De ce probleme va loviti cu colaboratorii vostri?
Imposibil sa aleg un titlu care sa cuprinda toata intrebarea.
Stiu ca majoritatea dintre noi au ca problema lenea si inconsistenta. Asa am dedus din topicul in care intrebam ce va impiedica sa castigati mai mult.
Bun, acum as vrea sa va intreb de ce fel de probleme va loviti in relatia cu angajatii / sefii / colaboratorii.
Mie personal mi se pare ca Romanii, poate chiar Europenii in general, au o problema cu ascultatl. Nu asculta.
Exemplu: Tu esti manager de proiect, ii spui unui angajat "vreau sa te rog sa vii la timp la lucru, avem nevoie de tine la 9 cand ne intalnim toti si stabilim impreuna planul pe ziua respectiva"
Invariabil, raspunsul este: da sefu, dar a intarziat autobuzul / mi-a murit pisica / nu mi-a sunat ceasul.
Devin foarte nervos in cazurile astea, pentru ca nu am intrebat "ce s-a intamplat" ci l-am rugat ceva. Din punctul meu de vedere, raspunsul trebuie sa fie "ok, asa am sa fac" si gata.
Sunt absurd?
Problema 1 este deci - nimeni nu asculta
Problema 2 este in legatura cu problema 1 - ii ceri cuiva sa faca ceva. El nu face exact lucrul ala, el face ce vrea el, crezand ca e mai bine ce face el. Cand ii ceri explicatii, spune invariabil ca "e mai bine cum am facut eu". Numai ca pe mine pur si simplu nu ma intereseaza ce a facut el. Eu i-am cerut cu totul altceva. Si el nu a facut. Pot sa il dau afara? sunt absurd?
Problema 3 - discutiile si intrebarile inutile.
exemplu:
-bai, am luat amenda ca am lasat masina 2 minute in fata bancomatului
- pe bune???
- nu, nu e pe bune te-am mintit, vorbesc sa ma aflu in treaba
- zi ma, serios?
- doar ce ti-am zis, am luat amenda
- cum asa?
- am zis in prima propozitie, am lasat masina 2 minute in fata bancomatului
- nu se poate
- te cred ca dupa logica ta e imposibil, dar eu am luat amenda ca am oprit unde nu trebuia
contraexemplu (cum vad eu lucrurile)
- bai am luat amenda ca am parcat in fata bancomatului
- ah, aiurea, imi pare rau. ala de la brd?
- da
in primul caz vorbim 10 minute degeaba, in al doilea vorbim 1 minut si mai si aflam ceva. Despre munca e la fel. Sunt inevitabile "da? serios? pe bune? sigur?"
La voi cum e?