Nu am cunostine in domeniul marcilor, dar chiar nu iti ofera protectie marca pe clasele pe care o ai inregistrata? Adica chiar poate cineva tranti un portal de tehnologie pe digipedia.com.ro fara sa ai ce face?
Versiune printabilă
Cred ca am exagerat putin, multi cred ca daca au inregistrat "xyzf" nimeni din lumea asta nu mai are voie sa foloseasca xyzf, nici macar sa-l sopteasca.
E ciudata chestia aia cu clasele. Daca de exemplu face digipedia.com.ro si face un site despre obiecte de lemn, se duce pe alta clasa atuni chiar nu am ce sa ii fac. La un blog e putin complicat cu asta, eu de exemplu am vrut sa ma duc si pe clasa 38 parca (telecomunicati) si nu am putut desi eu nu fac servicii de telecomunicatii doar scriu pe blog despre asa ceva.
Eu am vrut sa-mi protejez domeniu .ro ca sa nu am surprize, dar daca nu exista confuzie intre ele sau concurenta atunci nu prea ai ce sa ii faci. E complicat oricum ar fi.
Practic drepturile de marca te protejeaza sa nu faca cineva ADIDAS desi ati vazut ca face ADIBAS... e o exceptie, dar nu te face zeu pe denumire.
Iarasi exagerez putin dar daca maine fac un produs din caramizi Coca-Cola si logo-ul nu are nici in clin nici in maneca cu bautura energizanta si nu se confunda de nici o culoare, atunci chiar am voie sa fac asta. Banuiesc ca o firma de nivelul Coca-Cola a cumparat toate clasele si nu doar 2-3.
Marca tre protejeaza de concurenta neloiala si plagiat. Sa nu profite cineva de pe urma brandului tau. Nu m-ar mira ca eMAG sa aiba marca si pentru eAMG de exemplu.
P.S. Vad ca tool-ul cu care verificam eu marcile e in balarii. e posibil sa fie si alte marci pe UNTOLD si tool-ul sa nu le afisat, ca pe digipedia nu mai gaseste nimic. :)
Pe vremea cand m-am interesat eu avea importanta notorietatea marcii. In cazul meu avea notorietate si am renuntat la a folosi domeniul.
Culmea e ca intre timp compania cu care e detinatoarea marcii a trecut printr-un rebranding si nu mai foloseste marca respectiva. Mai poate fi considerata ca avand notorietate daca nu mai e folosita?
Astea sunt clasele: http://www.osim.ro/marci/clasenisaf9.htm
Eu am marca in clasa 42, servicii stintifice
mergea si 41, educatie
mergea si 38 telecomunicatii ( pe 38 am avut disputa asupra marciilor si m-am retras eu)
cred ca si pe la 35 se poate incadra un blog.
Baieti, va multumesc pentru interes. Desi am vorbit si eu inainte cu alte persoane si mi-au explicat ca, in acest moment, la cum sunt inregistrate la OSIM, nu prea poate sa il ia nimeni.
Dar nu vreau sa ma contrazic cu voi, nu zic ca eu am dreptate 100%.
Pana la urma, ceea ce intereseaza pe toata lumea cred ca sunt banii, si daca dai pe un domeniu cateva sute de euro si in cateva luni scoti cateva mii, chiar si daca ti-l ia dupa, eu tot zic ca e o afacere buna. Poate unora dintre voi nu vi se pare, nu stiu cati bani faceti, mie asa mi se pare.
Oferta ramane valabila.
haotik @
800 lei...Am doua marci inregistrate si a treia este in disputa cu altcineva, insa din ce imi aduc aminte costurile au fost in jur la 7000 lei/ marca.
E atat de complicata treaba incat doar un avocat iti poate raspunde la asta.
Nu exista o clasa pentru blog, sau portal, sau chesti de genul asta, clasificarile sunt orientate pe tipuri de produse.
Da nu poate lua marca pe aceasi clasificare daca ma opun. de asemnea identitatea vizuala nu trebuie sa semene, etc... dar da, daca ar fi fost libera 38 si eu nu aveam in clasa 38 putea sa tranteasca un portal de telecomunicatii fara sa-i pot face nimic.
Intre mine si DigiTv nu exista concurenta, ei au un fel de telecicplopedia, chiar si cu istorie eu am blog de tehnologie, cam greu sa ne confunde cineva.