Rezultatele partiale ale sondajului:
1. 5 experti SEO
2. 21 guru
3. un zoso
Versiune printabilă
Rezultatele partiale ale sondajului:
1. 5 experti SEO
2. 21 guru
3. un zoso
mergea si habarnist, e tot aia.
Eu i-as clasifica pe primii 5 ca guru
Eu ofer garantii si nu ma consider nici macar expert, dar trebuia sa ma incadrez si eu undeva...
In alta ordine de idei ii multumesc si pe aceasta cale lu Zoso ca m-a citat la el pe blog, dar il rog sa specifice ca eu nu sunt "expert", deci parerea mea nu trebuie luata prea tare in seama :)
Devine oarecum hilar dintr-o omisiune a lui nea Krumel care a uitat sa specifice actiunile din ghid complet seo, pentru care se poate garanta, lasand sa se inteleaga ca garantie muca seo = garantare pozitii = garantare ca google nu-si va shimba algoritmul.
Pentru un site nou, doar acele actiuni sar de 200 ore lunar.
Pentru un site vechi, fara istoric, facut la plezneala... timpul se dubleaza pe putin, relevant fiind postul lui palex1988 "....volumul de munca depus, timpul mancat si nervi arsi de pomana. Vine cate unu, iti arunca un site care este inscris in 80 % din dirpedia, dar el spune ca nu e inscris in nimic. Cand te apuci si vezi ca faci cate 300 directoare dintre care doar in 80 ai putut inscrie site-ul...iti vine sa te iei cu capul".
Am avut potentiali clienti care vroiau sute de vizite pe un site gen "magazin cuie".
Sa-i garantezi sutele de vizite visate? Cu buget corespunzator, nu e mare lucru sa-i cumperi publicitate din online sau offline sau sa generezi discutii fulminante a la otv, total pe langa subiect, fara legatura cu cuiele.
Dar asta nu e SEO.
In ghid sunt multe actiuni de facut, strict legat de seo, in urma carora rezulta rapoarte, istoric actiuni pentru care se poate oferi garantie in cazul unei supra-auditari.
Zoso nu prea intelege ca SEO nu se poate compara cu alte servicii unde se pot garanta anumite lucruri.
Sa oferi servicii SEO si sa spui ca oferi GARANTII legate de o pzitionare in Google e la fel de penibil cu faptul de a fi Profesor Universitar de Geologie si sa spui ca poti prezice exact cand va fi urmatorul cutremur.
In SEO, depinzi de algoritmul Google care se poate schimba oricand. Poti sa fii pe primul loc in cautari si peste putin timp nici sa nu mai fii pe prima pagina. Sunt enorm de multe variabile care nu tin de cel are face SEO, iar fraze de genul "Oferim garantii...", "Garantam prima pozitie in Google" le scriu doar copilasi fara experienta sau cei care vor sa impresioneze pe cei care nu sunt in domeniu. Din pacare multi pica in plasa asta.
nu zice nimeni să garantezi fix locul 11, prima pe dreapta.
este o imbecilitate sa ceri garantia unei pozitii pe google. un client destept ar trebui sa ceara conversii. pentru ca nu conteaza doar rankul pe care esti in google pe anumite cuvinte cheie... deobicei toti cauta cuvintele cheie cu volum mare insa in foarte multe cazuri longtails-urile aduc leaduri... deci calitatea, nu cantitatea!
conteaza mult ce titlu si descriere ai la pagini ca sa ai un CTR ridicat, apoi conteaza si ussability-ul site-ului, pretul serviciilor / produselor, optiunile oferite pentru incasarea banilor (in cazul in care-i un magazin online) etc etc..
in abordarea unui site sunt foarte multe variabile (difera la fiecare nisa) iar optimizarea corecta pentru conversii se face in majoritatea cazurilor prin trial & error folosind teste A-B.
Cum sa nu oferi garantii ? :) pai pentru ce iei banii atunci ?
Eu nu ma ocup de SEO, e ceva secundar. Daca site-ul e dezvoltat de mine ofer si serviciul asta.
Cum procedez ?
// Ce concurenta exista pentru cuvintele dorite ?
If (Clientul nu e nebun, nu vrea pe prima pagina pentru "imobiliare")
{
Stabilesc un pret de mententanta lunar din momentul in care site-ul ajunge pe prima pagina pentru cuvantul/cuvintele date ( + bonus daca e pe primul loc). Cat timp ramane acolo, clientul plateste. Daca site-ul ramane pe prima pagina 5 ani pentru cuvintele date, plateste 5 ani.
}
else
{
Ii recomand google adsense sau sa caute in alta parte :).
}
Asta e tot si mi se pare cel mai corect.
Mai poti oferi garantii si pentru cresterea traficului, optimizez site-ul, traficul creste cu x%. Nu reusesc chestia asta, nu iau bani si ma multumesc doar cu banii de pe development.
Inca o opinie personala: nu sunt de acord cu "expertii SEO" care traiesc doar din asta, nu mi se pare o meserie, e ceva secundar, inclus in web development. E ca si cum ar spune un web designer, sunt expert in CSS, sau un outsider: "stiu doar CSS, ofer consultanta in optimizarea CSS-ului".