Postat în original de
Vicarious
- Occidentalilor le-a luat intre 500 si 1000 de ani ca sa devina toleranti.
- Sa nu uitam de cruciade si inchizitie.
- Oare ce se intampla daca acum 500 de ani niste francezi ar fi facut mascari cu Maica Domnului? Cumva, inchizitia l-ar fi schinguit pana si-ar fi schimbat parerea? Ce ar fi gandit contemporanii? Ca bine le-au facut nemernicilor. Giordano Bruno si Galileo aveau in schimb lucruri importante de spus, esentiale pentru cultura si pentru adevarul stiintific.
- @Dan. Te rog sa intelegi ca asa cum tu ridici la superlativ ideea de libertate, din care libertatea de exprimare este doar un aspect, asa sunt altii gata sa-si dea viata pentru o idee, chiar daca aceea idee este religioasa si tu nu o intelegi si nu o accepti.
- Am avut in facultate o multime de colegi arabi si unii din ei imi explicau ca prefera sa le omori toata familia decat sa spui un singur cuvant urat despre Allah sau despre profetul sau. Eu stiind asta nu l-am luat niciodata in ras pe Mahomed. Parte pentru ca mi-a fost frica si parte pentru ca mi-ar fi fost rusine.
Problema este ca cea mai mare parte a musulmanilor sunt cum erau crestinii, cu 500 de ani in urma. Pe crestini nu i-a scos nimeni, cu forta, din excesele lor. In timp, prin cultura, prin civilizatie, prin filozofia si inca cateva razboaie religioase (vezi aparitia protestantismului), crestinii au invatat sa fie toleranti.
- Probabil ca in timp, si musulmanii vor invata si ei sa fie toleranti (vedem asta la turci), dar pana atunci convietuirea in tari occidentale, unde toleranta si libertatea sunt cuvintele de ordine, va fi dificila. Practic, personal nu vad solutii. Tarile occidentale au gresit, si mai ales conducerile de stanga au facut greseli ireparabile, cand au promovat multiculturalismul. Proverbul care trebuia aplicat este "La Roma te porti ca romanii". Din pacate, acum este prea tarziu.