Rezultate 1 la 7 din 7

Subiect: Constructie URL-uri intr-o situatie speciala

Zorrocaesar este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    10th September 2010
    Locaţie
    Sibiu
    Posturi
    49
    Putere Rep
    26

Question Constructie URL-uri intr-o situatie speciala

Daca un oarecare site are ca si continut de baza niste servicii care pot fi oferite in mai multe judete si pot apartine mai multor categorii, care este cea mai buna metoda de a construi URL-urile?

De retinut, ca structura acestor URL-uri este foarte importanta pentru SEO, deoarece celalalte elemente din pagina ar putea fi insuficient de relevante.

De exemplu, avem o pagina care prezinta un serviciu de croitorie oferit in judetele Alba si Brasov si care face parte din categoriile "Textile" si "Moda". Ideal, URL-ul ar trebui sa arate asa:

http://exemple.com/judet/categorie/nume-serviciu

Dar este evident ca in cazul asta ar aparea continut duplicat devreme ce serviciul poate apartine mai multor judete si mai multor categorii.

O varianta corecta ar fi:

http://example.com/nume-serviciu

Dar in cazul asta s-ar pierde o componenta SEO foarte importanta: structura URL-ului.

O a treia varianta, ar fi o combinatie a primelor doua, adica folosirea primeia cu specificarea celei de-a doua ca si canonical. In cazul asta, au vreo relevanta, oricat de minca, URL-urile multiple care au toate acelasi canonical?

Ce ma sfatuiti?

alink este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    24
    Data înscrierii
    23rd February 2012
    Posturi
    34
    Putere Rep
    24

Implicit

"Judetul" este important pentru seo-ul tau? Eu la el as renunta si as merge pe varianta http://exemple.com/categorie/nume-serviciu . Iar judetul l-as insera in pagina (intr-un h3 de exemplu).

Alex Dumitru este deconectat Administrator
    Reputatie:
    61
    Data înscrierii
    20th April 2006
    Locaţie
    Pitesti / Bucuresti
    Vârstă
    35
    Posturi
    3.339
    Putere Rep
    61

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

"o componenta SEO foarte importanta: structura URL-ului. " Aici gresesti foarte tare.
    Eu mai degraba as formula altfel: o componenta SEO foarte inexistenta. Ma indoiesc ca un algoritm atat de complex precum cel al lui Google se bazeaza pe URL.

Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    10th September 2010
    Locaţie
    Sibiu
    Posturi
    49
    Putere Rep
    26

Implicit

Citat Postat în original de alink Vezi Post
    "Judetul" este important pentru seo-ul tau? Eu la el as renunta si as merge pe varianta http://exemple.com/categorie/nume-serviciu . Iar judetul l-as insera in pagina (intr-un h3 de exemplu).
    Da, e destul de important. In cazul meu, o cautare de genul 'nume-serviciu brasov' ar fi mult mai relevanta si mai utila decat 'nume-serviciu textile'.

Dar oricum, asa cum am scris, asocierea serviciu-judete este tot one-to-many.

--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")

Citat Postat în original de Alex Dumitru Vezi Post
    "o componenta SEO foarte importanta: structura URL-ului. " Aici gresesti foarte tare.
    Eu mai degraba as formula altfel: o componenta SEO foarte inexistenta. Ma indoiesc ca un algoritm atat de complex precum cel al lui Google se bazeaza pe URL.
    E adevarat ca de aprox. 1 an am cam pierdut contactul cu domeniul SEO, insa inca mai cred ca un algoritm atat de complex precum cel al lui Google, se bazeaza SI pe URL.

Se pare, totusi, ca amandoi avem incertitudini sau cel putin un oarecare grad de nesiguranta asupra acestui lucru, iar eu tocmai de asta as vrea sa scap.

Asadar, poate cineva sa-mi argumenteze daca si daca da, de ce si in ce masura, conteaza structura URL-ului pentru algoritmul de ranking si indexare al Google.

Sebastian este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    32
    Data înscrierii
    7th June 2007
    Locaţie
    Timisoara
    Vârstă
    45
    Posturi
    150
    Putere Rep
    32

Implicit

Citat Postat în original de Zorrocaesar Vezi Post
    De retinut, ca structura acestor URL-uri este foarte importanta pentru SEO, deoarece celalalte elemente din pagina ar putea fi insuficient de relevante.
    Cred ca celelalte elemente din pagina ar trebui sa fie categoric mai relevante decat structura URL.

Citat Postat în original de Zorrocaesar Vezi Post
    Asadar, poate cineva sa-mi argumenteze daca si daca da, de ce si in ce masura, conteaza structura URL-ului pentru algoritmul de ranking si indexare al Google.
    Exista cateva studii care arata ipoteze privitoare la masura in care conteaza structura URL in ceea ce priveste impactul astupra SERP, care au ca si concluzie faptul ca e un parametru aproape nesemnificativ.

Stii bine ca un raspuns concret nu-ti va putea da nimeni la intrebarea asta, mai ales la "de ce" si "in ce masura".

Pe de alta parte, o structura completa cu locatie si cateorie ar ajuta crawlerul sa interpreteze mai bine arhitectura linkurilor interne.

Problema ta ma duce cu gandul la un director de servicii, nu la un site care are de exemplu 3 servicii care se preteaza la cate 2 judete, caz in care abordarea ideii cu kw in URL ar fi cam ciudata.

In ceea ce priveste implementarea canonical pe pagina cu locatie/categorie in url catre cea corecta /serviciu mi se pare putin cam fortata si inutila. In functie de numarul de servicii care se desfasoara in mai multe judete si numarul judetelor, vei ajunge sa ai de mult mai multe ori pagini cu canonical fata de pagini fara. Asta va duce la un raport in WT destul de urat - pagini indexate vs pagini neindexate.

Ca si concluzie, eu as folosi varianta pe care si tu ai considerat-o potrivita, cea cu /serviciu si m-as concrentra asupra optimizarii si linkbuilding pe serviciile respective si zonele targetate.

pushtius1 este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    27
    Data înscrierii
    17th December 2010
    Locaţie
    Ploiesti
    Posturi
    222
    Putere Rep
    27

Implicit

Uite un frumos exemplu:

Anunturi animale-pets Bistrita - tocmai.ro
    http://www.tocmai.ro/anunturi/animal.../bistrita.html Anunturi animale-pets Bistrita si din toate localitatile din judetul Nasaud. Anunturi animale-pets Nasaud, Beclean.
    Anunturi animale-pets Mures - tocmai.ro
    www.tocmai.ro/anunturi/animale-pets/mures.html Anunturi animale-pets Mures si din toate localitatile din judetul Mures. Anunturi animale-pets Targu Mures, Iernut, Ludus.
    Anunturi animale-pets Oradea - tocmai.ro
    www.tocmai.ro/anunturi/animale-pets/oradea.html Anunturi animale-pets Oradea si din toate localitatile din judetul Bihor. Anunturi animale-pets Oradea, Beius, Marghita.

Paginile au content irelevant. In plus are afisate rezultate in prostie "multe pe aceeasi pagina la o cautare"
    Detin un site de suflet despre Animale de companie poate vrei link-uri sau advertoriale pe el!

Reputatie:
    26
    Data înscrierii
    10th September 2010
    Locaţie
    Sibiu
    Posturi
    49
    Putere Rep
    26

Implicit

Citat Postat în original de Sebastian Vezi Post
    Cred ca celelalte elemente din pagina ar trebui sa fie categoric mai relevante decat structura URL.
    Sunt total de acord. Asta nu inseamna ca trebuie sa neglijez acest aspect.

Citat Postat în original de Sebastian Vezi Post
    Exista cateva studii care arata ipoteze privitoare la masura in care conteaza structura URL in ceea ce priveste impactul astupra SERP, care au ca si concluzie faptul ca e un parametru aproape nesemnificativ.

Stii bine ca un raspuns concret nu-ti va putea da nimeni la intrebarea asta, mai ales la "de ce" si "in ce masura".

Pe de alta parte, o structura completa cu locatie si cateorie ar ajuta crawlerul sa interpreteze mai bine arhitectura linkurilor interne.

Problema ta ma duce cu gandul la un director de servicii, nu la un site care are de exemplu 3 servicii care se preteaza la cate 2 judete, caz in care abordarea ideii cu kw in URL ar fi cam ciudata.

In ceea ce priveste implementarea canonical pe pagina cu locatie/categorie in url catre cea corecta /serviciu mi se pare putin cam fortata si inutila. In functie de numarul de servicii care se desfasoara in mai multe judete si numarul judetelor, vei ajunge sa ai de mult mai multe ori pagini cu canonical fata de pagini fara. Asta va duce la un raport in WT destul de urat - pagini indexate vs pagini neindexate.

Ca si concluzie, eu as folosi varianta pe care si tu ai considerat-o potrivita, cea cu /serviciu si m-as concrentra asupra optimizarii si linkbuilding pe serviciile respective si zonele targetate.
    Multumesc pentru raspunsul argumentat.
    Am ales in final urmatoarea varianta:

judete: /keyword[*]/nume-judet
    categorii: /keyword/nume-judet/nume-categorie
    servicii: /nume-serviciu

* keyword este un cuvant relevant pentru specificul site-ului

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Constructie www.pregatirescolari.home.ro
    De gemanaru în forumul Studii de caz
    Răspunsuri: 18
    Ultimul Post: 22nd January 2009, 11:34
  2. o situatie stupida
    De big în forumul Server side
    Răspunsuri: 10
    Ultimul Post: 14th July 2008, 05:34
  3. Site in constructie: script parcare!
    De byrev în forumul Studii de caz
    Răspunsuri: 11