Buna,
In cazul magazinelor online, observ ca se copiaza specificatile produsului de pe site-ul producatorului.
Cum vede google acest lucru?
Versiune printabilă
Buna,
In cazul magazinelor online, observ ca se copiaza specificatile produsului de pe site-ul producatorului.
Cum vede google acest lucru?
Pai e simplu, cauta "textul" in google si vezi cate rezultate apar. Daca apar mai mult de 10, inseamna ca totul e ok, lucru si normal de altfel.
Specificatiile sunt un tabel, care nu poate diferii de la site la site, prezentand aceleasi produs! Nu ar avea sens sa se aplice "duplicate content".
Dar repet, e mai simplu daca verifici.
Sa nu mai deschid alt topic:
Ce parere aveti despre descrierea site-ului site wide in footer ? (exemplu autovit.ro)
E mai "benefica" din punct de vedere seo decat o descriere doar pe homepage? Nu e vazuta ca continut duplicat?
Multumesc.
Acesta e raspunsul la prima intrebare.
http://www.youtube.com/watch?v=z07IfCtYbLw
Textul de tip boilerplate la care faci referire este ignorat de Google in majoritatea cazurilor.
@nichita nu mi se pare ca răspunde la întrebarea asta. Se referea la specificațiile sub forma de tabel, care nu sunt chiar continut.
Cand am inceput sa inscriu produsele in magazin online, nu am luat in considerare acest aspect. Cu aprobarea producatorilor, am preluat descrierea produselor si a categoriilor. Simplu si rapid. Eh, dupa o perioada, am citit ca este mult mai ok din punctul de vedere al optimizarii ca descrierea produselor sa fie unica. Si m-am apucat de treaba. Am modificat 2/3 din categorii si circa 40 de produse. In doua saptamani pe produsele respective (aflate si in categoriile modificate), mi s-a dublat traficul.
Nu garantez ca acesta este motivul, dar a cioncis momentul.
PS: Partea cea mai complicata este ca sunt 40/1000 de produse. :))
Matt Cutts insista inca odata in alt video (din alt an in care era ras pe cap :) ) ca se favorizeaza descrierile unice de produse fata de cele generice. ( explicatia din videoul de mai jos e similara cu videoul de la nichita )
(desi eu personal nu sunt de acord 100 % cu ideile lui. Uneori, -pentru mine cel putin- pot fi suficiente si descrierile generice de la producator.
In acelasi timp... daca exista un site cu autoritate mai buna si aceeasi descriere cred ca sigur va aparea in cautari mai sus. )
http://www.youtube.com/watch?v=JFNK8gSDxHA
Un video scurt cu 5 greseli facute in descrierile de produse:
5 SEO Sins for Ecommerce Product Descriptions
Din ce am citit …
1. S-au facut cateva teste si se pare ca exista o corelatie puternica intre numarul de cuvinte si pozitia pe google (influenteaza chiar si conversiile)
sursa: How Content Length Affects Rankings and Conversions
2. Legat de minimul de cuvinte sursele in care am citit ofera valori diferite:
In general , am observat ca se recomanda un minim intre 200-400 de cuvinte . ( Nu e indicat sa fie sub 100 ! . sursa: How Product Descriptions Can be Deadly to SEO)
3. Se poate crea continut original si util prin continutul generat de catre vizitatori Ex.: Reviewuri/Comentarii la produse, Statistici legate de vizite, etc.
E-Commerce SEO: Making Product Pages into Great Content - Whiteboard Friday | SEOmoz
In pagina de produs la descrieri ar fi indicat sa fie prezentat cel putin un motiv logic sau emotional legat de achizitionarea acestuia.
Probleme mai mari cred ca exista la produsele care au doar marimi/culori diferite.
La culori cred ca se pot scrie idei in descrieri din Efectele fiziologice si psihologice ale acestora. (mie cel putin, imi place sa aflu detalii despre efectele culorilor :) )
“Efectul psihologic al culorilor a fost demonstrat concret cu ocazia Congresului International al Culorii ce a avut loc in vara anului 1985, la Monte Carlo” Sursa: Cromoterapia: influenta culorilor asupra psihicului oamenilor
Ultima solutie (care personal nu o recomand )
Cand nu exista timp pentru redactarea descrierilor si cand nu se cauta dupa anumite culori/marimi se poate folosi “canonical” sau “noindex”
Despre canonical: About rel="canonical" - Webmaster Tools Help
Despre canonicalization: Canonicalization - Webmaster Tools Help
Despre noindex: Using meta tags to block access to your site - Webmaster Tools Help
Ecommerce SEO: Product Variations, Colors, and Sizes | RKG Blog
SEO for Product Variations | RKG
Five SEO tips for product pages on Ecommerce websites - Smart Insights Digital Marketing Advice
7 Essential Tips for E-Commerce SEO | Wamda.com
@tonks si dragusind.
Nu faceti diferenta intre specificatii si descriere. Sunt 2 cuvinte diferite, cu "content" diferit. Intrebarea era despre "specificatii" si nu despre descriere.
Daca discutia era despre descriere, atunci era altceva.
Da ...stiu si sunt de acord cu tine, au content diferit.
Multumesc pentru precizare .
( scuze daca nu m-am exprimat clar sau am deviat prea mult de la subiect.
Am scris tarziu noaptea acel post. :) - Unele persoane considera ca specificatiile produselor sunt suficiente si chiar se confunda cu descrierile insa nu e asa. Eu prin specificatii de la producator m-am gandit si la termenul descrieri generice de la producator... )
Am oferit modalitati de abordare la problema de descrieri generice dar cred ca se aplica si la specificatii duplicate ( pagini de produs fara continut/descrieri unic/e ) prin adaugarea unei descrieri sau alt tip de continut langa specificatii ...care sa faca acel content unic.
Consider ca e legat de discutie ce am prezentat si ca sunt unele idei care Personal cred ca rezolva problema specificatiilor duplicate ...
(Am intampinat si eu probleme de genul acesta in trecut legate de specificatii copiate si am aplicat din solutiile prezentate in postul din prima pagina -)
@dragusind. Da, comentariile tale au legatura cu descrierea, dar nu cu specificatiile. Sunt informatii utile, doar ca nu o sa le citeasca nimeni, pt ca subiectul era altul:)
Daca era subiect despre descriere, altele erau raspunsurile.
Tom:
Ai dreptate. Eu fac confuzia din cauza faptului ca in domeniul magazinului online de care ma ocup de cele mai multe ori specificatiile constutie si descrierea, sau cel putin asa se procedeaza in general. Eu am folosit specificatiile pentru a crea si descrierea :D
ca sa nu mai deschid alt topic despre duplicat content
Imaginile copiate de pe alte siteuri si puse la mine pot fi considerate duplicat content pentru motoarele de cautare?
In mod rational, ar trebui sa specifici sursa. Apoi, le poti pune un un alt tag diferit. Le poti incorpora cu ajutorul unui link direct catre sursa imaginii, fie o incarci la randul tau pe host. In mod normal, daca pui un alt tag diferit, elimini orice risc de continut duplicat. Dar nu uita sa specifici si de unde le ai.
Exista sansa ca tu sa-i pui imaginii alt tag, descriere etc, iar autorul acesteia sa neglijeze acest lucru. Vei avea castig de cauza in cautarile pe Google Imagini.
k, dar pot fi sanctionat de google? asa cum e sanctiunea panda
Nu. Sunt foarte multi care posteaza poze luate dupa alte bloguri. Acestia specifica sursa. Asta ar trebui batuta in cuie. Google nu poate citi poza, asa ca se recomanda folosirea unui atribut alt tag pentru fiecare imagine. Deci vei scrie pe scurt, ce reprezinta imaginea. Doar asa Google va stii ce contine aceasta. Nu te va sanctiona nimeni. Daca vrei si trafic, respecta ceea ce ti-am zis.
cris, daca nu specifici sursa iar cei carora le plagiezi pozele te raporteaza te vei trezi cu imagini/pagini dezindexate si poate si cu reclamele Adsense blocate.
hmmm asta nu stiam ca pot sa fiu/fi raportat la google ca cineva tia copiat poza .
Am avut o poza copiata in peste 100 de siteuri (siteul meu era cu continut in engleza)
Ideea e ca la unele categorii de produse, cum ar fi telefoanele mobile sau televizoarele, specificatiile nu pot fi modificate sau rescrise. Cei de la Google nu sunt chiar asa prosti incat sa te penalizeze pentru asta... trebuie doar sa ai in vedere restul continutului, care trebuie sa fie unic. Poate la unele produse ar trebui pusa si o scurta descriere facuta de tine pe langa specificatii.
Faptul ca scrii pe poza domeniul de la siteul de unde a fost luat sub forma Sursa foto: siteulcupoza.ro poate fi considerat specificare de sursa? sau trebuie sa scrii separat cu text ca poza/pozele sunt luate de pe siteul x sau y? Teoretic ar trebui sa ajunga scrisul pe poze pentru ca le faci reclama chiar daca nu oferi backlink pentru ele.