Salut. Aveti idee de vreun CONTRACT PRESTARI SERVICII SEO? Exista cumva unul standard sau fiecare firma isi stipuleaza in contract clauzele in functie de serviciile prestate. Imi puteti arata va rog un CONTRACT TIP ?
Multumesc
Versiune printabilă
Salut. Aveti idee de vreun CONTRACT PRESTARI SERVICII SEO? Exista cumva unul standard sau fiecare firma isi stipuleaza in contract clauzele in functie de serviciile prestate. Imi puteti arata va rog un CONTRACT TIP ?
Multumesc
Model de contract de prestari servicii dupa care adaugi/modifici ce ai tu nevoie.
V. GARANTII
5.1. Prestatorul de servicii garanteaza pentru serviciile prestate in felul urmator
[descrierea garatiilor]
Sa-mi zici si mie ce scrii aici:)
As putea incerca ceva de genul
Cash-Back daca prestatorul nu isi respecta obligatiile contractuale.
Si acum depinde ce scrie in obligatiile contractuale.
De exemplu o obligatie contractuala :
Beneficiarului i se returneaza banii in momentul in care termenul de lucru a expirat iar obligatiile contractuale nu au fost respectate.
sa luam aici un caz simplu.
Nu reusesti sa aduci Siteul pe prima pagina Google pe un anumit cuvant cheie
E doar un exemplu.... Cam asa m-am gandit eu sa fac.
Nu are cineva un model mai amplu?
sunt curios cam ce se scrie mai exact la fiecare sectiune, multumesc anticipat.
Si eu tot de asta sunt curios Mariane :)
E cel mai important "exemplu".
Ai 2 probleme la garantie:
1. site-ul nu prinde "pachetul platit", sa zicem top10= prima pagina, in x luni. Ii platesti toti banii sau "te scuzi"?
2. site-ul e penalizat! Ii platesti toti banii + daune = o suma enorma (faliment = material, sau in instanta)
Ai un client de 10k euro/an, care a fost penalizat la ultimul update. Cat platesti? 10k+ daune, sa zicem 50k , ce mai faci atunci?
Asta daca vb de garantii. Dar ce treci la mentenanta, cum calculezi? % din valoarea initiala? Sau o suma fixa lunara/anual? Si daca google face update "foca" si site-ul ajunge in pag 3, ce platesti? Suma din mentenanta sau "daune"?
Si gandestete ca nu vb doar de top 10, ci si de top 5, top 3 sau locul 1, unde mentenanta e foarte grea. Nu poti "incasa" mentenanta de top 3, si site-ul sa stea pe loc 4-5:) Tu lucrezi la site, dar el nu urca, deci lucrezi moca.
Discutia e lunga si foarte importanta. Pentru clientii buni trebuie sa oferi contract, iar de la an la an inteleg si ei usor usor cu ce se mananca, si contractul se schimba.
Eu cred ca jobul de seo, nu exista decat pt site-uri mici, sau foarte slabe, iar ele oricum dispar in timp (nu te legi la cap cu contractul, pentru ca o sa dea vina pe tine ca a dat faliment!). SEO pt proiectele mari se face pe "garantii" sau "in house" = cea mai buna garantie!
Tom vezi ca in acest caz ai adaugat cativa de 0 in plus. Omul nu va avea contracte asa de mari.Citat:
Ai un client de 10k euro/an, care a fost penalizat la ultimul update. Cat platesti? 10k+ daune, sa zicem 50k , ce mai faci atunci?
Facut de un om din interiorul firmei, de obicei un angajat, sau platit la ora de munca, nu pentru rezultate. Firmele mari au de obicei asa ceva.Citat:
imi explici te rog ce inseama IN HOUSE?
Am firma de seo (srl), am contractele curente.
Email la sorin@underclick.ro pentru zip.
Si care ar fi diferenta unui contract de 1k sau de 30k? Garantia e obligatorie, mai ales dupa ultimele 2 luni. Am 2 "amici" care sunt faliment din cauza serviciilor seo, facute in timp de 6-10 firme/persoane.
SEO nu mai e munca de freelancer, e munca de agentie = contract. Subiectul cu contractul sau cel de garantii l-am ridicat si eu acum 1 an, dar toti mi-au sarit in cap. Dupa 1 an am inteles si de ce:)
Eu nu vb de seo pentru proiectele interene (persoanle sau ale agentiei), ci vb strict dpdv al unui client. Am fost client inainte sa fac o echipa "in-house", si din obisnuita, ma pun tot timpul in locul clientului.
Ultimele 2 luni au transformat destul de mult si stilul de lucru, dar si abordarea unei strategii SEO. Multi sunt faliment (mai multi urmeaza), vina lor sau a altora, dar nu cine e vinovat e important, ci faptul ca o strategie SEO te poate falimenta. Strategie buna sau proasta, sincer, momentan se discuta de ce zice "x" sau "y" pe blogul lui, dar nimic concret. Dupa 2 luni te uiti la o nisa cum e de ex "bilete avion" si vezi +34, -21, +8,..... nu e posibil asa ceva cand tu ai un target de realizat, i-ai promis clientului top 5 in "x" luni, iar el se uita ca in fiecare zi e in alt loc sau alta pagina!
Ex: Stai 10 luni locul 1 pe o nisa, cresc nr de comenzi, iti cresti nr de angajati (si asta vine cu birou+pc+...), stock, ....... si vine un "raport" simplu, sau o petrecere de "pinguini". Nu sti ce e cu tine, astepti, astepti, .... dar platesti perioada asta salarii, chirii,...... si tot astepti. Mai platesti sa-ti scoata penalizarea (sunt servicii), mai lucrezi la site = costuri, ...... si tot astepti. Cand te-ai lamentat cu idea ca "asta e", platesti sa-i "penalizezi" pe ceilalti, ca doar ei ti-au facut raport. .......si tot platesti.
Parca ti-ai depus banii la Caritas:)
Daca locul 1 a fost pe baza unui contract cu o agentie/freelancer/consultant SEO , ai pretentia la daune, si nu sunt deloc mici. Gandestete ca ai un magazin care are cifra de afaceri de 200.000 ron lunar, si de 3 luni a ajuns la 5000 ron lunar. Cine plateste? Si cat?
Eu vb din postura unei agentii cu site-uri penalizate, cu proiecte maricele, si o mana de clienti pentru serviciile SEO. Discutia asta am avut-o de x ori, si am ajuns la concluzia ca serviciile de SEO sunt foarte sensibile, de aceea nici nu le mai ofer de multe luni.
Nu vb de "inscriere in directoare, dir de articole" si "comentarii", astea sunt servicii basic, le poate cumpara clientul singur, si in acelasi timp sa-si asume riscul. Dar pentru serviciile mele, trebuie sa-mi asum riscul in care daca site-ul e penalizat (1 zi, 1 luna, 1 an, forever) eu trebuie sa suport pierderile clientului!
A deschis Krumel un post acum 1 luna: Mai "luati" clienti dupa penguin? Peste 70% au zis DA. Deci ce sa mai vb de contracte si garantii, cand nimeni nu stie defapt ce se intampla.
Imi urca site-ul, tare google! Dar de ce iti urca?
Mi-a "cazut" site-ul 50 de pozitii, stie cineva ce am patit?
Am site-ul penalizat, de ce?
Se de-indexeaza directoarele?
De ce de 2 luni sunt fluctuatii zilnice? Oare Google o sa ofere rezultate random?
Daca am primit mail, scot linkurile?
Dar daca scot linkurile, eu ce mai fac? Ce-i zic la client?
......
Cei 70% ar trebui sa raspunda la intrebarile astea, si sa ofere si o strategie de viitor, macar pe nisele pe care nu sunt concurenti.
Cat despre seo in-house, e varianta mai simpla, pe termen lung, si sincer, daca arunci o privire la site-urile din top 10 (optimziare seo), realizezi ca e defapt singura solutie.
Vreau sa vad si eu un contract cu "garantii clare", "cum se plateste mentenanta", cum se platesc pozitiile "long tail" ne-incluse in contract, ...... si atunci o sa apelez si eu la serviciile respective, pentru ca-mi ofera macar idea de seriozitate!
Mai scriu?
Pentru un contract cu "garantii clare" ar trebui sa vorbesti cu un jurist care stie ceva in domeniul online. Ideea este ca sunt doua tipuri de obligatii din care rezulta garantii diferite si modul cum formulezi contractul e important.Citat:
Vreau sa vad si eu un contract cu "garantii clare", "cum se plateste mentenanta", cum se platesc pozitiile "long tail" ne-incluse in contract, ...... si atunci o sa apelez si eu la serviciile respective, pentru ca-mi ofera macar idea de seriozitate!
De exemplu cand spui in contract ca asiguri locul 1 in Google dupa X timp iti asumi o obligatie de rezultat, determinata. In concret esti tinut sa obtii ceea ce ai promis, si daca nu respecti contractul, intervine raspunderea contractuala si da, se pot cere daune in conditiile de mai sus: Daca locul 1 a fost pe baza unui contract cu o agentie/freelancer/consultant SEO , ai pretentia la daune, si nu sunt deloc mici. Gandestete ca ai un magazin care are cifra de afaceri de 200.000 ron lunar, si de 3 luni a ajuns la 5000 ron lunar. Cine plateste? Si cat?
Neindeplinirea rezultatului, face ca cel ce se obliga sa fie prezumat in culpa, astfel ca revine sarcina lui sa faca dovada ca neexecutarera obligatiilor contractuale nu-i este imputabila - de exemplu dai vina pe Google, insa trebuie sa demonstrezi asta :)
Cand vine vorba de servicii SEO - vorbesc aici pentru cei care ofera astfel de servicii - consider ca cel mai bine este sa ai in vedere obligatia de mijloace.
Mai exact esti tinut sa depuii toate eforturile si sa manifesti stradania pe care o reclama urmarirea scopului sau a obtinerii unui rezultat, fara ca insusi rezultatul urmarit sa constituie obiectivul obligatiei.
O analogie simpla ar fi obligatia profesorului de a pregati un elev in vederea unui examen; daca elevul pica examenul, profesorul nu poate fi tras la raspundere decat in urmatoarele conditii: trebuie facuta dovada ca el este in culpa de a nu fi depus diligentele necesare, de a nu fi folosit mijloacele necesare, care ar fi putut ducela obtinerea acelui rezultat. Deci o situatie mai usoara pentru cel care presteaza servicii.
In privinta garantiilor, poti trece toate mijloacele necesare (rapoarte la x interval de timp, x tipuri de munca: link-building, usability, link bait si ce tehnici SEO mai exista) fara sa promiti un rezultat concret. Acum depinde si de intelegerea de care da dovada beneficiarul serviciilor SEO, si bineinteles credibilitatea celui care presteaza munca.Citat:
V. GARANTII
5.1. Prestatorul de servicii garanteaza pentru serviciile prestate in felul urmator
[descrierea garatiilor]
Sa-mi zici si mie ce scrii aici
Chestia asta e adevarata pentru ca exista deosebiri intre contractul individual de munca si contractul civil de prestari de servicii.Citat:
Eu cred ca jobul de seo, nu exista decat pt site-uri mici, sau foarte slabe, iar ele oricum dispar in timp (nu te legi la cap cu contractul, pentru ca o sa dea vina pe tine ca a dat faliment!). SEO pt proiectele mari se face pe "garantii" sau "in house" = cea mai buna garantie!
In contractul de munca, angajatorul este interesat de prestarea muncii ca obligatie de mijloace (dispozitie legala); in cel de-al doilea contract - prestari servicii - beneficiarul este interesat de materializarea muncii, de rezultatul ei, deci de o obligatie de rezultat. Asadar, un contract de prestari servicii necesita garantii in plus, as zice o situatie dezavantajoasa pentru prestator...
In concluzie, incheierea contractului este guvernata de principiul libertatii contractuale, asta inseamna ca partile pot incheia, in limitele legale, o multitudine de contracte, important este sa stii sa negociezi si daca poti realiza ceea ce promiti.
DISCLAIMER: Nu fac SEO, deci nu stiu care e situatia in practica, eu vorbesc din punct de vedere legal ce optiuni si ce reglementari exista.
Ca orice alta societate comerciala. Ar merge si cu garantie/pozitie, situatie in care vei avea nevoie de serviciile unor juristi (evident, cu plata) ceea ce automat conduce la costuri mult mai mari.
Eu spuneam de garantare in caz de probleme cu site-urile clientilor, nu garantare pentru pozitii mai bune. Nu cred ca ai nevoie de jurist pentru un astfel de contract. De jurist poti avea nevoie doar daca site-urile ar avea probleme.
In contractul pe care l-ai pus ca si exemplu, tu - ca si firma, garantezi doar confidentialitatea contractului. Atat. Mi se pare cam putin.
In situatia ipotetica in care ii busesti site-ul in cautari, el nu o sa aiba nici macar dreptul sa faca aceasta situatie cunoscuta altora, din moment ce a fost de acord cu confidentialitatea contractului. :))
Aaaaa, acum am inteles.
Pai e exact putin invers.
E un model adaptat dupa modelul unei multinationale care a externalizat serviciile.
Ei au cerut in primul rand confidentialitatea datelor pentru ca imi permit accesul la extrem de multe resurse.
Referitor la potentiale busituri, au inteles foarte bine ca nu exista autoritate romaneasca sau internationala autorizata sa declare o anume actiune ca benefica sau contrara intereselor site-ului.
De regula se face un plan de actiuni pe termen lung si scurt pe care beneficiarul il aproba sau nu.
Apoi munca efectiva.
Acum vin si eu cu o intrebare:
Bun se incheie un contract in care sa stipuleaza ca SEO-istul trebuie sa plateasca 100k ron in cazul in care siteul firmei intra in penalizare, este busit sau mai stiu ce. Sa zicem ca acest client are probleme cu firma si vrea sa in inchida si implicit si siteul (juridice de alta natura, probleme falimentare, habar nu am , probleme) si 10 euro de fivver ia un blast de 400K de linkuri si imediat siteul e penalizat, vine la tine sa-ti ceara daune ca e un contract la mijloc si "doar tu" te ocupai de seo
Cine te apara in cazul asta?
Ar cam trebui sa demonstreze ca e din cauza firmei. Exista notiunea legala de "expert seo" in Romania?
In primul rand am inceput sa ma "enervez" la propriu, de raspunsuri inutile, de la cei care "au auzit" sau "cred ei". As prefera un tip de conversatie la subiect cu argumente, altfel e pierdere de timp. Nu ma refer strict la subiectul asta, ci in general.
@ Clawdel.
Ex cu profesorul nu se aplica. Mai degraba urmatorul exemplu(e) din viata reala:
Iti vand un teren, pe are iti construiesti un bloc (casa, cladire de birouri). Peste 1 an vine X si iti darama Blocul (casa, caldirea..) pentru ca terenul defapt e al lui. :) Ce faci?
Angajezi un avocat (societate) cu o suma de 30k euro, sa te reprezinte intr-un dosar in instanta in care tu trebuie sa recuperezi de la o firma, 100k euro. Avocatul pierde procesul, tu nu recuperezi nimic. Ce faci? E un ex, nu-mi zi de recurs si curtea suprema.
Mergi in Austria (sa nu zic ro) sa te operezi. Operatia costa 50k euro, dar medicul da gres, si tu te imbolnavesti mai rau. Trebuie sa te operezi iara, si noua operatie costa 70k euro. Ce faci?
....Astea mi-au venit in cap:)
Cat despre disclaimer, iti mai dau un exemplu. Te anagajez pe tine, firma de paza, sa-mi pazesti depozitul. Intr-o seara depozitul ia foc, si tot ce aveai tu arde. Ce faci?
@ 1nescu. Vreau sa faci diferenta intre seo ca serviciu comandat (in care se tarifeaza pret /h, sau pret/ pachet), pentru ca pleci de la premiza ca defapt cleintul externalizeaza, implicit intra in exemplu se-inhouse. Adica el decide, agentia daor executa.
Eu vb de cazul 2, ai un client care vrea sa plateasca pt top5 pe nisa lui. Nu-l intereseaza cat iei tu pe ora/ luna, sau ce faci, are treburile lui, il intereseaza cat il costa si in cat timp ajunge unde a "platit".
Toate cerererile (ciudate) care vin de pe net, vin pentru cazul 2. Cat ma cost poz x pe cuvintele "x,y,z".
@ alias. Blasturile nu te "ating" daca tu ai apucat sa dezvolti o strategie de cateva luni cu o agentie. presupun ca ai deja cateva sute de root, linkuri related, linkuri de calitate, si ai cat de cat o autoritate. Fa un test, da 50 usd, pt 10 blasturi pt un loc 1 pe o nisa grea, sa vezi daca il misti:) Il ajuti defapt, fara sa realizezi. Ii cresti numarul de root, fara sa-l misti de pe loc:)
Dupa exemplele date, cred ca o asigurare ar fi binevenita:) Agentia SEO se obliga sa incheie o asigurare si sa o plateasca pt client, doar pentru cazurile extreme, penalizare, de-indexare. E o idee:)
Eu nu prestez servicii de seo si nu o sa o fac niciodata, tu clientului in calitate de firma trebuie sa ii oferi ceva, tu nu poti sa ii spui ca ii oferi 10 k link-uri
Nici garantarea unei pozitii nu poti sa o faci
In schimb ar trebui sa ii garantezi ca in interval de x luni traficul va creste cu 50% si dupa y luni traficul se va dubla, sau mai bine ca va un numar de conversii minime in cazul unui magazin online
Faptul ca site-ul este penalizat de google este din vina firmei ce presteaza servicii SEO pentru ca a facut ceva gresit si google a reactionat, pe client nu il intereseaza de panda pinguin si asa mai departe el vrea sa vanda, vrea sa aiba o cifra de afaceri si chiar profit, nu il intereseaza ca tu ai cumparat 10000 de link-uri sau doar 2 si ai facut o pagina de facebook, el vrea doar rezultate.
Conversii da, dar asta tine mai mult de web design. Seo genereaza traficul, de calitate, targetat, sau general, dar pagina conteaza mult in conversie.
Nu poti vinde trafic, stim foarte bine cat de usor se aduce trafic pe un site, trafic aiurea.
In rest e corect, clienti fiind nu te intereseaza de ferma sau gradna zoologica a lui google, tu vrei rezultate.
Eu am presupus ca ma duc la o firma serioasa care imi da doar trafic de calitate, traficul care ma intereseaza si nu imi otimizeaza site-ul meu pentru "manele 2015" ca asta sunt super cautate si este trafic mareCitat:
Seo genereaza traficul, de calitate, targetat, sau general, dar pagina conteaza mult in conversie.
Nu poti vinde trafic, stim foarte bine cat de usor se aduce trafic pe un site, trafic aiurea.