Salut!

Merge PFA pentru ce vrei tu sa faci dar personal nu iti recomand. De ce? Pentru pa o persoana fizica autorizata poate avea un singur cod caen. Ma gandesc ca tu ai nevoie de flexibilitate, astazi faci comert cu felicitari maine poate vrei sa produci caramida sau iti cere un client factura pentru o optimizare seo. Doar nu vei deschide alta societate pentru o amarata de factura. PFA este recomandat pentru o persoana care lucreaza intr-un singur domeniu (numai acolo) de exemplu contabil autorizat, traducator, etc.

Iti recomand sa iti faci I.I. (intreprindere individuala), poti avea mai multe coduri caen si chiar poti si angaja pana la maxim 10 angajati. Eu am II si sunt multumit, ma ocup de web development si mai am si un magazin nealimentar offline. Daca majoritatea clientilor tai sunt persoana fizice (oameni simplu, nu pers juridice) e bine sa te inregistrezi ca neplatitor de TVA, esti scutit de plata nenorocitului de tva doar daca ai cifra de afaceri mai mica de 1 miliard vechi pe an. (Daca de exemplu in luna august depasesti cifra de afaceri de 1 miliard devi automat platitor de TVA.). Inca un avantaj la II este faptul ca contabilitatea se poate tine in partida simpla si e floare la ureche.

Pretul tau de productie pentru o felicitare este de 6 lei, tu o vinzi cu 10 lei (esti neplatitor de TVA), profitul tau este de 4 lei la o felicitare. 4 lei + alti 4 lei + si asa mai departe se aduna 10000 RON, din acestia trebuie sa platesti 16% impozit. Chestia este ca tu sa ai multe cheltuieli ca sa-ti micsorezi profitul, de exemplu cumperi o masa de lucru care este necesara pentru a lipi felicitarile, activitatea ta necesita o masina - bonurile de carburant, factura de la service, etc le treci toate pe cheltuieli si astfel reduci din profitul de 10000 ron la 2000 de ron. Acum platesti impozit pe profit doar din acestia 2000 ron.

Sunt multe de spus....

O seara buna!