Nu era problema personala de discutat, era o constatare, fiecare trage concluziile care le doreste din ce am scris mai sus in legatura cu animalutele noi.
Versiune printabilă
interesant este , daca il stergi in cit timp si daca isi revine. poate ne tii la curent
A trecut ceva timp (18 zile) de la update si concluziile mele sunt urmatoarele:
Seo NU mai include :
a. free links:
- comentarii
- directoare (inclusiv directoarele de articole)
- semnaturi forum
- etc
b. Paid links
- blogroll
- comunicate de presa
Ce functioneaza inca bine:
- articole (advertorial) in blog (in functie de blog)
- links pe site-uri de "afaceri"
- advertorial (stire) pe site-uri de stiri
- imagini
Ce cred eu ca o sa ramana ne-penalizate pe viitor:
- advertorial = stire, pe site-uri de stiri recunoscute
- imagini = banner = publicitate, nu se poate penaliza
- link din site-uri de afaceri
Din ce observ, google elimina (penalizeaza) money keywords, atat ca % cat si ca ancora.
Pe scurt:
- Nu mai ai nevoie de "ancora" ca sa rankezi, stie el pentru ce vrei (trebuie) sa rankezi.
- Nu mai ai nevoie de multe links. Ajung cateva links sa prinzi cel putin prima pagina. Deja cu 2,3 links esti in prima pagina, daca nu loc 1:))
- Nu mai exista pozitii fixe, vor exista fluctuatii frecvente.
Link-uri putine dar bune (scumpe) si content de calitate, implica fluctuatii frecvente. E netul plin de continut, acum google trebuie sa decida singur (in functie de ce criterii ?) care articol este mai "de calitate'. Links? Ar fi prea simplu:) A fost in trecut, sigur au alte planuri. Autoritate? Da, dar autoritatea se obtine si prin links.
Emd inca functioneaza, dar nu mi-as planifica un proiect de lunga durata pe emd din 2 keywords+. Daca folositi emd, nu folositi "anchora" pe keywords, doar naked.
De 2 ani google se schimba, din ce in ce mai "puternic". Strategia seo se schimba obligatoriu. Algoritmul bazat pe link-uri nu o sa fie eliminat, doar posibilitatea de a obtine link-uri a scazut enorm. Link-uri naturale? Forget about it! (doar o idee geniala sa va aduca link-uri naturale, dar am dubii mari. De unde? bloggerii vor bani, ziarele vor bani, toti vor bani pe links!)
Cea mai frecventa intrebare este: De unde links? Cumparati!
Link-urile devin din ce in ce mai scumpe si mai rare. Google limiteaza accesul la links, mai ales link-uri ieftine. NU astazi, nu maine, dar cat de curand, o sa elimine complet link-urile ieftine (blogs, advertoriale, etc). Cum? Ii obliga la no-follow sau penalizare.
Fara free, fara ieftin, doar link-uri scumpe, sau...? Adwords?
Seo local, cautari long tail, fara money keywords, ... = hummingbird.
--------------------
Ma astept la un nou penguin pana la sfarsitul anului, cu target "vanzatorii de links" = bloggerii, retele, site-uri de "stiri =advertoriale", site-uri mari cu dofollow, surse web 2.0 spamante, etc. Dupa un astfel de update, poate face si PR update, a curatat destul spam.
--------------------
Este extrem de greu offline, a devenit si online! Criza (forever) + startegia google, sunt deja motive de ingrijorare pe termen lung.
Avantaj au afacerile care nu depinde de google, sunt deja brands sau nu-si bazeaza traficul pe google (afiliere, social media, etc).
-----------------
Daca vreti proiect pe termen lung, e timpul pentru inovatie, daca vreti seo cu investitie minima. Vremea copiatului a trecut!
Daca aveti buget, e simplu. Doar sa-i investiti cu cap!
Daca vreti bani usori, incercati "da si fugi". Site + spam, la fiecare 4-6 luni. :) Necesita investitie, dar mai mica ca un proiect pe termen lung.
-----------------
Completati si voi lista.
Tom, sunt de acord cu 99% din ce ai spus tu, in special cu faptul ca
Dar trebuie sa-ti contrazic afirmatia ca nu mai functioneaza site-urile de comunicate de presa. Acele site-uri (cele mai vechi si cunoscute dintre ele) inca functioneaza si inca foarte bine. M-am convins de asta in mai multe cazuri.
In rest, n-am nimic de comentat :)
Dauneaza directoarele de articole sau "puterea" lor tinde spre 0?
Pe ce tip de concurenta?
Inainte sa termin de citit ce ai scris pregateam intrebarea de PR Update, pare realista predictia, desi poate mai amana urmatorul update sa il faca bine de tot si atunci se va vedea cine si cum va avea PR.
P.S Interesanta parere in legatura cu tot ce ai scris.
P.S 2 A era sa uit, de ce crezi ca nu vor mai exista pozitii stabile pe perioade mai lungi de timp?
Update-ul acesta de pinguin mi-a adus anularea penalizarii pentru 2 siteuri importante.
Unul, penalizat acum 4 ani, nisa competitiva, s-a dus pe la mijlocul paginii 1, pare a se stabiliza.
Celalalt, penalizat acum 2 ani, pagina 2.
La ambele am scos la acea vreme backlinkurile de pe siteurile "bune" (siteuri personale sau ale unor parteneri ce nu vand linkuri si n-au nicio treaba cu vreo comunitate gen seopedia), au ramas doar cele din directoare. Alte metode obtinere IBL-uri (advertoriale in directoare de articole gratuite sau cumparate, sitewide etc) n-am utilizat.
Pentru primul site am continuat inscrierea in directoare web sporadic, in stilul efectuat mai dinainte: fff multe descrieri, etapizat, la fiecare calup de 25 de directoare setasem 5-10 titluri (imi creasem un soft dedicat), uneori chiar si peste 15. Lista de directoare selectionate.
Primul site cred ca revenit in forta si poate istoricului bun (feedback utilizatori) acumulat in "perioada de glorie".
Presupun ca si alte resurse gratuite mai pot fi eficiente.
Ma gandeam ca daca administratorul unui director de articole e foarte selectiv (calitate texte si linkuri ce vor pleca din siteul lui) atunci ...
Calitate text: un vizitator ajuns in site pe acea pagina din google ramane sa citeasca, nu revine cu back in pagina de cautare.
Calitate linkuri nu presupune doar verificare daca se trimite catre un un tip de site "decent" ci si pozitionarea in SERP a paginii promovate a respectivului site.
Valabil si pentru directoarele de articole cu plata.
@ Tom ziceai ca nu mai functioneaza Paid links comunicate de presa si functioneaza inca bine advertorial (stire) pe site-uri de stiri; imi poti spune care este diferenta intre ele?
Au inceput sa trimita mail pt "vanzare de links" la site-urile gen comunicate de presa, plus ca, din ce am vazut pe .com, apar la sugestiile cu link-uri "naspa", deci pentru mine e clar.
In ro, de ex, comunicate de presa . ro a primit acum 1 an sau mai mult, mail cu "vanzare de links" si au schimbat structura site-ului, au scos din links, le-au facut banners, etc. Le-a scazut pr de la 7-6, nu stiu daca pt vanzare, dar ideea este aceeasi, site-urile model comunicatedepresa sunt "vanzatoare de link's". Daca vrei proiect de viitor, renunta la ele, sau pune articol fara link, sa fie doar citation.
Un site de stiri are zeci de articole pe saptamana si doar 1-2 cu links. Un link (advertorial) pe un site de stiri costa de la 300 euro+, iar asta reduce enorm de mult numarul advertorialelor. Numarul de articole cu links este insignifiant.
Nu poti penaliza un site de stiri pt vanzare de links, decat daca, chiar cu asta se ocupa, dar atunci nu mai este un site de stiri. Mi-am schimbat mult parerea despre google, este destul de inteligent, indiferent ca foloseste doar algoritmi si mai da cate un kick din cand in cand.