Probabil unii dintre voi lucrati pe site-uri de freelance, odesk, elance, guru, etc.. intrebarea e urmatoarea.. E obligatoriu sa declari venitul care il faci pe astfel de site-uri?
Daca e obligatoriu cum se procedeaza? PFA?
Multumesc
Versiune printabilă
Probabil unii dintre voi lucrati pe site-uri de freelance, odesk, elance, guru, etc.. intrebarea e urmatoarea.. E obligatoriu sa declari venitul care il faci pe astfel de site-uri?
Daca e obligatoriu cum se procedeaza? PFA?
Multumesc
Impozitul pe venit nu este optional : Scurt ghid privind impozitul pe venit
Nu mai tin minte unde am citit, poti avea probleme doar daca castigi cateva mii de dolari/euro pe luna fara sa declari, binenteles acei bani iti intra in banca doar asa pot afla nu?
Nu se pune problema la mine de atatia bani doar ca vreau sa stiu cum e cu toata treaba asta.. Dar daca scoti banii prin wire transfer, si acolo se poate afla? :)
Poti sa faci 100 lei si 100.000 lei, legal e sa ii declari si sa platesti taxe. Mai departe evident e decizia daca si cat declari.
Bun, iar daca declari, PFA e de ajuns?
Nu ai de unde sa stii cat faci in anu x, declari anumita suma, dar daca faci mai mult e problema?
Daca se poate sa imi lasati cateva link-uri despre PFA (defapt despre toata treaba asta) sau sa detaliati voi :)
Thanks
pfa e suficient, la sfarsit de an depui declaratie cu venitul realizat si vei avea de platit impozitul pe diferenta
1. Orice venit e obligatoriu a fi declarat.
2. In cazul PFA pentru anumite coduri, ai de platiti impozit o suma fixa, indiferent de incasari. Mai poate fi cazul de TVA daca se depaseste un plafon, (era 35.000 euro/an si urma sa se majoreze la 50-60.000 euro).
3. Pe langa impozit mai trebuie platit la pensii, sanatate si somaj.
Impozitul se plateste la norma de venit. Cauta aici in functie de localitate.
Imi puteti da un link, cu toti pasii necesari sa infiintezi pfa?
Stiu ca cer multe, doar ca vreau sa rezolv "problema" asta, ca sa nu apara alte probleme :))
Multumesc!
Chiar daca linkul furnizat de crt este bine documentat totusi ti-as recomanda sa citesti http://forum.seopedia.ro/utile/20898...ntare-pfa.html si http://forum.seopedia.ro/utile/20893...tml#post186110 unde se mai nuanteaza unele lucruri, mai ales cele legate de fiscalitate.
Merci :)
Revin cu o intrebare..
Daca ofer servicii de web design pe odesk cum se contorizeaza veniturile de acolo deoarece lucrez cu diferite persoane din diferite tari/continente..?
La fiecare persoana cu care lucrez se face un contract iar odesk ia 10% din fiecare contract.
Care ar fi codul caen pentru astfel de servicii?
Sper sa ma lamureasca si pe mine cineva.. nu vreau sa ma arunc cu capu inainte fara sa stiu nimic..
Nimeni?
Codul Caen il vei obtine care iti vei deschide pfa, totusi in unele cazuri se cere o diploma ca sa dovedesti ca poti presta serviciul respectiv.
Este posibil sa nu existe un cod Caen pentru ce oferi tu, doar un cod care sa reprezinta mai multe servicii online.
Spre exemplu, poate fi un cod pentru servicii online iar acest cod sa se foloaseasca la mai multe servicii.
Totusi eu sunt curios pentru ce tip de activitati iti trebuie o diploma si pentru ce nu, daca ar stii cineva raspunsul as fi tare recunoscator.
Update!
Sursa: Cod(uri) CAEN pt servicii webCitat:
7230 - Prelucrarea informationala a datelor - Asta e principala
7240 - Activitati legate de baze de date
7260 - Alte activitati legate de informatica
7440 - Publicitate
7221 - Editare de programe
5263 - Comert ce nu se efectueaza prin magazine
Mici sanse sa ceara ceva pentru astfel de activitati deoarece nici la facultate nu te invata, decat daca faci certificate..
Inca astept un raspuns la intrebarea mea..
Chiar nimeni nu stie?
Pentru realizarea paginilor web ai nevoie de
Citat:
6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
@Analiza: Acelea sunt codurile CAEN vechi, ele au fost reactualizate acum ceva ani.
M-am lamurit in legatura cu codul, dar cum eu lucrez cu straini, nu am cum sa le ofer factura.. ce pot face?
Multi freelance-ri incaseaza paypal, dupa care poti sa iti transferi banii pe card-ul personal, incepe prima data sa lucrezi, sa iti faci un portofoliu de clienti, sa ai ceva incasari maricele si pe urma te vei descurca si cu restu. Recomandarea mea este sa folosesti paypal si pe parcurs vei vedea.
Ii dai proforma si faci contract de colaborare, iar tu iti faci acasa dosar.
Ar trebui sa intelgi ca utilizatorii forumului nu sunt autorizati ci iti dau sfaturi care pot fi sau nu relevante pentru cazul tau. Cel mai sigur este sa-ti aduni toate intrebarile si sa platesti o ora de consultanta unei persoane in masura, sau macar sa folosesti o comunitate in care exista utilizatori care chiar sa ocupa cu asa ceva.
Dupa ce vei deschida "firma" vei observa ca sunt si alte complicatii care nu-ti pot fi explicate pe internet. Facturi pentru avans, declaratii, impozite... etc.
@felix
Am deja un portofoliu, feedback bun, 5/5. Din cate vad pot downloada un fisier in excel unde e contractul cu fiecare persoana.
@Kaa
Pana la urma voi lua legatura cu cineva care se pricepe.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Poate nu m-am exprimat corect, dar cum ii pot oferii unui indian/american/etc.. de exemplu factura?
Eu zic ca daca nu ai venituri mari din freelancing constant nici nu merita sa-ti faci PFA pentru ca te complici inutil cu invoice-uri, contabilitate and so on.
Poti doar sa completezi si sa depui la fisc anual declaratia 201 pentru venituri suplimentare realizate din strainatate. Aici intra veniturile din profesii libere, drepturi de autor, gambling sau alte premii si alte surse. Declaratia se depune in fiecare an pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului si apoi o sa vezi exact cat impozit ai de platit.