-
@Felix, buna discutia.
O sa incerc sa prezint si parerea mea cand e vorba de advertoriale, factorii de care tin cont atunci cand achizitionez un articol platit.
1. Vad ca multi dintre voi pun mare accent pe PR. Fratilor, asta nu mai e de mult un criteriu pentru mine. Nu dau doi banuti pe el.
2. Ip-ul siteului (in functie de proiectul pe care il am)
3. trust-ul
4. Rata de actualizare.
5. Vechimea
6. Poate cel mai important criteriu: nisa (bineinteles pe un site din aceeasi nisa cu mine sunt dispus sa platesc mai mult decat pe un blog generalist)
7. Continutul (din start refuz adv pe siteuri cu continut subtire)
8. Numarul de vizitatori (dar nu este un criteriu esential, iti poate oferi un mic boost pentru o perioada scurta de timp)
Referitor la pret, in functie de aceste criterii pot oferi de la 3 euro, pana la 50 (prefer sa nu achizitionez advertoriale cu mai mult de 30 eur)
-
Ce ma intereseaza pe mine
- nisa blogului, cu cat nisa este mai compatibila cu articolul, si cu cat nisa blogului este mai rara cu atat pretul creste
- vechimea site-ului
- calitatea continutului, articole in care se expun cea idei, formulari inteligente, daca este un site cu doar cateva propozitii in articole, cu glume, filmulete etc, nu prea ma intereseaza
- cat de des se publica articole noi
- cat de des indexeaza google site-ul (vechime cashe)
- autoritatea domeniului si a paginilor secundare
- numarul si calitatea IBL
- tip domeniu (conteaza daca e domeniu platit sau pe un host gratis)
- daca obiectivul advertorialului este si de a comunica ceva publicului, ma intereseasa si traficul
- tipul de vizitatori, daca vrei sa vinzi ceva vrei oameni care au venituri, nu pusti de 16 ani care primesc 100 lei lunar de la parinti
-
Acum, o sa trag pe turta mea, dar eu cred ca pe langa tot ce s-a spus (lucruri cu care sunt de acord), importanta este si scriitura. Nu de alta, dar degeaba are un blog vechime... 2008, 2007...sau chiar mai mult, daca cine il redacteaza habar nu are care e faza cu limba romana. Pentru mine ca si cititor, este foarte important aspectul asta.
Fireste, exista si multi alti factori. Asta ar fi doar unul :)
-
-continutul articolului: respectarea subiectului, folosirea cuvintelor cheie indicate, folosirea de related keywords. Implicarea in subiect, adancimea, documentarea.
-vechimea blogului respectiv
-frecventa cu care scrie articole
Ce nu ma intereseaza: PR, nisa*, links, numar de pagini indexate, tld
Ce ma intereseaza in special: trackbacks, gazduire, cat timp ramane pe prima pagina.
* am renuntat de mult la visul de a gasi doar nisa respectiva, cred ca se aplica mult mai puternic la linkbuilding. In articole conteaza contentul, subiectul ce iti genereaza directarea catre tine.
Tricky: stabiliti pe email/chat inainte forma articolului si pozitia linkurilor, consider ca orice modificare dupa indexarea in google, scade mult din valoare.
Trebuie sa aveti in vedere si greutatea kw respectiv, daca nisa este usoara, investiti in articole ieftine cu un continut mediu. Daca aveti o nisa mai aglomerata si deja faceti urcari de finete, gen de pe 5 pe 4, treceti intr-o viteza superioara: continut de calitate, articol mai lung, pret mai mare.
Platesc in general intre 3 si 15 euro, am platit cel mai mult 100e.