1 out of 1 members found this post helpful.
Poti trece la sfarsitul fiecarui articol o bibliografie. Nu stiu daca este obligatoriu dar este corect si frumos. Esti obligat daca copiezi cuvant cu cuvant totul. Daca doar te inspiri, nu cred. Pana la urma, in afara de unele carti de beletristica, toate sunt inspirate din ceva
.
1 out of 1 members found this post helpful.
Se numeste copyright si nu copywriting - ala e altceva.
Si da, daca nu copiezi cuvant cu cuvant nu trebuie neaparat sa citezi si nu ai numar limitat de cuvinte / paragrafe conform legii copyrightului. Insa daca te inspiri e frumos sa citezi o bibliografie la finalul articolului cu sursele de inspiratie.
1 out of 1 members found this post helpful.
Plec de la premiza ca ai vrut sa zici copyright (drepturi de autor) si nu copywriting (a scrie reclame pentru a vinde).
Nu e nevoie sa citezi sursa in cazurile prevazute la art 9 din Legea 8/1996
Art. 9. - Nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor următoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
b) textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară şi traducerile oficiale ale acestora;
c) simbolurile oficiale ale statului, ale autorităţilor publice şi ale organizaţiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul şi medalia;
d) mijloacele de plată;
e) ştirile şi informaţiile de presă;
f) simplele fapte şi date.
Pentru ca o lege trebuie interpretata sistematic si nu fracturat (adica nu putem lua in seama doar un articol sau un alineat din lege) trebuie sa fac urmatoarea mentiune. Un text, indiferent ca se incadreaza in articolul 9, de cele mai multe ori nu poate fi preluat integral.
Putem copia o lege anume integral, fara nici o mentiune, dar nu putem prelua integral un articol in care se prezinta o stire. De exemplu, gasim un articol in timpul.md de 1000 de cuvinte in care ne e prezentata o stire, in care ni se spune ca Tatarusanu a castigat Manusa de Platina la EURO 2016. Putem lua toate informatiile din articol fara a cita sursa dar nu putem da copy-paste la tot articolul. Cred ca nici macar daca citam sursa.
Obiectul drepturilor de autor (adica acolo unde trebuie sa citam sursa mereu, FARA A COPIA TOT
) se gaseste in art 7 din Legea 8/1996.
2 out of 2 members found this post helpful.
Imi permit sa intervin cu un raspuns, chiar daca te-ai adresat numai baietilor 
“1) daca iau din carti, dar reformulez totul, trebuie sa dau sursa?µ
Da! Dar sa ai in vedere: sa reformulezi o fraza, schimband locul propozitiilor sau inlocuind cateva cuvinte cu sinonime, nu e o solutie.
Iti doresti un produs unic. Pentru asta te sfatuiesc sa nu scrii fara sa te informezi temeinic (nu este suficient sa culegi informatii dintr-o singura carte). Ulterior, faci o sinteza a materialului analizat si te pregatesti de scris.
“2) daca iau de pe mai multe siteuri, fac un articol unic, trebuie sa dau sursele de unde m am inspirat?“
Afirmativ si aici. Dar ai grija, sa fie credibile. Pentru astfel de articole se recomanda citarea unor site-uri consacrate.
Bun, acum sa lamurim si cu drepturile de autor. Imi pot exprima opinia intr-un articol scris in legatura cu teme uzuale, pot vorbi despre lucruri pe care le-am incercat. Nu dau surse, pentru ca sunt credibila si vorbesc despre lucruri comune, chiar daca ma mai si inspir un pic. Si, da! Pot sa scriu un articol fara sa citez surse atunci cand sunt chimist si stapanesc foarte bine domeniul, dar chiar si atunci e de bun simt sa-l amintesc pe x-ulescu daca m-a inspirat.
Concluzia? Sursele sunt foarte importante in situatia in care scrii un articol special, poate chiar academic.