Citat Postat în original de Cristi G Vezi Post
Am si eu o intrebare. Daca X nu declara in veci ca face ceva/vreun ban, nu a semnat vreun contract vreodata, daca primeste sume de bani in contul bancar, are statul dreptul sa ii verifice sumele din cont? Sau, trimite banca notificare la stat cand se depaseste o anumita suma?

Daca nu esti PFA sau SRL si faci venituri din servicii online gen fani facebook, articole, afiliere sau orice altceva si nu te inregistrezi nicaieri ca vreo forma legala, exista vreun motiv legal sa te intrebe cineva ceva de sanatate?

Intreb pentru ca mi s-ar parea normal si de bun simt ca nimeni sa nu stie ce bani are X in cont, e chestie personala, privacy, la fel cum si dragii nostri parlamentari nu declara mai nimic din ceea ce au de fapt.

As dori raspunsuri cat de cat detaliate, nu doar "nu", "da, poate".
Sa incerc sa le iau pe rand, si sa-ti raspund legal.

1) Tu ai obligatia sa declari orice castig pe care-l obtii si sa iti platesti impozitele.
2) In anumite cazuri, cel care te plateste iti poate retine la sursa anumite impozite. Detaliez daca vreii.
3) Pentru a se asigura ca esti corect cu el, statul are "voie" sa obtina o "aprobare" de a-ti vedea contul si ce ai in el. Pot detalia si aici.
4) Parlamentarii sunt obligati la inceput de mandat sa iti scrie declaratia de avere in care au de completat proprietati si sume detinute in conturi (parca de la 3500 E in sus).

Fara sa te judec, iti spun ca e ultra amuzant sa vezi cum tu ai vrea sa dai teapa la stat (sa nu-ti declari sumele) si esti frustrat ca totusi statul are instrumente sa te verifice daca ai dat teapa sau nu. Vrei privacy? Plateste-ti impoitele/Tine banii in depozite de afara.
Si nu in ultimul rand, fara sa te judec intr-un fel, ma amuzi teribil cand spui