E bine de retinut faptul ca majoritatea curierilor opereaza cu un fel de francize. Practic, Fan la Timisoara este o firma locala care are franciza/branding de la Fan. Aceasta este problema principala a inconsistentei, de asta auzi de la unii ca fan e excelent si de la altii ca e dezastru.
Poate ati observat ca eMag are contracte cu majoritatea (daca nu toate) firmele de curierat si trimite in zone diferite cu curieri diferiti. E doar o presupunere de-a mea, dar cred ca alege sa lucreze in fiecare zona cu curierul care se misca cel mai bine in judetul/orasul respectiv.
Din experienta mea, cel mai bun raport pret/calitate este la DPD si NemoExpress. Pentru firmele mici si magazinele "la inceput" chiar recomand Nemo, pentru ca au un contract standard (fara limita impuse) cu preturi decente si, chiar daca uneori intarzie, problemele se rezolva. Si asta e cel mai important la un business, sa ai cu cine sa rezolvi problemele. Ca atunci cand nu sunt probleme, toti sunt excelenti.
Pentru contracte mari depinde de puterile de negociere ale fiecaruia. Presupun ca preturile tin de volume si de negocierea conditiilor (pret/km suplimentari, retururi gratuite sau nu etc)