Pai vina e tot a cetatenilor care au facut tara de ras in strainatate.
Versiune printabilă
Pai vina e tot a cetatenilor care au facut tara de ras in strainatate.
Intocmai, vina e a specimenelor, alea pe care si eu le injur la greu.
Eu imi iubesc tara. Cred ca m-am nascut cu asta.
De fapt, ma ghidez dupa: "Patriotismul este convingerea ca tara ta este superioara celorlalte din cauza ca tu te-ai nascut acolo." si e valabil fata de orice: clasa in care a fost, scara blocului in care stau, cartierul in care stau, orasul... judetul, regiunea (Ardealu'i miezu BTW) si in final tara. Si asta ma face sa aduc si eu plus-valoare, atat cat pot. Iar daca nu pot... nu pot.
Spuneati ca buletinu de Ro nu va ajuta la nimic, unii. Poate si eu m-am lovit de cate-o problema de asta, dar pe cine sa injur? Pe romanu de langa mine care are aceeasi problema? Injur soarta daca vreti...
Cred ca as avea potential sa emigrez (adica sa ma descurc lejer intr-un loc, in care cel putin teoretic curge numai lapte si miere), dar n-as putea sa gandesc in alta limba niciodata. Mie mi se pare o provocare (interesanta) sa fii roman, sincer :D
Romania ca teritoriu este foarte bine plasata, avem tot ce ne trebuie: munti,dealuri, campie, mare, delta...
Plus ca avem 4 anotimpuri, care conteaza mult.
Stau in Londra si vremea este ca p... vara nu este destul de cald. Iar iarna vezi zapada 3-4 zile pe an.
Pentru ca sunt roman, nu sunt privit foarte bine, de multe ori acuzat de lucruri care nu le fac doar pentru ca asta este parerea lor despre romani, chiar daca sunt la acelasi loc de munca de aproape 3 ani, nu am furat si nici nu am facut nimic ilegal, mi-am vazut tot timpul de munca, dar....
Plus ca am promis ca nu o sa vizitez Italia, pentru ca am fost la Paris si am fost priviti alfel pentru ca suntem romani, plus au avut cativa prieteni care au vizitat Italia si au patit la fel.
Nu Injur Romania ca tara dar injur: hotii, violatori, tiganii care fac tabere prin tari straine si devin lipitori la statele respective si nu in ultimul rand politicienii care nu sunt in stare sa fac nimic.
Dar mai folosesc expresii tipic romanesc, Romanica.
Nu cred ca exista vreun roman care sa nu isi fi injurat tara macar o data. Nu ai cum sa nu faci asta. Ca iti cere cineva spaga, ca dai cu masina cea noua in zeci de gropi de acasa pana la munca, ca iti ia fata unul cu mai multe relatii intr-o afacere, ca iei tepe, ca stai ore la cozi pentru niste formalitati banale care in alte tari se rezolva de acasa sau in maxim 5 min, tot iti vine sa injuri tara asta. Ea nu are nici o vina saraca, e frumoasa, are tot ce ii trebuie dar problema ei suntem noi, cei care traim in aceasta tara.
Am locuit in Spania cativa ani, am avut ocazia sa vizitez si alte tari, si mai mereu am fost privit altfel pentru simplul fapt ca eram roman. Pe parcurs, daca esti om serios ajungi prieten bun cu ei dar in general toti au o parere predefinita despre romani. Insa nu mereu e de ajuns sa fi linistit si serios. Eu am invatat in Spania si am fost defavorizat de cateva ori la note fara nici o justificare. Ba chiar am fost lasat corijent la desen unde aveam 9 si 10 pentru ca am indraznit sa castig concursul pentru logo-ul scolii (au fost 100-150 de participanti). Si sa nu iti injuri tara in momente din astea?
Totusi, a injura Romania e mult spus, in realitate ii injuram pe cei care ne-au creat o imagine proasta, pe cei care nu isi fac treaba asa cum trebuie si ocupa anumite functii degeaba etc.
La o adica... cine a scapat neinjurat pe lumea asta? :)
De la "soarele mamei oricui.oricui", inclusiv mama lor de *.*, si aceasta mama (in gura presei, in dinti ca la mehedinti), la pachet sau fara crucea acesteia... nu cred ca a scapat cineva.
Deopotriva se injura Romania, Rusia, SUA, Marea China... motivele diferind in functie de situatie.
Pana si ozn-urile, extraterestrii sunt injurati ca nu comunica/nu vin, iar daca vor face asta, posibil sa se gaseasca si aici motive de injurat.
In concluzie, cine injura tara injura de fapt conducatorii (alesi de catre cetateni) si specimentele.
Dar cum se face ca specimenele astea hotarasc imaginea romaniei in lume? La asta nu v-ati gandit?
Specimentele sunt 20% din populatie, da? Bine, sunt muuult mai putini, dar am zis in mare.
Pai hai sa va zic ceva. 20% din americani sunt complet idioti, infunda puscariile, sunt drogati, etc. Pe bune 20% adunati.
Si imaginea nu e data deloc de lepre. Unde gresim?
Intrebarea nr. 2 era generala. Nu ma refer la nimic anume.
Cer parerea fiecaruia, si fiecare e liber sa vada "the big picture" sau doar o mica parte.
Hai sa va dau un exemplu. Stim ca turismul se vinde foarte mult pe internet, da? In caraibe sunt multe tari mici. De unele nici nu ati auzit. Dar probabil vreti o vacanta in caraibe ca suna bine. O sa observati ca orice oferta din Romania in limba romana se rezuma la Jamaica si Republica Dominicana. Bun, unde vreau sa ajung. Doar prin optimizare, poti deschide ochii lumii asupra unor noi destinatii. St Martin, Dominica, Antigua, Anguilla, etc.
De ce am dat exemplul asta? Pentru ca doar prin puterea internetului poti schimba economia unei astfel de tari.
Cu injuratul romaniei este la fel.... big picture?
1. daca pentru tine guvernul si leprele inseamna mai mult decat familia si prietenii, o poti injura linistit
2. daca nu te ajuta buletinul romanesc sa te afirmi intr-o alta tara, gandeste-te la cum te-ai uita la un nigerian/indian/chinez/tigan care vrea sa se angajeze la firma ta ROMANEASCA. Esti sigur ca ii acorzi sanse egale? Eu zic ca 99% nici nu il cheama la interviu.
De unde ingamfarea asta.. vai, suntem romani, suntem cei mai cei, sau asa ar trebui dar ne-a furat arbitrul? Cred ca ar trebui sa ne vedem putin lungul nasului (ca si cultura, societate, nivel de trai) si sa nu avem pretentii la egalitate si drepturi in alte tari cand noi nu o oferim.
Uite un exemplu de inegalitate. Ca sa devii cetatean englez / american trebuie sa indeplinesti anumite conditii. In principiu dupa cativa ani de trait in tara respectica, nevatsa, copil, obtii cetatenia.
A fost cineva curios sa vada ce inseamna sa devii cetatea roman? Pai nici io ca roman nu indeplinesc conditiile :)))
Poate ca 20% dintre americani sunt cum spui tu insa sunt asa in tara lor si infunda puscariile din tara lor , in urma infractiunilor pe care le comit in tara lor. Un alt exemplu ar fi Rio care este unul dintre cele mai 'violente' orase din lume cu toate acestea nu cred ca brazilieni sunt considerati oameni violenti de catre restul planetei.
Ti se pare tie, intr-un cartie din Londra, in care sunt foarte multi imigranti din brazilia si portugalia, este unul dintre cele mai periculoase cartiere din Londra.
Daca o sa ai de lucru cu brazilieni o sa iti rogi moartea, de cate ori mi-a venit sa ii strang de gat, se comporta cu tine de parca lucrezi pe plantatia lor.
Poate sunt si brazilieni draguti :) si nu am dat eu de ei. Lucrez la un hotel in Londra si am vazut cum se comporta in general anumite nationalitati.
Aceeasi clasificare o fac si strainii cand vine vorba de romani, singura diferenta este ca eu nu am facut-o din ce au scris ziarele.
Scuze de offtopic
Am injurat anumite categorii de oameni din tara asta. Nu am motive sa injur Romania.
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
Eu nu am fost privita altfel pentru ca sunt din Romania. Am vizitat orase din 3 tari situate in partea de nord a Europei si am avut o reactie de respingere cand spuneam de unde sunt. Poate la interviuri este altfel, eu vorbesc din experienta unui turist.
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
* ''....si am avut o reactie de respingere cand spuneam de unde sunt.''
Edit : ...si nu am avut o reactie de respingere cand spuneam de unde sunt.