-
Inca un topic deosebit marca Seopedia, am citit o serie de experiente interesante mai sus.
In ciuda faptului ca am cateva proiecte, in continuare ma axez pe joburi. Mi-ar lua mult timp sa ajung la un salariu specific doar din proiecte proprii si pe deasupra nu ma atrage deloc ideea de activitate foarte izolanta de la varsta asta.
Anul trecut am incercat parteneriate (sau mai corect spus asocieri) cu persoane din offline mergand pe ideea ca oamenii se pot completa dar m-am inselat destul de mult - fara o viziune comuna nu cred ca se poate face nimic.
Am avut si cateva sarcini ca si freelancer in zona SEO si programare web si per total am fost dezamagit. Ar fi trebuit sa fac compromisuri majore in ceea ce priveste calitatea servicilor (pentru ca nu sunt bani - in traducere libera putini oameni inteleg faptul ca reusitele necesita investitii pe masura). Pe de alta parte atunci cand am propus preturi nu m-am asteptat sa petrec si ore pe mail si cel mai mult m-a deranjat mentalitatea ca programatorul este bun la toate - aceasta opinie aberanta mi-a adus nervi atunci cand nu aveam nevoie.
Problema mea a fost (si este!) aceea ca nu ma opresc pana nu ajung unde trebuie. Chiar si daca 99%+ vor siteuri tandari n-au decat sa si le fac singuri. Daca 99%+ nu stiu sa aprecieze SEO pot sa fie sanatosi, acest serviciu poate ca nu trebuie sa fie pentru toata lumea. Pentru mine seriviciile ieftine implica situatii lose-lose.
Ca in orice domeniu de activitate calitatea costa si intotdeauna sunt mai multi cei care lucreaza la norma deci exprimari de genul "mi-a zis nu stiu cine ca te ocupi cu..." nu mai functioneaza. Eu le tratam ca pe niste recomandari pozitive dar s-au dovedit a fi invitatii la servicii foarte ieftine.
Cred ca va puteti imagina ca as putea sa critic mult mai mult, de abia mi-am facut incalzirea :)
Altceva vreau sa ramana:
1. Frustrarile au fost (si sunt) o mana cereasca deoarece m-au ajutat sa inteleg lucrurile si oamenii din spatele lor; daca totul era bine si frumos acum poate eram retardat. (se zice ca prostii sunt fericiti... n-am nevoie acum!)
2. Greselile iarasi au fost si sunt un lucru excelent - de acolo se invata cel mai mult.
3. Si cel mai important: oamenii nu sunt la fel! Ba chiar mai mult: cu cat intalnesti mai multi imbecili cu atat o sa apreciezi mai mult persoanele cu caracter. Deci imbecilii au si rol benefic pe planeta asta :)
-
Well, si eu traiesc doar din online..si ma intretin de vreo 2 ani singur...Nu am siteuri, dar lucrez online... De multumit sunt foarte multumit, doar ca vreau sa fac ceva eu singur, sa depind de mine si nu de altii...La un loc de munca se pot intampla multe...pot scadea vanzarile, sa dea afara oameni, sa angajeze pe altii, etc... Cum sunt tanar, spun ca daca ma apuc de acum de treaba, am sanse mari de reusita daca nu sunt lenes. Acum, sper sa se tina bine web-ul si sa mearga in trend crescator, pentru ca sincer eu asta vreau sa fac toata viata si ma pasioneaza foarte mult web-ul si tot ce tine de el.
O sa incerc si eu sa fac ceva legat de affiliate marketing, orice cent venit e bun. Au fost cateva luni in care faceam si o suma frumusica rau din adsense, dar siteul nu era chiar conform TOS google si m-au banat din pacate.
Sa aveti bafta!
-
Un topic tare bun, chiar daca ultimul raspuns e de jumatate de an.
Merita continuat
In 2008 mi-am dat demisia. Aveam peste 2500 de oameni in subordine. Am vrut sa imi demonstrez mie si patronului ca pot castiga la fel , cu jumatate din efortul de pana atunci. Am intrat in online cu bussinesul din semnatura unde eram ( si acolo) calificat. Mi-am atins dezideratul insa ...mi-au crescut cheltuielile , deh.. am 3 copii si e musai sa mai caut si alte surse de venit...Macar pentru simplu motiv ca vara medicii sunt in concedii si veniturile mele sunt minime. Bussinesul actual e stabil dar foarte limitat ca posibilitati. Nu mi-e frica de marketeri sau alti oportunisti ci mai degraba de fenomene corporatiste.
Am nevoie de surse alternative de finantare si dau credit netului..
-
Spunea Tom mai sus ca SEO o sa moara in vreo 2 ani. Tind sa cred ca asta nu se va intampla niciodata. Titanul Google va incerca cu siguranta sa "mai reduca" din noi, dar cu siguranta vor aparea si alte metode de promovare. Mai exista PPC, Social Media, se pot dezvolta mici tool-uri sau aplicatii pentru SEO care iti pot aduce venit.
Atata timp cat vor exista motoare de cautare va exista si nevoia de promovare pe ele. Se supara Google pe noi, ne mutam pe Bing, cade si Bing ne dam pe Blekko, DuckDuckGO, AOL sau altele. Daca se duc si astea cred ca suntem in stare sa invatam Rusa pt Yandex :) sau chineza pentru Baidu.
Nevoia de cautare in online este in continua crestere. Daca este cautare pe motoare, trebuie sa existe si cineva care poate oferi niste rezultate mai bune pentru nevoile consumatorilor. Aceia suntem noi. Sunt si foarte multe magarii, dar nu cred ca exista un SEO-ist de aici care nu a "testat" vreodata asa ceva. Google reuseste de fiecare data sa schimbe regulile jocului, iar noi trebuie "sa jucam" dupa cum "ne canta" el. Eu consider ca daca faci o treaba fara "magarii" este imposibil sa nu ai rezultate la orice site.
Momentan eu ofer doar servicii SEO si exista mult loc de imbunatariri. Firma la care lucrez se descurca bine ceea ce face. Bani se pot face din SEO, fie ca e vorba de servicii, afiliere, adsense, reclame, magazine, portaluri. Cred ca cel mai bine ar merge o combinatie intre toate.
Succes tuturor,
-
Nu puneti ouale intr-un singur cos, daca se poate. Nu ca asta ar fi ceva legat strict de online, ci in general. Putine lucruri traiesc forever, iar mediul online e volatil.
Unele studii arata ca business-urile offline, cu unele exceptii notabile, au o durata de viata de pana la 5-10 ani (dupa care trebuiesc reinventate). Online ar diferi prin durata, dar nu si ca principiu - in online schimbarile sunt rapide, prin urmare durata de viata medie, fara schimbari si investitii majore, e probabil mai scurta.
Am renuntat candva la situri si Adsense ca sursa principala de venit, dupa niste scaderi masive bazate pe modificari de algoritm G. Dupa multi ani, inca mai aduce acolo 100-200 euro lunar, venit rezidual nesemnificativ si in scadere lenta (la vremea ei, producea mai multe mii pe luna). Nu-mi pare rau ca am renuntat, pentru ca am dezvoltat alte lucruri mult mai interesante, pe care nu as fi avut ocazia sa le dezvolt fara acest esec. Cat si faptul ca am eliminat dependenta de un domeniu singular, expus schimbarilor bruste, cum ar fi de exemplu SEO for Google. Totusi folosesc in continuare SEO, pentru a genera profit - spre exemplu adaugand SEO unui proiect promovat si prin PPC, reclama clasica samd. Iar acum lucrez la o revenire full throttle in proiecte cu componenta semnificativa web, la care ma gandesc de ceva timp.
Domeniul IT in general ( si web in particular ) este fenomenal, in sensul ca ofera atat de multe sensuri in care iti poti manifesta creativitatea. Iar asta poate fi miere pentru anumiti ursi, pe care ideile nu-i lasa sa doarma in grota lor. Daca te duce capul, te documentezi permanent, si esti pregatit sa te reinventezi, ca pasarea Phoenix, si nu iei nimic drept "granted forever", mi se pare un domeniu la fel de sigur ca si altele, pentru ca ai nenumarate directii in care te poti deplasa atunci cand apar schimbari majore. Daca SEO va muri, un alt fenomen inlocuitor se va naste cu siguranta (poate noul seo), pentru ca necesitatile continua sa existe. Doar forma de satisfacere a lor se va schimba.
Atunci cand te implici, muncesti, te documentezi, cand surprizele neplacute nu te sperie de tot, esti pregatit sa o iei oricand de la zero, si ai avut intelepciunea sa folosesti mai multe variante de castig (nu doar o singura formula), din punctul meu de vedere esti asigurat.
Edit: Cea mai buna asigurare se afla in bratele tale, in vointa, in increderea in fortele proprii, si in ce ai in cap. Poti pierde tot (ex: vine tsunami), iar cu lucrurile astea sa te ridici inca mai bine decat erai inainte.
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
Cineva spunea ceva in thread si despre fidelizarea clientilor. Iata o idee foarte buna.
Daca reusesti sa mergi mai departe si sa consolidezi un brand.... el va continua sa existe in memoria clientilor.
-
@ daniel. Cu o rata de click care a depasit 65% pentru adwords, serviciile seo se concentreaza doar pentru cei 35% ramasi, care in viitor pot ajunge la 25-20%. Un client pe o nisa cu 1000 potentiali vizitatori saptamanal/lunar, nu va agrea un buget de cateva mii sau zeci de mii euro, pentru cei 20%. Totusi daca decide sa dezvolte un proiect pentru cei 20%, trebuie sa ia in considerare si o conversie mai mare, care inseamna design, credibilitate si in cazul niselor ecommerce, preturi. O investitie de cateva zeci de mii euro, timp de asteptare de la 6 luni la 2 ani, piata in scadere, ..... multe alte detalii, pot face ca o strategie seo sa nu mai fie necesara.
Gandestete ca 90% din nisele din Romania, ori sunt sezoniere (aer conditionat, termopane, costume de baie, ........) sau sunt ne-brandabile, gen (rca ieftin, anvelope, haine, .......), si implicit o strategie pe termen lung, nu este necesara. Pe nisele sezoniere, campaniile adwords fac minuni, iar pe nisele ne-brandabile SPAMUL este la putere. Deci serviciile SEO pe care le stiam, dispar, poate chiar mai devreme de 2 ani.
SEO = search engine optimization, ar trebui redenumit in GEO sau GOO = google engine optimization :), numai ca google face tot posibilul sa micsoreze cat de mult posibil efectele SEO in SERP.
DA, interentul ofera multe posibilitati, exista foarte multe persoane inteligente, care vor gasii tot timpul solutii, dar raportat la numarul mare de agentii ce ofera astfel de servicii, serviciile seo devin un aspect minor in promovarea online.
DA, se castiga bani din SEO, dar nu la nivelul ultimilor ani. Penalizarile distrug afaceri si falimenteaza companii dependente de online. Fara o recomandare credibila, nu poti avea clienti buni. Vei oferii servicii seo la 5 euro/h sau inscrieri in directoare la 10 euro /300, care defapt sunt doar o mica parte dintr-o strategie seo.
DA, google adora contentul, si mai putin linkurile. Tu te-ai obisnuit cu linkurile, acum trebuie sa cauti content writeri. Daca google decide ca trebuie sa lucrezi de la 8-9, tu te conformezi. Daca google decide ca trebuie sa scriem de la dreapta la stanga si de jos in sus, ne conformam. Iar asta nu mai e seo, e altceva.
@ emm, perfect adevarat. Numai ca viteza nu e intodeauna aceeasi pentru toti. Motivatia dispare in timp si apar tot mai multe "victime" (cei care dau vina pe altii pt insuccesele lor, personale sau de afaceri). Viteza cu care se dezvolta web-ul, e de multe ori prea mare pentru ca toti sa tina pasul cu ea.
-
Datorita acestui thread unii dintre voi mi-au mai deschis ochii astfel incat sa fiu capabil sa aflu ca nu seo este totul in promovarea online. Acum vad afacerile online altfel si ma gandesc ca trebuie sa converteasca mai intai traficul din alte surse iar seo sa fie doar ca un plus. Acum, calculele sunt altele.