N-au stiut destul marketing.
Versiune printabilă
Oriunde, viteza cu care se inmultesc e prea mare, apar ca ciupercile dupa ploaie si evident acest lucru va duce si la inchiderea lor. Eu am publicat concluzia din acel studiu pentru cine vrea sa inceapa o astfel de afacere, nu pentru cei care le au si si-au creat un brand si au clienti fideli.. ca sa nu mai zic de pozitie si marketing.
Fiecare e liber sa creada ce vrea si sa faca ce vrea, oarecum e popular la noi acest model de a actiona "a mea e mai mare ca a fraierului de langa mine" dar realitatea e ca asta nu functioneaza decat la noi si pe termen nedefinit.
Desi piata (ca si in online) pare foarte saturata in majoritatea domeniilor, inca se mai poate. Cand o nisa mare este saturata, incepi sa o imparti in nise mai mici. Daca toti produc paine obisnuita, atunci ar trebui sa fii tu singurul care produce paine fara sare. Daca toti fac covrigi cu sare, susan, nuca, etc, fa si tu cu cacao. Trebuie sa incerci mereu sa fii mai cu mot. Este foarte mult de discutat aici.
Spunea cineva despre afacerea cu ciuperci. Va spun din proprie experienta (cel putin pe partea de Pleurotus) ca este foarte dificila piata de desfacere. Fara sa punem la calcul timpul scurt in care trebuiesc livrati, termenul scurt de valabilitate, si alte aspecte, cel mai important este faptul ca pe rafturile magazinelor este foarte greu sa intri. In special marii comercianti deja au un partener ce le ofera produsul. Este foarte greu sa intri tu in locul lui pentru ca deja sunt in joc companii mari ridicate cu fonduri europene si care deja si-au format relatii cu vanzatorul. (metro, carrefour, etc).
Plantatie de nuci Ideea asta sincer nu am mai auzit-o pana acum. Am insa un prieten care acum vreo 2 ani incepuse sa faca o livada de meri. Nu stiu ce a reusit ca nu l-am mai intrebat. Nucul se dezvolta foarte greu, ma mir ca nu i-a dus capul pe vreunii sa cloneze un nuc care creste mult mai repede si care face fructele mult mai mari. (Maslinele de Kalamata sunt spre exemplu umflate cu apa astfel ajung mult mai mari intr-un timp de cateva ori mai mic. Au in permanenta, in timpul cresterii, un exces de apa care le umfla.)
Idei din partea mea:
1) Biotehnologia este cea mai mare afacere din lume. Daca stii chimie/biologie si ai un vis poti realiza ceva frumos. Sunt boli care inca nu au un tratament. Firmele din domeniu au ajuns la capital de sute de miliarde de euro, prin ajutorul inventiilor, plecand de jos, de la simpli oameni cu idei.
2) Asigurari - se intra greu dar merita. Pentru inceput poti fi broker iar cu timpul sa dezvolti o agentie.
3) Cabinete stomatologice, de radiografii s.a. Cam orice tine de sanatate prinde bine iar clinicile private sunt cele mai preferate.
4) Alternative pentru carburanti, energie ecologica
5) Camere de supraveghere (devin obligatorii in magazine)
6) Producator anvelope
7) Patinuar. (il muti in alta tara cand se termina iarna, se incaseaza sume greu de numarat)
8) Cabinet notarial
9) Producator de tigari. viciul ramane viciu
10) Casa de amanet
11) Pepiniera brazi (nu neaparat dinacesti simpli, ieftini, ceva soi mai bun si scump care il poti vinde in afara)
12) Firma de paza si securitate
13) WC publice curate
14) Productie peturi si ambalaje
15) Productie componente auto pentru marile marci
16) Farmacie/ lant de farmacii
17) Firma de curierat pentru obiecte mari.
18) Saloane pentru nunti
19) Creare solutii si aplicatii pentru persoane cu dizabilitati. Pentru folosirea pc-ului, o masinii, etc.
Orice ai face un lucru este foarte important. Trebuie sa iti respecti munca, afacerea si clientul. Nu lasa afacerea pe mana altora daca vrei sa ai succes, ocupa-te de unul singur de ea.
Mai sus am insirat cateva idei, pentru explicatii mai detaliate spuneti si incerc sa va ofer.
Edy se simte spiritul antreprenorial in tine, imi place asta si te inteleg, si eu eram foarte pasionat candva sa caut si sa imi imaginez afaceri noi, am mai renuntat la acest obicei dupa ce mi-am gasit activitatea potrivita pt mine, mi-am gasit rostul, si deocamdata investestc toate resursele numai in ea,
dar o lectie folositoare pe care am invatat-o e ca mai ales cand esti incepator, lipsit de experienta serioasa in anteprenoriat, trebuie sa fi foarte precaut la fiecare pas pe care il faci, pt ca aproape intotdeauna e o mare diferenta intre cum arata lucrurile pe hartie si cum rezulta in practica...
Mediul online are potential nelimitat. Eu cred ca cine se gandeste sa faca o afacere offline si sa investeasca foarte mult pentru a scoate ulterior si mai mult, face o greseala. Un domeniu web de un dolar (luat cu un cupon de reducere :) ) poate aduce zeci de mii / sute de mii cuiva care se pricepe, are timp si rabdare.
Aratati-mi o singura afacere offline care sa permita investitii atat de mici si mai mult de 300% profit / an.
Profituri de genul celor scoase cu un site (chiar si de succes mai redus) sunt imposibile in mediul offline.
Gabriel, se pare ca ati uitat sa puneti la socoteala unul dintre cei mai importanti factori si anume sanatatea. Aceasta ar trebui pusa pe primul plan si abia apoi banii.
Ca sa te ocupi de un website ce va scoate profit inseamna sa pierzi in fata computerului mii de ore, ani la rand. Nu e un mediu de afaceri sanatos, in care te deplasezi, vezi mereu ceva nou, esti in aer liber, ci stai izolat intr-o camera, in fata unui monitor. Ei bine, cu timpul dauneaza foarte mult si poti ajunge sa nu te mai bucuri de banii castigati. Tocmai deaceea foarte multi webmasteri mai in varsta renunta la online si isi deschid afaceri offline, ori nu se mai ocupa singuri de cele online ci angajeaza personal.
Cat despre afacerile cu rata foarte mare de crestere in timp scurt te asigur eu ca exista. Nu am acum un exemplu concret sa iti ofer insa voi incerca sa gasesc unul. Gandeste-te totusi ca in online depinzi foarte mult de altii pentru a monetiza, practic vinzi publicitatea ta celor mai mari decat tine din aceeasi nisa, sau nu. In offline vinzi clientilor un serviciu sau un produs, nu depinzi atat de mult de parteneri, insa majoritatea aspectelor sunt asemanatoare si in offline.
In online e si mult stress, toanele sefului goagal, colegii de nisa care te sapa, te fura, offlineul imi inspira ceva mai stabil, mai putin dinamic, odata pusa pe picioare o afacere iti poti lua si tu vacante mai dese... vorba aia, viata de patron/
@Edy - Gabriel ? Cu cine vorbeai ? :O
Sunteti optimisti. Cred ca nu ati auzit de baietii de la Garda Financiara (trimisi de concurenta) care nu pleaca niciodata cu mana goala, nu ati auzit de impozitul forfetar, de impozitul pe care trebuie sa il platesti pentru fiecare angajat, de alte n taxe si impozite (romanesti, ca doar e criza), de cozi la ITM si de alte mizerii de genul asta.
Scuze, nu stiu de unde stiam ca te cheama Gabriel, insa se pare ca am comfundat.
Cu siguranta cunosc si detaliile referitoare la birocratie, taxe si indatoriri. Onlineul deocamdata este ferit de multe taxe insa nu va ramane asa pentru mult timp.
Cat despre online vs. offline e mult de disctat. Sunt diferente majore in orice aspect.