O spui de parca a vedea lucrurile simplist nu e in sine o greseala :))
Versiune printabilă
Cred ca de aia am pus ghilimelele, dar nu sunt sigur ca inteleg semnificatia cuvintelor pe care le folosesc.
Pe de alta parte, eu cred ca internetul este o piata libera care se regleaza singura si se regleaza chiar excelent dupa parerea mea. Sa ne blocam intr-un plugin si sa ne plangem ca incasam "mai" putin este din punctul meu de vedere lipsa de viziune.
Da, publisherii care se bazau pe acel gen de reclame au de suferit. Ca si alte un milion de "afaceri" care au mers o vreme si nu mai merg din diverse motive.
N-ar fi mai constructiv sa cautam solutii de monetizare pentru cei cu adblock decat sa incercam sa gasim modalitati de a dezinstala adblockul de pe calculatoarele oamenilor?
Eu unul nu mai intru pe trafictube de cand a instalat mizeria aia de script care ma forteaza sa dezactivez adblock pe site-ul lor. Nu sta trafictube in mine, cum nici eu nu stateam in trafictube. Dar probabil nu-s singurul.
Raman la parerea ca nu vor disparea site-urile, sau plubisherii, ci vor ramane doar cei care vor sti sa se adapteze conditiilor. Si noile conditii presupun adblock.
E interesant cum unii oameni vor sa impuna altor oameni lucruri, uitand de libertatile fiecaruia. Unii oameni pur si simplu nu vor reclame. Aceia sunt o piata noua, distincta. Poate sunt clienti platitori, care isi fac abonament la un site de stiri sau poate sunt clienti "free", care oricum nu cumpara nimic de pe net, deci sunt irelevanti.
La fel cum vizitatorul alege sa nu vada reclame si implicit sa nu vada unele site-uri, la fel si site-urile sunt libere sa aleaga daca vor sa afiseze content tuturor sau doar celor care vad si reclamele. Fiecare e liber sa faca ce vrea cu browserul/site-ul sau.
Piata se va regla, cum zicea si Nichita fara sa vrea. Vor fi preturi mai mari la adwords? Poate ca, dar din 5 vanzari la 100 de clickuri vor fi 20 de vanzari la 100 de clickuri.
Poate multi dintre acestia pe viitor s-ar putea sa nu mai aibe multe site-uri unde sa vada reclame si nu constientizeaza.Citat:
Unii oameni pur si simplu nu vor reclame. Aceia sunt o piata noua, distincta
Faptul ca vrei sa "pedepsesti" un site cu reclame agresiv, popups se resfrange si asupra celor ce nu au vina si le distrugi in felul asta.
Un site nu poate functiona fara venituri, host, munca, etc, dar din pacate multi nu stiu asta, nu e de reprosat, dar cineva ar trebui sa le explice mecanismul.
In concluzie vor fi afectate in special site-urile mici, bloggers .. cele mari vor gasi mult mai usor alternative de monetizare.
reclama = bani = intretinere + existenta site.
Daca cineva are adblock, optiunea ar fi sa nu il lasi sa iti acceseze continutul-ul, astfel scazi costurile si poate il faci sa inteleaga cum merg lucrurile.
Si cu adblock si fara adblock, si cu disparitia afilierii, si orice necaz o mai fi in viitor:))...treaba noastra e sa gasim solutii astfel incat si cititorii, si noi, sa fim multumiti...daca nu reusim sa facem asta, inseamna ca nu suntem facuti pentru asta, si ar fi bine sa ramana aia care sunt...
Nu va mai plafonati intr-o idee, oportunitati apar mereu..
Cateva informatii ce mi s-au parut interesante despre AdBlock pe care le-am citit intr-un articol publicat de Hotnews:
-in Romania aprox. 20% folosesc AdBlock, in comparatie cu Grecia si Polonia care conduc topul in Europa cu 37,5%, respectiv 34.9. Procentele cele mai mici de utilizatori de AdBlock sunt in Cehia (10,9%), Franta (10,3%) si Slovacia (8,9%).
-26,5% dintre cei care acceseaza site-uri de jocuri folosesc ad block, 19,1% dintre utilizatorii de retele sociale, 17% dintre utilizatorii de site-uri de tehnologie, 2,5% dintre cei care acceseaza site-uri guvernamentale, 4,9% dintre utilizatorii siteurilor de organizatii caritabile, 5% dintre utilizatorii de siteuri imobiliare sau de anunturi/dating;
-in ultimul trimestru, cea mai mare rata de utilizare ad block se inregistreaza printre utilizatorii de Chrome (126 milioane lunar, +51% fata de T2 2014) si Firefox (48 milioane, +17%), dar cea mai mare crestere se inregistreaza printre utilizatorii de Safari: +71%, pana la 9 milioane de utilizatori lunari in T2 2015."
In momentul de fata, ca webmasteri, putem doar sa ne adaptam la aceasta problema cu AdBlock. Nr de utilizatori de AdBlock va creste pana in momentul in care acesta o sa devina inutil, cand nu va mai fi "teama" ca daca intru pe un site pe care nu il cunosc sa ma trezesc cu 3 pop-up-uri.
Nu putem forta vizitatorii sa renunte la AdBlock deoarece, este mai posibil sa renunte la site decat la blocarea anunturilor.
Ca deținător al unui website, un vizitator cu Adblock e o pierdere inutilă de resurse ale serverului și se traduce în costuri mai mari pentru hosting. Personal, nu mă încântă deloc numărul de vizite din Analytics ce se traduc în cheltuieli în loc de venituri, și din punctul ăsta de vedere înțeleg de ce a preferat să taie accesul la trafictube proprietarul lui.
Dacă website-ul tău ar fi un autobuz, la ce procent de călători fără bilet decizi că e mai ieftin să-l lași în garaj decât să faci cursa?