Am citit cu interes acest post si o sa vin cu cateva idei pe care le-am invatat in cativa ani de e-commerce, made a la RO.
Posta Romana: Este una din cele mai greoaie sisteme de hai sa ii zicem logistica, transport si ceea mai tepara. Da, o sa zic tepara si o sa va si argumentez.
Sa zicem ca am o comanda de 300.000 lei, si doresc sa trimit prin ramburs. Platesc pentru colet aproximativ 40.000 (undeva la 12%). E OK, am calculat aceste costuri si imi permit sa zicem din 30% adaos care il practic.
Insa postasii stim ca nu intotdeauna dau avizul numarul 1 (la mine nu s-a intamplat niciodata cand am comandat sa primesc avizul 1), deci vine doar avizul 2. Dupa avizul 2 mai ai 3-5 zile sa te duci la posta. Normal in cele mai multe cazuri timpul nu iti permite si coletul ajunge sa fie trimis inapoi.
Foarte putine cazuri am avut in care CLIENTUL nu dorea sa scoata coletul, poate chiar ignorabil, insa din cauza postei ... sa nu mai zis.
CULMEA e a ... Posta Romana incaseaza o suma X, aprox 5-6% din valoare de ramburs pentru managmentul banilor, de ex din cei 40.000 la valoarea de 300.000, 20.000 sunt pentru a incasa banii, doar ceilalti 20.000 sunt pentru transport.
Ei sunt 2 aspecte aici.
1. Nu iti returneaza acesti 20.000 daca nu se inmineaza pachetul.
2. Iti mai ia o taxa de 40.000 la retur pentru transport si banii care nu i-a incasat.
In aceste conditii faceti un calcul si vedeti cat e de NEPROFITABIL.
Alti furnizori, gen curierate rapide:
Sunt rapizi, sunt OK, dar au si ei probleme mari de logistica. De exemplu unii nu au un API pentru calcularea pretului. Iti zic ei niste tarife, dar in cele mai multe ori le schimba fara notificare. Sistemul lor de lucru este anevoios, totul vor in excel de exemplu, gata generat, in loc ca sa aiba un API prin care sa trasmiti printr-un protocol datele. Costul nu este foarte negociabil, indiferent daca trimiti 20-30 pachete pe zi cu ei.
Ziceati de costurile de transport, cine le suporta. In general userul. Si in afara daca eu cumpar ceva , suport cheltuielile de transport, depinzand de tipul de expediere. DA, se pot face si shipping gratuit in unele cazuri, daca iti permite bugetul si userul respectiv cumpara de suma X sa zicem, dar asta e deja politica magazinului.
Este NEPROFITABIL sa iti inveti clientii ca faci shipping gratuit, ca o cer in viitor. Unii vor spune ca da atunci merg la magazin si cumpara daca mai trebuie sa plateasca si cheltuielile de transport. Corect, pot sa mearga dar si acolo au cheltuieli cu masina, autobuz, etc. Respectiv timpul pierdut in aglomeratie etc.
Costurile sunt mai mari in acest caz, dar macar vine acasa curierul si nu mai pierzi timp.
Ca si modalitate de plata, avem asa:
- Ramburs (indiferent de cel care incaseaza banii, posta romana sau curier, ba chiar curierii cer o taxa mare pentru asta), stim cu totii ca sunt dezavantaje mari cu ramburs. TOTUSI culmea e ca majoritatea userilor aleg aceasta varianta, chiar si atunci cand au posibilitatea de a alege alta modalitate de plata mai conveniabila.
- Plata prin carte de credit, super rapid, avantajos, atat pentru user cat si pentru magazin. DA, multi o sa zica, ca procesatorul ia 8% sau undeva prin zona. Este corect, 7-8% este procentul cerut de ei. Dar sa revenim la pretul de 300.000 lei. 40.000 trimiterea cu ramburs prin posta romana, 20.000 expedierea, 20.000 incasarea banilor, la retur de pachet se mai plateste o data.
La 300.000, 8% prin procesator este 24.000, si 20.000 expedierea prin posta daca cumva avem retur si retrimitem, numai 20.000 ne mai costa. Calculati voi daca merita. Noi ne luptam prin a educa userul sa foloseasca cartea de credit.
Sper ca am ajutat pe cineva cu acest mic monolog :-)