitalpoint.
Shawn a postat tot timpul update-uri despre ceea ce se intampla cu forumul.
asa se putea face si aici. asa ar fi facut un profesionist.
By the way, ce se mai aude cu aceasta initiativa ?
Serverul anterior nu mai facea fata la forum, binenteles vbseo genereaza cel mai mult load la un vbulletin.
Script-ului nu i-a fost adusa nici o modificare asa cum spuneam, doar s-a migrat pe un alt server mai puternic.
De ce a durat atat? Tine de organizare, si dupa cum spuneam in primul post vom gasi solutii pentru a evita situatia de acum pe viitor.
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
A propus Cristi Mezei cateva proiecte acolo, ca sa incepem ceva, care dintre ele ar fi cel mai interesant/util?
Cati vizitatori sunt pe aici pe zi ? 5000, 10 000 de unici ? Cate pagini vizualizate 100.000, 200.000 ?
Un server modest duce linistit un astfel de trafic ... nu stiu de ce a crapat cel anterior ...
as fi si eu curios de configuratia anterioara care a crapat si cea actuala ...
Acum e un HP, 2xE5320, 16GB ram, 2x300GB SAS10k, va duce fara probleme o perioada buna de timp, nu stiu ce era inainte.
Forumurile sunt mari consumatoare de resurse, un server poate duce foarte ok un site bine optimizat cu 30.000 de unici, si in acelasi timp sa nu faca fata la un site cu 5.000 unici, deci comparatiile sunt mai greu de facut.
Ce te face sa crezi ca resource usage este strict legat de "unici" si nu de requesturile facute catre apache/sql si de felul in care aceste requesturi sunt facute (syntax @ sql) ? Poti ingreuna un server cu un simplu script care insa necesita mai mult CPU decat RAM sau care face i/os generand un server load, aka 'crapa'. Documenteaza-te despre diferentele intre load-ul unui server cauzat de CPU/Memory usage si acelasi load cauzat de i/os si ai sa intelegi mai bine cum sta treaba.
Nu ma consider programator sau cunoscator de vBulletin dar cu siguranta acel vbseo.php face anumite rescrieri ale inregistrarii in baza de date pentru un simplu post, prin read/write (i/os) si fiind un forum foarte (suficient de) activ inseamna ca lucreaza intens ('forjat', cu ale cuvinte) => probleme.
Din explicatiile date de Bruzli si Gupi, au am inteles partea tehnica si anume ca ar fi fost posibil ca acest forum sa ruleze virtualizat, singura solutie fiind migrarea catre 'izolat' (server dedicat). Asta explica si decizia de a limita sql connections, pentru a se incadra in anumite limite si a nu afecta si ceilalti clienti. Daca am inteles gresit, my bad, imi asum presupunerea.
Oricare ar fi mediul in care ruleaza exista totusi niste costuri, si aici dau dreptate celor de pe alte forumuri care au facut un fel e abonament pentru cei care vor sa foloseasca arii precum Marketplace sau apeleaza la publicitate platita (afisare banere sau linkuri contra cost), tocmai pentru a putea usura efortul de a mentine o astfel de comunitate. Multi facem destule lucruri din pura pasiune insa, cum zic batranii, "dragostea trece (si) prin stomac".
--
LE: se confirma faptul ca este irelevanta legatura dintre 'unici' si consum
nu e irelevant, numar de unici sau numarul de vizualizari sunt un factor important in loadul serverului impreuna cu tipul/optimizarea scriptului
daca scriptul nu e optimizat dar nu sunt decat 10 pagini vizualizate pe zi poate si un 386 sa tina site-ul ;)
Eu nu am avut deaface cu vBulletin. Defapt nu am avut deaface niciodata cu scripturi gata facute, tot ce am facut am facut de la 0 dar daca stiti ca acest vbSeo creaza probleme eu zic ca ar fi bine sa lasati un programator sa analizeze un pic situatia si sa faca diferite modificari necesare pentru a reduce cerintele hardware. Sunt convins ca se pot face modificari care sa imbunatateasca jucaria.
Daca nu aveti un programator care sa stie meserie ... ma ofer odata sa ma uit prin script sa vad cum si ce misca ... daca aveti nevoie anuntati-ma ...
No offence, e diferenta mare sa lucrezi cu codul propriu, platforme proprii si sa incerci sa modifici dinozauri ca vbulletin/vbseo, sa ai compatibilitate la upgrade. Sunt solutii platite, cu echipe mari de programatori, daca crezi ca poti aduce inbunatatiri poti face bani frumosi, vbulletin are un clientbase imens.