nu e tocmai un topic pentru "The Marketplace", dar e vorba de Domenii.
azi, se pare, am trecut de pragul de 500.000 de domenii.ro inregistrate.
e mult, e putin? :-)
Versiune printabilă
nu e tocmai un topic pentru "The Marketplace", dar e vorba de Domenii.
azi, se pare, am trecut de pragul de 500.000 de domenii.ro inregistrate.
e mult, e putin? :-)
Puțin dacă mă gândesc la cele abandonate, partea de domenii ce n-ar mai urma să fie reînnoite în cazul unei taxe, fie ea și minimă sau al unui mail gratuit de confirmare a reînnoirii. Oricum pentru că domeniile .ro nu expiră niciodată numărul nu e foarte realist ca să faci o comparație la zi.
Daca vindeam si noi cu plata anuala acum nu mai erau atatea mii de domenii web bune pe care nu le foloseste nimeni, in plus detinatorul nu este de gasit. Peste putin timp se va cumpara tot ce se mai poate (relevant) si vom ramanea fara domenii .ro, deci un nou .tld ar trebui implementat.
Numarul mi se pare unul destul de mare, avand in vedere cati webmasteri sunt in Romania. Gasisem o statistica pe net de anul trecut daca nu ma insel care spunea ca avem 40.000 bloggeri, deci nici foarte multi webmasteri nu avem avand in vedere cati abonati la internet sunt.
La o prima vedere sunt multe domenii insa , daca avem in vedere faptul ca domeniile .ro nu expira , sunt foarte putine . Spre comparatie Olanda , o tara cu vreo 16 milioane de locuitori are cam cam 4 milioane de domenii nationale ( .nl ) inregistrate in conditiile in care acestea se inregistreaza pe perioada determinata .
[Offtopic]
interesant cum zoso publica stirea asta pe blog la 30 de minute dupa ce a aparut pe seopedia, cu nota :
Citat:
ps: mâine veți citi această informație absolut originală și pe refresh și alte câteva siteuri și toate vor cita sursa. pentru că așa e civilizat.
Da, aia am zis si eu la el in comentariu, sa vedem daca aproba... e trist cate ipocrizie exista la unii...
PS: de ce ii mai pui si link ? crezi ca merita ?
e posibil totusi (desi destul de improbabil) sa fi ajuns la aceeasi concluzie odata cu mine.
inapoi la domeniile .ro, sper ca taxa anuala sa apara in curand, altfel incasarile lor vor scadea, si tot mai multe domenii vor fi pierdute pentru vecie.
saptamana trecuta am incercat sa dau de proprietarul unui domeniu inregistrat acum cativa ani, pentru un prieten care-si face blog, insa posesorul, un strain, nu poate fi contactat.
normal ca din <2001, de cand era luat domeniul, nefolosit de altfel, si pana acum oamenii isi schimba adresa de email, adresa unde locuieste, si numarul de telefon.
in alta ordine de idei, un membru seopedia a reusit sa "recupereze" de curand domeniul UK.ro. Felicitari!
Mie mi se par enorm de multe domenii inregistrate pentru o tara in care sunt sigur ca nu sunt 10 milioane utilizatori zilnici de web. Multe domenii luate aiurea, la specula.
Principala cauza pentru care par multe e ca nu expira . Nu am motive sa cred ca numarul domeniilor .ro "speculate" este mai mare decat in alte tari , de aproape sau mai departe de noi . Dimpotriva , avand in vedere sistemul rudimentar in care s-au vandut domenii .ro precum si imprevizibilitatea extensiei .ro , multi "speculanti" ( domaineri ) , inclusiv de origine romana ( traitori in Romania sau pe alte meleaguri ) au evitat sa investeasca in .ro . Sunt domaineri romani din a caror impresionant portofoliu aproape ca lipseste .ro. Interesul enorm pentru ccTLD-uri este de data mai recenta .
In plus de asta ,numarul domeniilor .ro valoroase sunt maxim 1000-2000 , deci nu influenteaza semnificativ numarul inregistrarilor .
Nu stiu in ce masura atarna in balanta modul meu de lucru.
Pentru proiectele personale avand continut in limba romana am cumparat aproape 100 de domenii cu extensii internationale si doar 3 cu .ro (din care unul este site-ul firmei deci doar 2 pentru "productie").
Motivul: pretul prea mare. Daca ar fi fost plata anuala (similara ca pentru domeniile internationale) acum as fi avut vreo 100 de domenii .ro.
Pentru a "starta" acelasi numar de domenii (un proiect poate implica mai multe domenii) as fi avut nevoie de o suma de vreo 5-8 ori mai mare. Poate ca in timp tot pe acolo as fi iesit in timp, dar pentru mine ar fi fost un efort in perioada de inceput.
Bineinteles ca pentru site-ul firmei nici nu am stat sa ma gandesc. Probabil la fel gandesc si detinatorii unei afaceri offline ce vor sa "penetreze" si online-ul.
Ca sa rezum: plata "o singura data" nu a impiedicat pe cei care au o afacere serioasa sa isi cumpere domeniul dorit, insa a limitat de cateva ori numarul domeniilor achizitionate de catre cei care dezvolta site-uri pe domenii web ce se sustin exclusiv din online (in cazul meu pot spune ca as fi cumparat de peste 40 ori mai multe domenii din acest considerent), cat si pe "samsarii" de domenii.
Parerea mea e ca foarte multi ce si-au exprimat parea in acest topic (si in altele similare atata din acest forum, cat si din altele) gandesc cam pe dos. (dos: a nu se confunda cu o zona a corpului uman).
Pretul a inhibat si el inregistrarea domeniilor .ro
nu mai sustineti tampenia aia cu plata lunara a domeniilor. nici nu stiti ce mafie e si ce presiuni se fac pentru asta. pentru ca hosterii vor sa mai castige ei 1 euro si din asta....
ar putea sa faca niste chesti totusi sa se poata vanda sau elibera unele dintre ele.
In plus exista niste smekeri care au cumparat multe domenii bune si care isi perit sa plateasca si 10 euro pe an pentru ele mai departe, asa ca nu mai fiti tampiti sa visati ca aveti cum prinde domenii foarte bune daca e cu plata pe an, ca tot smekerii le prind.
e bine asa cu plata pe viata.
Cam asta e si ideea mea: cel care are un business serios pe care doreste sa il promoveze online in general isi cumpara un domeniu, iar daca business-ul are o durata mai mare de 10 ani se presupune ca pe el l-a costat anual 3E/an, greu de crezut ca ar putea fi un asemenea pret.
In rest ideea este sustinuta de:
- "samsari de domenii" ce isi vor putea permite sa cumpere de vreo 4-8 ori mai multe domenii in primul an cu acelasi buget
- firme de hosting ce se pot interpune intre ROTLD si client urman a avea si ele un comision
- "creatori" de afaceri online ce nu-si vor mai cumpara .com/net/org/info din ratiuni de pret, ci vor putea lua direct .ro la preturi apropiate ca valoare
- nevinovati (a se citi [cenzurat]) care cred ca daca acum gasesc un domeniu ocupat si nefolosit, atunci vor avea marea sansa de a cumpara fix ce au nevoie (sansa de a lua chiar si unul cat mai apropiat se va diminua de cateva ori datorita faptului ca "samsarii" vor putea "stoca" mai multe in portofoliu)
Interesele mele ma fac sa fiu in cea de-a doua categorie si sa sustin si eu trecerea la plata anuala, insa trebuie sa recunosc ca acest lucru va avea efecte negative asupra acelora care interactioneaza cu vanzarilor de domenii web pentru achizitia unui domeniu pentru o afacere proprie sau ptr cei care nu vor avea bani sau curaj sa investeasca in momentul in care se va / s-ar petrece acest lucru.
Am mai postat și pe alt forum viziunea mea asupra lucrurilor și variantele bune cred eu, ce se pot alege.
1) Înregistrare pe o perioadă nedeterminată ca până acum, cu introducerea confirmării anuale a domeniului pe email de exemplu, în care dai acceptul că încă folosești domeniul respectiv. Să prevină cazurile de domenii abandonate.
2) Trecerea treptată la sistemul cu plată anuală
- stabilirea taxei anuale (exemplu aprox 10 euro)
Atunci să zicem de la 1 ianuarie 2011 ar urma ca toți cei ce au înregistrat domenii până în anul 2008 să plătească treptat în funcție de ziua și luna înregistrarii cei aprox 10 euro, cei ce au înregistrat în 2009 vor fi scutiți până în 2012 iar cei ce au înregistrat un domeniu .ro în 2010 vor fi scutiți până în 2013. Scutirea am calculat-o din taxa actuală și e în contul celor aprox 30 euro plătiți inițial pentru ca cei ce au înregistrat domeniile mai recent să nu fie foarte afectați de schimbare.
Alte sugestii utile:
Plata pentru un domeniu nou să se facă pe 2 ani pentru a nu atrage spamul, iar după primii 2 ani să se poată plăti și pe un an.
Scăderea prețurilor la domeniile .com.ro undeva la jumătate din prețul domeniilor .ro (~ 5 euro de exemplu).
3) Varianta gratuită, oferirea de domenii .ro gratuite tuturor cetățenilor români cu condiția introducerii verificării anuale (pe email cum am mai zis).
Alte sugestii aplicabile și la nr 1:
- Limitarea domeniilor la X pe utilizator.
- Introducerea unei taxe pentru depășirea limitei.
- Taxarea tuturor modificărilor de titular în baza who is.
4) Compromisul asta dintre nr.1 și nr.3 ar fi destul de interesant, adică:
1) Înregistrare pe o perioadă nedeterminată ca până acum, cu introducerea confirmării anuale a domeniului pe email de exemplu, în care dai acceptul că încă folosești domeniul respectiv. Să prevină cazurile de domenii abandonate.
Monetizare prin:
- Limitarea domeniilor netaxabile anual (înregistrate pe o perioadă nedeterminată) la X de persoană.
- Introducerea unei taxe anuale pentru depășirea limitei.
- Taxarea tuturor modificărilor de titular în baza who is.
Haotik ai dreptate , marea parte a domeniilor valoroase , vor fi prelungite de catre detinatorii lor actuali . Nu e nevoie insa sa folosesti un limbaj dur ca sa intelegem aceasta fenomen .
Totusi , va exista si o mica parte care va expira din diferite motive . Nu ma indoiesc de acest lucru . Ceea ce nu stiu e proportia din cele 1000 domenii cele mai valoroase , poate fi 10 % , poate fi 20 % sau chiar mai mult .
Asta se intampla si la domeniile pe com si net . O sa dau doar doua exemple pentru anul 2010 : computer-shop.com si fotografie.net . Eu am fost unul din "tampitii" care au intrat in jocul capturarii domeniilor . Din pacate au fost unii si mai "tampiti" care au castigat licitatiile cu 1000 $ respectiv 2000 $ . Amandoua domeniile sunt mai valoroase decat atat .
nu e bine pentru nimeni "cu plata pe viata".
as putea scrie pagini despre subiectul asta, dar probabil cel mai simplu e sa urmarim cate alte ccTLDuri sau gTLDuri au "plata pe viata". asa multe?
plata anuala, cu posibilitatea platirii a maxim 10 ani in avans, si cu verificarea anuala a corectitudinii datelor de contact este varianta optima pentru toata lumea.
Ionel are o firma de prin anii 90. Dupa anul 2000 si-a facut si site si a cumparat un domeniu .ro. Ce nu e bine ptr el ca sa nu mai plateasca niciun ban de acum incolo?
Poate ca Ionel ar putea fi considerat un NIMENI, dar ca el mai sunt mii sau chiar zeci de mii.
In loc de cateva pagini ai putea scrie macar un rand despre ce nu e bine pentru ei ca sistemul sa ramana la fel ca acum? Sau e ora prea tarzie si habar n-ai avut ce scrii?
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
@100R: eventual oferirea gratuita de la punctul 3 sa se faca pe baza unui cupon de la primarie pentru oamenii cu anumite venituri.
@other: a fost o gluma. In alt context as fi ar fi ramas doar primul mesaj, dar cum inteligenta "colcaie" pe aici ma simt nevoit sa lungesc mesajul.
Pe bază de CNP pentru toți.
Sistemul românesc nu trebuie să fie neapărat ca altele doar de dragul de a fi, trebuie să fie unul mai mult în sprijinul online-ului românesc, prețuri accesibile românilor dar un sistem mai eficient, nu tot ce e diferit, ieșit din comun e automat rău.
Cei ce nu beneficiază deloc sunt domainerii și firmele de înregistrare domenii, anumite domenii sunt blocate, o taxă anuală i-ar obliga pe mulți care poate au zeci, sute de domenii să renunțe la unele din ele, în timp ce firmele de înregistrare domenii ar câștiga un procent anual pe domeniu .ro, adică deloc nesemnificativ.
@Marius Cristian
Poti inregistra domenii ro cu plata anuala de la edomenii cu 10 euro pe an, daca vrei doar sa testezi piata cu domeniu, si nu esti sigur ca vrei sa il pastrezi pe viata.
In alta ordine de idei, tld .co a vandut 600,000 de domenii in doar 5 luni (sursa). Din punctul asta de vedere, 500,000 in 10 ani, sau cat a fost, par relativ putine nu?
.co a fost promovat ca fiind international ... dintr-o piata internationala de cateva sute de milioane de internauti 600.000 e mult mai putin decat 500.000 din 6-7 milioane de romani pe net
parerea mea: putin conteaza cate sunt ca numar, conteaza mai mult continutul si serviciile oferite de site-uri... cand pe un site de interes general 80% din view-ul primei pagini e ocupat de bannere mie nu mi se pare ok
la fel si cu serviciile, folositi vreun site romanesc care sa va scuteasca de munca manuala?
Buna observatie: numarul de domenii de vreo 4 ori mai mare (cam la asta estimez eu ca se va ajunge in mai putin de 2 ani daca se va trece la plata anuala) nu va insemna si o multiplicare a numarului de siteuri de calitate. Vor fi in plus domenii fara continut (cumparate de unii in speranta revinderii cu un pret mult mai mare, sa vezi atunci blocare domenii si limitare optiuni pentru cineva care doreste sa intre pe o nisa, degeaba se plang unii ca [cenzurat] pentru situatia actuala) si vor fi domenii pe care sunt siteuri de tip MFA sau similare. Numarul celor de calitate va creste foarte putin.
Marele castigator va fi ROTLD pentru care vad ca majoritatea "lucrati" inconstient, gratis si naiv (ca sa nu folosesc un cuvant mai dur). Deocamdata acesta ezita atat datorita problemelor tehnice pe care le-ar ridica aceasta trecere, cat si celor juridice (o mentiune in "contract" ca iti poti schimba in viitor termenii si conditiile este vulnerabila, mai ales cand e vorba de bani).
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
Stiam. Insa pentru ceea ce fac eu (undeva la mijloc intre cele doua categorii enuntate mai sus) conteaza foarte mult sa am costuri mici per domeniu (in cazul enuntat de tine as plati aproape dublu) si am observat ca extensia .ro nu conteaza asa de mult in procesul promovarii prin SEO (Nu bag mana-n foc ca asa e. Si nici in altceva. :P).
pentru cei ce va temeti de "samsarii de domenii" : - da, vor fi cumparate mai multe domenii, dar cand vor vedea ca nu au ce sa faca cu ele, le vor lasa sa expire, iar lucrurile se vor echilibra.
domeniile care valoreaza ceva sunt deja luate. punct.
care inexactitati, Marius? nu mai bine pierdeai 2 minute sa-mi aduci contra-argumente, sau sa-mi demontezi "inexactitatile", decat sa faci pe ironicul?
daca gresesc, de ce nu publici tu in threadul dedicat domeniile alea cu valoare in threadul dedicat?
un exemplu de domenii cumparate doar pentru specula, dar care au fost lasate sa expire cand s-a observat ca taxa anuala pentru ele e o povara
Daca uiti de mana pan' la gura: http://forum.seopedia.ro/domenii/160...tml#post138422
Ideea e urmatoare: in dorinta de afirma o anumita directie (si eu subscriu la ea, si eu doresc o trecere la plata anuala, dar mai ieftina decat cea de acum de la edomenii) va lasati luati de val si faceti afirmatii ilogice (una evidenta cum e cea de mai sus).
deci tu imi citezi(si ironizezi) un post, iar eu ar trebui sa inteleg ca tu faci referire la un alt post, de ieri.
si eu sunt ala ilogic.
taxa de mentenanta anuala inseamna, printre altele:
-mai multi bani la buget
-servicii de mai buna calitate
-mai multa transparenta
-reducerea numarului de domenii cumparate care nu sunt utilizate si ai caror cumparatori pur si simplu au uitat de ele
-cresterea numarului de domenii cumparate spre utilizare (scade pretul, cresc vanzarile) - persoanele fizice si juridice din Romania vor cumpara mai putine domenii .eu sau .com
pe Ionel de care amintesti tu il va costa intr-adevar mai mult, dar ar fi trebuit sa stie ca roTLD va cere o taxa anuala in viitor. faptul ca a evitat acea taxa atatia ani poate fi privit si ca o economie ;-)
Pai daca uiti de la mana pan' la gura. Spui o prostie, ti se arata ca esti cam putin dus .. de val si apoi la nici 24 de ore revii in discutie inocent cu tot felul de truisme (n.e.: adevaruri stiute de toata lumea).
Presimt ca discutia poate ajunge rapid in una de genul "ba a ma-tii", asa ca ma retrag.
Marius, eu nu te-am jignit in nici un fel, nici direct, nici voalat, cum faci tu.
deja exagerezi.
daca tie nu-ti convin parerile mele, e dreptul tau sa imi ignori posturile
Voi interveni pentru a-mi spune opinia despre ceea ce discutati aici, astfel ca: Daniel te felicit pentru respectul pe care il ai in orice discutie si pentru profesionalismul cu care incerci sa explici; Marius, nu am pentru ce sa te felicit, ceea ce ai scris pana acum sunt niste aberatii crase.
Consider ca domeniile .ro nu sunt foarte valoroase, doar cele premium de genul turism.ro, afaceri.ro, jocuri.ro, imobiliare.ro si altele (nu multe) din aceasta clasa. 500.000 de domenii inregistrate arata un numar nu foarte mare raportat la ceea se intampla la nivel comunitar si global. As vrea sa vad mai multe site-uri active si dezvoltate pe (exemplu gen:) jocuri.ro / jocuri.com / jocuri.net / jocuri.org / jocuri.info (de departe cele mai puternice extensii pentru tara noastra), o mai mare competitie pentru a stabili cu adevarat valorile. Pana in momentul asta nu exista asa ceva, decat pe anumite nise, iar keyword-urile nu au fost marginalizate, doar ca ele sunt deosebit de valoroase si destul de scumpe la ora actuala (indiferent de extensia premium pe care o au in coada: .ro/.com/.net/.org/.info).
Un an nou 2011 cat mai bun si multa, multa sanatate!
Andrei