1.
a. 600k este o suma ok. 50k lunar/ 200+ clienti nu sunt bani multi (Mare parte din suma este recurenta.). Un client gen emag sau altex, plateste singur 10k pe luna. Problema apare cand lucrezi cu mai multi clienti pe aceeasi nisa.
Ca sa se "dea" cineva cu emag (dpdv seo) are nevoie de 150-300k in 12-18 luni. Suma este mica, comparativ cu beneficiile. Ai 5 clienti de genul asta, cu mentenanta, si atunci 600k nu mai este o suma mare.
b. din toate magazinele de mai sus, f64 are seo cat de cat ok , emag are >50% afiliere (seo free),iar in rest este lejer. Multi nu au 15k pt un shop de it, asa ca ce sa vorbim de seo:)
c. vrei sa te dai cu seomonitor? Iti zic eu cum:)
2.
seomonitor face seo basic, nimic deosebit (nici nu au ce sa faca deosebit, clientii fiind site-uri puternice, sau pe nise slabe).
Incaseaza lunar, si preturile sunt maricele indiferent de nisa. Dar asta stim doar noi, clientii nu:)
Ca sa faci o comparatie, eu incasez lunar (din prima luna) dar pret mai mic, ei incaseaza lunar (de cand rankezi) dar pret mai mare si platesti tot timpul aceeasi suma (care devine foarte mare cu trecerea timpului). Clientul alege in functie de ce cunostinte de matematica si seo are:)
Din 600k, 500k pot fi de anul trecut, pentru ca ei nu au mentenanta (este 100%). Daca platesti 500 euro top 3 pe keyword: rochii de baie, ii platesti forever. An de an, sumele cresc (aceiasi clienti, unii vin, altii pleaca, etc) asa ca nu este o suma mare.
Au un business gandit bine, pentru ca sunt foarte putini clienti care stiu seo. Companiile au directori de marketing (sau patroni) din offline, care nu au habar de online, ei cer doar oferte de pret:) La fel cum fac la termopane, gresie sau consumabile!
Sunt singurii care s-au promovat, asa ca isi permit acele sume. Nu au concurenta, pentru ca 95% din cei care ofera servicii seo, sunt freelanceri, unde platesti in benzinarie.
Incearca intai la doctori si dupa la seo:) Poti sa faci top 10-50 doctori chirurgi? Dar la mecanici, instalatori, etc?
- imagine clara pentru potentialii clienti. Cum o vezi tu "clara"? Am 10 clienti ok, si 2 praf. Ce imagine am?
- canal de promovare servicii SEO disponibil la nivel national. National? Net-ul nu e national?
- cresterea bazei de date de clienti pentru firmele listate in TOP. De ce crezi tu ca cineva cauta "cantitate". Seo este un serviciu de calitate si nu de cantitate. Invers, functioneaza la fel. Eu vreau 5 clienti ok, in schimbul a 500 praf(nu stiu ce vor, nu au planuri de viitor, proiecte slabe, fara sansa de succes, etc.)
- imbunatatirea calitatii serviciilor SEO. Nu exista servicii bune sau slabe. Seo este strategie. Exista strategie buna sau slaba. Poate doar CS sa aiba nevoie de imbunatatire:)
- cresterea competitiei SEO pe toate canalele. Cine cu cine concureaza?
- dezvaluirea oportunistilor sau celor care nu fac SEO ci doar iau banii clientilor. Aici e o discutie mai complexa. Sunt 2 tipuri majore de "facut seo". Seo free si seo pe bani. Tu vb de seo free (platesti dar primesti nimic (majoritatea freelancerilor fac asta)), eu vb de seo pe bani (seo facut de agentie).