In ce sens, surprinzatoare ? Crezi ca numarul celor care au raspuns afirmativ sondajului de atunci, s-ar apropia acum de 0 :whistle: ?
Versiune printabilă
hl2u, asa ar trebui. Raman la parerea ca ptr multi SEO-isti din .ro SEO inseamna tone de link-uri, continut de umplutura si "servicii complete". Cu toate astea, nu au tooluri (decat free), nu fac analize (decat la nivel de ce dau tool-urile respective) si nu se educa.
Iar asta nu e SEO, nu e marketing ..e doar o manareala care atunci cand e depistata face pe multi sa planga.
@Krumel depinde de clienti si de site-urile pe care le vor optimizate. daca ai un client care vrea prima pagina pt un keyword cu competitie mica sau medie, in care toti din Top 10 au sub 50-100 linking root domains, marea parte directoare web, cateva link-uri in sidebar si niste comentarii pe bloguri, la ce-ti trebuie tool-uri avansate?
Parerea mea e ca si cu tool-urile e chestie doar de marketing. Am facut rapoarte cu SEO Power Suite pt un client care a platit pt ele sute de euro, rapoarte care pt el poate nu inseamna mult, dar aratau bine ca aveau graph-uri, pie chart, procent de optimizare on-page, etc. Hai sa fim seriosi, orice fel de servicii ar oferi cineva, e vb de vanzari si marketing. Conteaza cum iti prezinti serviciile. Daca pe client il intereseaza top 10, el alege firma care-i ofera pretul cel mai mic, cu aceleasi garantii sa zicem.
Daca pt un client cu competitie mica-medie cum ziceam mai sus, eu ii fac direct o oferta X euro, fara rapoarte, grafice si alte prostii si altul ii arata 4 rapoarte tari facute cu SEO Power Suite, dar la pret dublu, eu sunt convins ca ma alege pe mine, pt ca dincolo de aceste rapoarte "fancy" generate de niste tool-uri, rezultatul dorit este acelasi: Top x.
Eu de exemplu nu cred ca totul se rezuma la tone de link-uri. Chiar voiam sa dau un exemplu, dar m-am abtinut, insa chiar pe nisa SEO la noi este un site cu peste 1000 linking root domains, o sumedenie de .edu si .gov, plus peste 3 sferturi spam din comments pe pagini care acum fie nu mai exista (opensiteexplorer inca le are in index), ori au 2k outbound links. Asta nu-i seo, e 5 fiverr-uri de 5$ :) Asta da manareala, daca mi-ar face o firma de SEO asa ceva, as plange :D
tymbark, hai sa nu ne facem ca nu intelegem despre ce vorbim. Clientii mici sau nisele mici nu prea conteaza, nu depui un efort ptr a urca la cautari.
Da, tool-urile sint de marketing. Dar tool-urile au si rolul de a "lumina", de a evidentia, de a analiza lucrurile. Fara tool-uri bune nu poti spune ca stii ce vorbesti. Nu cred ca e ok sa vb din ce spun altii pe bloguri sau pe forumuri, ci din ceea ce observam zilnic, din particularitatile fiecarui site/cuvant cheie.
De asta mi si mir, in conditiile in care lucrurile sint destul de neclare .. majoritatea (care a votat) inca iau clienti. Ori sint foarte buni in domeniu, ori nu ii intereseaza prea tare algoritmul respectiv .. vorba aia "treburile merg inainte".
@Krumel - in cazul meu, algoritmul nu a afectat site-urile clientilor. Dimpotriva.
Asa cum spunea cineva - nu iau site-uri in care nu am incredere ca sunt bune si merita.
Site-urile la care lucrez cu drag au continut de calitate, advertorialele pe care le vand nu sunt "la misto", asa ca nu am (personal) de ce sa ma ingrijorez.
Am fost penalizat pe site-ul pe care am facut ceva experiment pentru care si eu m-as fi penalizat daca e sa gandim obiectiv :)
Majoritatea clientilor sunt sfatuiti sa atace cuvinte cheie care aduc vanzari, ca asta ii intereseaza pe oameni, nu ii intereseaza sa aiba trafic pe site si nu ii intereseaza clientii care fac "window shopping". Asa ca nu vad de ce nu ar lua lumea clienti.
Pe nisele grele cu volum mare este normal sa fie ceva balamuc, dar si cei care lucreaza cu aceste nise sunt putini comparat cu cei care fac ceva SEO la un nivel mai mic. Sondajul de sus are asadar un rezultat previzibil.
Pai motivul pt care majoritatea au votat Da, e pt ca iau clienti mici, care se pot urca foarte usor white-hat, fara prea mult stres, tehnici pe care le-au aplicat la alte site-uri si n-au fost afectate de "Pinguin". Eu de exemplu, daca mi-ar permite timpul, as mai lua clienti dintr-astia mici fara nicio grija, niciunul dintre cei de care m-am ocupat pana acum nu a fost afectat de Pinguin, si cand zic asta, ma refer ca nu s-au miscat aproape deloc (modificari de +-1 pozitie la unele keyword-uri). Ori astfel de clienti se pot lua in continuare fara pb.
In schimb e mai greu cand vine vb de un client ceva mai mare, care de exemplu vrea optimizare pt cateva zeci de deep pages, pt keyword-uri cu competitie destul de mare. Pe langa faptul ca nu am timp acum, chiar daca as avea, n-as lua asemenea clienti pana nu se stabilizeaza ranking-urile si pana nu se lamureste putin treaba cu update-ul asta.
Ca sa fi fost mai relevant poll-ul, trebuiau mai multe detalii: daca ofera sau nu garantii, cu contracte sau "ne intelegem noi", daca sunt proiecte mici, medii mari, de durata scurta sau pe termen lung, etc. Asa, daca marea parte din cei care au votat Da au luat clienti mici, iar cei care au votat Nu au refuzat proiecte mari, e totul ok zic eu, nu cred ca-i un rezultat surprinzator
Dan, da, acum scorul e destul de strans.. dar ca idee acum nu m-as incumeta sa iau clienti noi daca n-as sti ce se intampla. La inceput cei cu Da erau majoritari si mi-am pus intrebarea daca intr-adevar semnalele de pe forum (in care multi erau speriati de ce se intampla) coincide cu voturile date cand vine vorba de afaceri. Partial, acum coincid.
tymbark, pai intrebarea e simpla si totusi dificil de inteles: pe SEO, dupa balamucul din SERPs, luati clienti noi? Da sau Nu. Nu incerc sa judec pe nimeni, doar ca eu unul as fi mai rezervat in a lua clienti acum. Iar ce am scris mai sus justifica motiverea mea.
E o presupunere. :)Citat:
Asa, daca marea parte din cei care au votat Da au luat clienti mici, iar cei care au votat Nu au refuzat proiecte mari, e totul ok zic eu, nu cred ca-i un rezultat surprinzator
Krumel nu toti au 10 ani experienta sau cat ai tu si au ajuns sa lucreze cu clienti mari, ca sa aibe nevoie de tooluri si analize, nu cred ca e bine sa faci asta doar ca scrie la carte cand ai un buget de 50e/luna, asa cum nu fac a/b testing ca sa cresc de la 10$/luna la 11 .
In Romania din punctul meu de vedere sunt foarte putini oameni care au businessuri serioase, unde seo aduce valoare si poti lucra ca la carte. De exemplu nici ce faci/ai facut sau doar am eu impresia la un site de rca nu mi se pare seo - inbound marketing.
Eu am studiat acum un site din franta de exemplu pentru oferta care nu a facut link-building deloc (exceptand directoare poate) si are 1mie viz/zi organici care cumpara de 100mii de euro/luna, daca organizezi putin treaba sa vina niste link-uri natural si aduci o crestere de 10-20% te-ai scos si nici nu te risti sa cumperi tone de link-uri si alte dracii , sau clienti care au investit 10+ mil de euro in site, aici poti vorbi de marketing, seo serios, analize etc, dar in Romania si la inceput nu ai cum sa faci asta decat daca e tata zuckenberg si ii faci seo la facebook .
Legat de update, eu din ce vad la site-urile de care ma ocup au fost lovite exact cele care meritau, asa ca nu mi se pare nimic riscant in a lua clienti acum, sau mai riscant ca inainte .