Exceptand cazul in care se cauta un restaurant pentru un eveniment mai mare, gen nunta, botez, cat de des si pentru ce crezi ca mai cauta lumea restaurante pe net?
Cautari pe google keyword tool cu localizare romania si limba romana:
"restaurante nunti" - 12100 cautari broad (adica toate combinatiile posibile care contin restaurante si nunti) si 2400 cautari exacte. (doar fraza restaurante nunti)
Cel mai cautat keyword localizat "restaurante nunti bucuresti" 1000 de cautari exacte.
Evident, datele nu sunt precise, dar cam putine cautari sincer.
Diferenta mare intre planuri pe net si realitate.
Turistinfo.ro , care e lider absolut pe piata unitatilor de cazare - il gasesti in top google, de obicei nr 1 pentru orice cautare stil "cazare localitate"- a avut o cifra de afaceri anual de cam 25000 euro in 2009 (sursa) .
El functioneaza pe acelasi principiu ca portalul de restaurante. Unitatile de cazare platesc o taxa anuala de 150 ron pentru listare. Si o unitate de cazare e mult mai interesata sa fie listata intr-un portal online decat un restaurant evident.
Pe langa partea de online ( dezvoltarea siteului ) va trebui sa ai si o echipa buna de vanzari (telemarketing sau etc) care sa se ocupe de incheierea contractelor cu restaurantele.
Listarea afacerilor offline in portale online in romania nu e asa profitabil cum pare la prima vedere, piata e inca mica, proprietarii de mici afaceri sunt ... ca in romania.
Sa va amuzati, uitati cateva citate de pe blogul viaromania.eu o agentie de turism care are si un portal online de listare unitati de cazare - dupa spusele lor, cel mai mare din tara (cifra de afaceri in 2009, cam 42,000 euro , sursa, deci nici aici nu e vorba de super profituri).
"“Buna ziua, suntem de la viaRomania.eu si am primit o cerere de rezervare pentru pensiunea dvs. Ne puteti da o adresa de e-mail la care sa va trimitem detaliile acestei rezervari si la care sa vina de acum inainte in mod automat si alte rezervari sau mesaje de la potentiali clienti?”
“Nu avem e-mail, nu folosim! Daca vrei prin telefon bine, daca nu, nu!”
“Bine, va putem spune prin telefon datele clientului de acum, dar pe viitor, la urmatoarele? Nu va putem suna pentru fiecare rezervare…”
“Asta e, daca vreti prin telefon bine, daca nu, nu ne intereseaza”
Articolul complet aici.
Alt exemplu:
"Ei bine, situatie la fel ca mai sus: primesti o rezervare sau un mesaj de la un client / potential client pentru o pensiune. N-ai adresa de email, pui mana pe telefon si suni: Alo, sunt X reprezint Y, am pentru dvs.o rezervare / un email de la un client, dati-mi va rog frumos adresa dvs. de email sa va trimit detaliile. Atat, nu ca te costa atat, tre sa devii clientul meu, etc. Doar atat. Tzaranul de dincolo de fir (ipotetic, convorbirea era pe “mobil” – ca tzaranii cred ca fixu e demodat) banguie ceva si inchide… Te sochezi, tragi aer in piept, zici – cred ca n-a inteles, era galagie la el – si mai suni o data. Tzaaaar, tzaaar: “Tot eu sunt, X de la Y, cred ca nu m-ati inteles – am un client pentru dvs. unde sa va trimit mesajul?”. EL raspunde “NU INTELEGI CA NU MA INTERESEAZA?? NU VREAU NICI UN CLIENT, NU APAR PE NICI UN SITE, NU MA MAI SUNA!”. Inchizi. Ce dracu sa faci?
Situatie aproape trasa la indigo ca cea de mai sus – difera doar TZARANUL – pentru ca pana si asezarea e aceeasi – nu e un secret, e vorba de BRAN, judetul Brasov – si raspunsul altul. “DACA VREA CINEVA SA SE CAZEZE SA MA SUNE PE MINE!”. Inchizi din nou.
Articolul complet aici.
Alt articol asemanator aici.
Venituri mici, bataie mare de cap, si asta intr-un domeniu care ar trebui sa fie teoretic super profitabil online - turism, cazare, etc.
Sunt curios cum ar arata un business bazat totusi o nisa mult mai mica - restaurante - in romania.
Mai e mult pana departe.

Răspunde cu citat