-
Daca ai acces la mai multe calculatoare, poti folosi BitTorrent Sync pentru sincronizare automata pe un numar nelimitat de PC-uri.
http://getsync.com
Cu asta am obtinut cea mai buna viteza de transfer.
Pentru mai multa siguranta, e buna combinatia cu o solutie cloud, eventual cu sistem de versioning in caz ca faci vreo prostie la copiere (as recomanda CrashPlan). Cloud sunt mult mai lente decat Bittorrent Sync, dar cred ca e bine sa ai si o copie in felul asta.
Sunt solutii ieftine, folosesti ce ai la indemana, si iti rezolva problema.
Cu HDD individuale si NAS, ai de ales intre 2 rele, ori platesti foarte mult pentru un sistem sigur, sau renunti la mare parte din siguranta si intr-o zi ai sanse sa te trezesti fara date. Eu am avut candva mai demult, o solutie cu back-up pe 3 hdd-uri (sisteme) diferite, a venit trasnetul pe geam intr-un cablu de curent, si toate calculatoarele din retea au crapat instantaneu. Nu am mai putut recupera nimic.
-
-
Pentru stocare in cloud recomand Google Drive! Il poti accesa oricand si de oriunde, inclusiv de pe telefon.
La conturile standard ai spatiu 15gb, dar daca vrei mai mult, se poate contracost. Sau poate face contul si evenimentul nunta_gigi_si_maricica@gmail.com ii pune o parola si a scapat de ei :)
-
Ca si backup extern pentru ce are el nevoie poate sa isi cumpere SSD-extern de 1 TB. In rest un NAS cat mai mic pentru stocare.
Ca si solutie de Cloud, poate fi Dropbox unlimited dar acolo este problema cu upload/download fisiere foarte mari ( dureaza mult)
Oricum este o problema mare sa pui filmari mari ( UHD) pe net.
In situatia data eu as cumpara un HDD de 2-3 TB pentru fiecare "nunta" + stocarea locala la el + Drop Box. Ca si disaster recovery este imposibil sa dispara toate in acelasi timp.
Referitor la costuri sunt solutii pentr toate buzunarele.
-
Cea mai buna solutie: spatiu nelimitat de stocare, in cloud - 60 de dolari pe an.