-
@FinalDestiny Eu sunt la Facultatea de Informatica din Iasi. Pot sa iti spun ca nu imi pare rau ca am ales aceasta facultate cu toate ca se fac si multe chestii complet inutile in primul an. Matematica faci doar un semestru, in al doilea faci o materie care se numeste FAI ( Fundamentele algebrei in informatica ). Si mie imi place programarea web, din cate am inteles in anul 2 este o materie care se ocupa cu asa ceva. Pana acum am facut C++ si Assembler.
-
Eu n-am facut facultate si n-o sa fac in viitorul apropiat pentru ca mi se pare o pierdere de vreme. Totusi daca m-as hotara, probabil m-as duce la una unde pot sa invat ceva cu adevarat folositor, asa ca as cauta in afara.
-
Poti opta catre cate facultati vrei.
Eu am inceput 3 si n-am terminat nici una.
Asa cum zicea si Keumel.
Depinde ce vrei sa faci TU in viitor. Nu neaparat facultatea care o vei alege se va demonstra si cea mai buna din punctul asta de vedere.
-
Ok, sa imi dau si eu cu parerea.
Eu am terminat facultatea de Automatica si Calculatoare, sectia Calculatoare in Bucuresti(UPB). Iti recomand cu drag, o sa ai in anul I putina matematica dar se opreste acolo. O sa fie destul de greu/stresant mai ales in anul III, dar vei cunoaste o groaza de oameni pasionati de domeniu IT(foarte multi geeks). Programare web se face in anul IV, dar dupa parerea mea, sa te limitezi doar la PHP si MySQL mi se pare o prostie. Incearca C, C++, Python etc si vei invata multe lucruri interesante. Daca te uiti la majoritatea care fac un site in PHP nu stiu sa il faca modular, nu au o gandire clara si structurata(nu critic pe nimeni). Vei intelege altfel programarea dupa ce faci o facultate de profil si nu te limitezi doar la PHP.
Acum depinde si de tine, cat de mult vrei sa inveti. Iti spun din propria experienta ca nu poti termina aceasta facultate daca nu pui burta pe carte(sau daca nu cumperi teme sau mai stiu eu ce porcarii). O sa invetii chestii f interesante despre tot ce are legatura cu IT, cine stie poate o sa iti placa mai mult dupa, poate o sa ti se para mai interesat alt domeniul(retelistica, Hardware, etc..).
Nu lucrez ca programator, programare nu este domeniul meu, dar stiu o groaza de programatori foarte buni care au terminat aceasta facultate si care i-a ajutat foarte mult.
Multi spun ca nu iti trebuie o facultate, dar gresesc. E adevarat nu iti trebuie o facultate proasta, dar sunt foarte multe bune. E ca si cum ai zice ca ai merge la un doctor care nu a facut medicina(bineinteles asta nu iti garanteaza ca daca a facut medicina e bun, dar e un inceput). Tu ai avea incredere intr-un asemenea doctor?
Daca tot iti place programarea mergi in Bucuresti la Calculatoare(la Automatica se face mai putina) sau la Informatica(am auzit ca e ok), dar dupa ce termini politehnica iesi si inginer, ceea ce iti ofera un plus(parerea mea).
Nu pleca cu o idee preconceputa, ca vrei doar PHP si atat(pentru ca este prea putin, dupa parerea mea). Incearca sa inveti cat mai multe in facultate si nu face prostia sa te angajezi in cei 4 ani(asta daca iti permiti material). Nu te lua dupa cei care zic ca facultatea nu te invata nimic, gresesc. Facultea iti deschide foarte multe porti. Nu vei stii niciodata sa aplici un dijkstra daca ai folosit doar PHP si ai facut doar site-uri.
Un video interesant despre Youtube: YouTube - Powered By YouTube - Scaling up YouTube
Stie destul de multe, asta nu s-ar fi intamplat daca s-ar limitat doar la PHP.
-
eu sunt al 3 lea an in anul 3....ca na m-am bagat pe web,insa despre facultate pot zice ca la acele obiecte despre web, da se vorbeste foarte mult despre partea de client cat si server(sunt la informatica iasi),si da nu in general temele nu sunt doar php sau mysql ,unde mysql face parte din alt obiect care dureaza 1 an de zile(baze de date, sub multe denumiri, unde inveti o gramada de lucruri pe care cautate pe google,amator fiind, nu o sa gasesti coerent).Jquery,flex,actionscript, html 5 sunt chestii basic care trebuie sa le implementezi in teme.
De la an la an se schimba structura obiectelor si a temelor.Prea rar poti gasi subiecte la teme,rezolvate la acelasi obiect.Este o facultate cu foarte multe rezultate in europa si in lume, mai ales la multe concursuri gen imagine cup, insa..... trebuie sa ai cap din liceu sau altfel iti pierzi viata.
Eu unul am invatat o gramada de lucruri despre scalabilitate in programare si ma bucur pt ca in momentul de fata imi reduce foarte mult costurile pe care ar trebui sa le am la servere.....
-
Si eu aveam dilema asta acum un an. Insa la mine era putin diferit.
De la 7 ani mi-am dorit sa urmez o facultate legata de IT si sa lucrez in domeniu si fiind din Bucuresti m-am gandit la CSIE (ASE), Automatica si Calculatoare (Poli) si Mate-Info (Universitate). Automatica am scos-o pentru ca nu prea stiu fizica. Din Mate-Info am auzit ca ies multi profesori si a ramas doar CSIE. O alta varianta ar fi fost facutatea de Info din Iasi, despre care am auzit ca se face materia.
In clasa a XII-a voiam sa plec in Danemarca, la VIA (uita-te pe programa, poate te tenteaza). Dar nu am mai plecat. Nu stiu daca imi doream neaparat sa devin programator. Am ajuns pana la urma la Facultatea de Economie:D.
Iti recomand sa te gandesti foarte bine inainte. Daca ai oportunitatea sa te duci in strainatate, profita.
Orice facultate ai face, nu te pregateste in totalitate. Tu trebuie sa muncesti mult mai mult individual.
Sa ne spui in vara unde ai intrat :whistle: . Bafta la Bac pana atunci.
-
Eu am facut liceul de Informatica si Automatizari si Calculatoare. In niciuna nu am invatat PHP, MySQL. Astea le-am invatat singur de la zero. A fost multa matematica si multa teorie. In schimb am facut multa teorie legata de algoritmi, logica informatica, bazele programarii, ceea ce m-a ajutat mult in intelegerea programarii si mai ales in a face o structura logica si eficienta a unui program. Am facut si limbaje de programare (incepand cu Basic, C, C++, Java, SQL si altele) si oricum, logica si algoritmul de functionare e cam la fel indiferent de limbajul in care lucrezi.
-
Eu am terminat Stiinte Economice in 2008 si imediat dupa m-am dus la Cluj la UBB la Facultatea de Matematica si Informatica. Am renuntat dupa 1 an ca nu reuseam sa ma impart intre job si scoala. Prima am facut-o cum trebuie, ca tot studentul, cu bune si rele. E multa teorie si prea putina practica. La o facultate de matematica ti se va cere matematica, e clar. Practica o faci tu in timpul liber si te axezi pe ce iti place tie. Mie, de exemplu, mi-a placut www-ul si am ales programarea web, cele mai folosite limbaje de programare si baze de date, adica ce se cere.
Matematica te va ajuta mult, chiar daca spunem ca exista google si gasim orice solutie. Sunt anumite solutii pe care nu le vei gasi pe google ci intr-o carte de matematica. Daca ai ambitie in maxim 2 ani nu mai ai nevoie de php.net, vei sti din memorie ce returneaza majoritatea functiilor.
PS: Dupa ~2 ani imi pare rau ca nu am continuat. Poate daca eram la prima era alta treaba. Asa... raman cu parerea de rau.
-
Deci FinalDestiny,
Sa o luam cu incetisorul pentru ca ai timp destul. Ai spus ca vrei sa faci programare web si ca nu iti place c++, esti in clasa a X-a dar te gandesti deja la facultate (lucru foarte bun).
In primul rand C++ e naspa ca e predat de profesori care nu prea stiu sa te faca sa fii interesat. Tu vezi doar ecran negru si niste numere care se invart. Nu vezi cu ce iti foloseste bubble sort sau de ce e important sa inveti structuri repetitive etc. C++ te invata logica, algoritmica din spate. Eu am fost o pramatie si nu am invatat c++ dar am stat foarte atent la inceput cand faceam pseudocod si c++ basic level. Acum regret pentru ca imi era usor sa fac PHP sau Java. Daca esti bun la C++ restul nu le vei invata in facultate pentru ca PHP vei sti singur cand termini a 12-a si Java depinde de facultati.
Momentan fii atent la scoala la c++ si invata html/css. la anul baga-te pe php si de aici ti-ai luat zborul. Odata ce prinzi Java nu te vei intoarce la php si nici nu cred ca vei avea nevoie de facultate. Dar pentru ca e trendy sa faci o facultate doar sa o faci in tara eu zic ori mergi in alte tari unde ai ocazia sa iti atingi potentialul maxim intr-un mediu international ori gasesti o facultate relativ simpla in tara care sa iti permita sa te concentrezi si pe activitati extrascolare sa zicem.
La Iasi la Info am prieteni cu care am fost in clasa. El spune ca e un mare rahat si nu ii place deloc ce e acolo. Eu sunt de parere ca asta e din vina profesorilor care nu stiu sa ambitioneze studentii si tot trancanesc aiurea, studentii dorm sau se gandesc la ce party va fi in Tudor si tot asa... Sunt si profesori extraordinari de la care poti invata foarte multe (Sabin Buraga e cel mai bun exemplu) dar padurea are si uscaturi. Cel mai bine e sa vorbesti cu studentii de la fiecare facultate. Cu cei din anul I si cei din anul II (sa ca nu nimeresti doar lenesii) si sa iti faci singura parere. Oricum mai este pana acolo si poate se vor schimba unele lucruri.
In strainatate depinde mult de tara si de facultate pentru ca sunt multi factori care determina educatia ta. Depinde cum esti privit ca roman, daca platesti, daca ai job sa platesti studiile sau cheltuielile depinde de facultate etc. Aici e bine sa discutam exact cand trebuie sa aplici. Daca ai sa ma mai tii minte atunci iti voi putea spune exact si parti bune si parti proaste.
De exemplu cu Danemarca totul e perfect inafara de gasitul unui job. Joburile sunt platite excelent (gen 700euro pe luna part time pentru ca ai minim 110kr pe ora adica 60ron pe ora) dar job iti gasesti relativ greu daca nu stii daneza cat de cat si daneza e o limba complicata. In rest e rai pe pamant, dar un rai scump.
Alte intrebari? Vin rar pe forum asa ca probabil e mai usor sa dai de mine pe twităr, feisbuc, blog, mail
-
Se pare ca am gasit ceva perfect. In Danemarca.
KEA :: Web development
VladGidea, unde te pot contacta, pentru ca pe facebook ti-am dat add de 2 luni de zile fara succes.
Astept si alte pareri, eventual de la altii care au plecat in afara Romaniei. Se merita? Eu am ceva bani stransi din online, dar daca ar fi sa plec, ar inseamna sa cheltui mai totul, pentru ca vreau sa fiu 100% pe banii mei, la cum merge treaba in Romania in momentul actual, parintii nu prea ma pot tine. Si intr-un fel e mai bine, ma obisnuiesc sa am banul meu si sa il pretuiesc.