Multumesc. O seara excelenta iti doresc!
Versiune printabilă
La fel am facut si eu de joi. Nu stiu ce urmeaza, vedem, incercam, traim. Sunt la varsta riscurilor, asadar cel putin pana in iunie nu am de gand sa ma angajez. Ideea e ca am pus si ceva banuti deoparte ca stiam ca asta urmeaza.
Am avut acum o experienta nefericita la un schimb de job, nu pot sa spun numele.
Firma se da mare in ecommerce international si m-au angajat sa ma ocup de SEO-ul clientilor. Nu sunt mare expert SEO (ma rog, la nivel decent pentru organizarea contentului, linkurilor, abordarea keywordurilor etc stiu). Dupa doua saptamani PM-ul pe Europe ma suna prin skype ca "the clients arent happy". Deci dupa 2 saptamani sunt tras la raspundere, cand am primit ca sarcina pentru cateva magazine online 10 KW-uri principale in primele 5 pozitii si 30 secundare in primele 2 pagini.
Cand am auzit initial, am crezut ca astea sunt focusul, nu neaparat targetul. Dupa rescrieri de title-uri, aducerea a niste linkuri de afara si RUGAT clientii sa ne ofere continut (erau site-uri intr-o limba de mana a doua - italiana), rezolvat problema duplicatelor, titleurilor lungi, ma rog - tone de probleme din arhitectura platformei. Imbunatatiri conform seomoz au fost cateva, dar nu consider relevant doua saptamani pentru un site nou cu mii de produse si zero linkuri initial.
Nisele erau destul de consolidate de siteuri cu un continut foarte bun, practic ce aveam eu era un(cateva) site cu 10000 produse dintre care cam 30% produse unice restul variatuni cu descrieri scurte de te doare capul.
Mai mare greata. Plus ca veneam cu tool-uri de pe laptopul meu personal iar salariul era usor mai mic decat de acolo de unde am plecat pentru promisiunile astora.
Nu stiu cata stabilitate exista in online. Oricand se poate baga pe nisa ta cineva cu mai multe resurse, atat financiara cat pana la urma si cunostinte. Ideea e sa progresezi si sa muncesti pana ai bataturi in varful degetelor si aici vine stabilitatea. Sa muncesti in online chiar daca pentru multi pare usor, de unul singur trebuie sa stai in fata PC-ului 16 ore/zi.
Singurul lucru garantat in online e ca cel putin vreo 5-6-7 ani va fi in crestere, orice nisa. Deci, chiar daca iti intra concurenta vei avea din ce trai si tu. Ocazional mai intra diversi si pe nisele mele insa dupa 2-3 luni renunta.. cand sunt cat pe ce sa ajunga mai sus. Eu primii bani mai mult de o naveta de bere cam in orice proiect i-am scos dupa vreo 4-5 luni.
Ce as mai vrea sa spun, frica e foarte contraproductiva. De asemenea, daca vrei sa faci asta la un nivel serios incearca sa diversifici nisele. Daca mai cunosti si pe cine trebuie reusita e garanta. Apropo de cunoscut, cred ca si asta e o garantie a reusitei sa ai pe cineva sa te ajute cu niste linkuri/etc pentru ca e greu singur. greu, greu, greu and sorry my keyword stuffing on "greu" :)
Daca esti consecvent, muncitor si inteligent poti trai din online, eu am venituri doar din online astfel incat sa pot trai doar din ele, dar mai am si ceva venituri din offline, nu imi inchid afacerea offline chiar daca nu ma prea ocup de ea si nu mai produce prea mult, dar o las ca un back-up.
Oricum riscul unei penalizari exista in online, dar si in offline sunt alte riscuri, o afacere presupune mereu riscuri, si este recomandat sa ai 2-3 site-uri care sa asigure fiecare minim venitul unui trai la limita de avarie
Poate trebuie gandit si in nise in care poti sa fidelizezi. Riscurile de care vorbeai sunt mai importante cand totdeauna depinzi de clienti/vizitatori noi. Sunt ok si nisele acestea dar poate te gandesti sa furnizezi produse/servicii pe termen lung.
Aici chiar daca esti penalizat de google (desii nu vad de ce) ai clientii tai.
Sa zicem ca aduci cele mai bune mingi pentru fotbal de sala (dau un exemplu aiurea) si le vinzi online. Odata pe an jucatorii cred ca le trebuie alta minge si reusesti sa vinzi 500 mingi/an. Anul urmator nu incepi de la 0, pui si un pliant in colet si o reducere de 7% la urmatoarea comanda. 70% vor revenii si urci de aici.
E o mai mare siguranta cand intrii pe domenii in care poti fideliza. La fel de bine poti fideliza oferind consultanta unui magazin online in faza incipienta daca vezi potentialul. Vor avea o vreme nevoie de tine.
E mai sigur orice aduce plus de valoare.
Asa cum spune attempt, cel mai sigur lucru e sa fidelizezi, pentru ca atunci nu te poate afecta nici o penalizare. Bineinteles ca pe langa cei fideli vei mai avea trafic si din search si social, dar macar ai o baza in caz ca ramai fara astea.
Eu traiesc din online de multi ani si am intampinat destule probleme. De multe ori am fost penalizat sau am ramas fara cele mai importante surse de trafic, oricare ar fi alea. Dar intre timp am invatat sa diversific astfel incat sa nu imi fie afectata mare parte din business la o singura schimbare. Astfel am diferite tipuri de siteuri pe diferite nise si cu diferite surse principale de trafic. Daca maine mi-ar fi banate toate siteurile din Google tot as ramane cu un venit din care sa pot trai, cu conditia sa reduc si cheltuielile de intretinere.
Ca tot veni vorba despre venitur online, sunt curios cat va mai merge treaba cu vanzarea temelor WordPress. :d
Si mie mi-ar place foarte mult sa traiesc doar din mediul online, am mai avut o tentativa, chiar incepea sa mearga dar am avut niste probleme si m-am lasat din pacate. Dar acum incep din nou si nu ma mai las, desi la vara plec din tara sa ma stabilesc in Sardegna o sa ma ocup de acolo de siteuri, iar cand ajung la 1 000 euro pe luna din siteuri ma intorc in tara, pana atunci stau si lucrez acolo. :) Sper sa reusesc si va doresc si voua multa bafta!!!
de ce te ai intoarce ?
Pentru ca imi place mai mult aici decat acolo, de 2 ani tot merg acolo si fac un fel de practica la o clinica unde urmeaza sa lucrez... dar mai mult mi-ar place sa stau in tara si sa castig bani din siteuri, sa muncesc cand vreau dar bineanteles sa lucrez cum trebuie si cat trebuie :) Poate si gasesc pana plec persoane care au nevoie de colaborator si au bani de investit in domenii, hosting si eu sa ma ocup de content, descrieri, promovare si ...
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
Dar mnah cei mai multi prefera sa plateasca pe cineva pentru aceste lucruri, iar profitul sa fie tot al sau. Dar poate am noroc si cineva o sa ma ajute si macar asa mai imi dezvolt si eu cunostintele si cu timpul sa pun cateva siteuri pe picioare... :D