Postat în original de
centro.ro
Da, estimarea este realista, ba chiar optimista. Pentru absolut tot ce vreau sa scot din aceasta platforma, sigur, este mai mult decat optimista.
Tehnologiile de crawling sunt putin mai speciale, sunt facute in-house (part C++, part C#), pentru ca se doreste o indexare focusata, organizata, near real-time fara sa streseze serverele site-urilor deloc. Se utilizeaza o combinatie de crawling pseudo-clasic (asemanator Google), plus ajutor partial de la API-uri oferite de Google si Bing pentru a nu stresa site-urile (mici) prin overloading. Ca hardware, sunt in jur de 200 de VPS-uri din EU (AWS si Azure), insumand in jur de 500 000 de IP-uri dinamice (obtinute secunda de secunda crawluind sute de site-uri de proxy-uri cu acelasi motor) de pe care se indexeaza si pe care se tine baza de date distribuita (combinatie intre Oracle, SQL Server si MySQL - fiecare cu atuurile sale). Produsele se localizeaza geografic si se pun pe categorii detectate automat, iar in cazul site-urilor de anunturi, se obtin automat date legate de ele (e.g. date de contact), chiar daca nu sunt in plain-sight (vezi olx.ro).
Asta, plus multe alte detalii tehnice de administrare, monitorizare, crawling, infrastructura (toate facute evitand orice superficialitate, si cu long-term in cap) = vreo 3 ani de munca, din care 1 an numai pe studii de piata si arhitectura sistemelor.
Sunt deschis in a share-ui detaliile tehnice ca sa nu creada cineva ca e vreo urma de neseriozitate aici, sau pentru cei care fac comparatii cu proiecte "asemanatoare".
Cum ziceam si mai devreme: eu sunt aici pentru a vedea feedback-ul fata de idee (ce v-ar placea sa vedeti, sa contina, sa puna in fata, ce nu v-ar placea etc.), nu fata de pagina HTML facuta in 2 ore care nu exprima nimic din ce este in spate deja. Aceasta a fost pusa pentru pura informare. E adevarat ca deja am primit unele indicatii de lucruri rele, multumesc inca o data pentru ele, dar ar fi excelent daca am ramane pe subiect, si nu pe "baah ce stii tu de proiecte si API-uri ... nu esti in stare sa faci asa ceva ca e backgroundu naspa si l inkurile stricate de blog si forum, si in plus a mai fost deja un proiect ca asta neterminat si a murit".