Promovarea pe grupurile FB - intre mit si adevar
Salutari!
De cateva saptamani studiez un nou mediu de promovare (pentru mine), si anume grupurile de Facebook. Ideea mi-a venit de la un prieten ce are un site de stiri cu vechime de cateva luni de zile, unde posteaza in mare parte articole preluate din alte surse (cu specificarea sursei), insa singura metoda de promovare folosita sunt grupurile de FB, siteul avand 20-30 k uv zilnic. De aici si ideea care ma macina de atata timp!
Am incercat sa fac si eu acelasi lucru, am cumparat un domeniu si am instalat un wordpress, i-am dat un aspect de site de stiri si m-am apucat de pus continut. Nu am indexat domeniul pentru ca ma bazez pe preluari, deci duplicate content. M-am inscris de pe contul personal de facebook in aproximativ 1500 de grupuri, crezand ca numarul conteaza (si veti vedea mai tarziu de ce spun asta) si m-am apucat sa dau share manual pe ele. Am tinut-o tot asa cateva zile, insumand un total de peste 3000 de share-uri la un numar de 5-6 stiri. Nu am depasit pragul de 3000 uv pe zi!
Vazand ca treaba nu merge bine atunci cand adaug manual, m-am gandit sa caut un soft automatizat. Am folosit softul prietenului despre care va spuneam mai sus si am dat share la 3-4 articole in toate cele 1500 grupuri in care eram inscris. Am banat cateva conturi de FB pentru ca am pus timpul prea mic intre postari si un numar prea mare de share-uri zilnice. Intr-un final am realizat ca nu merge nici asa, intrucat nu am depasit nici de aceasta data 4000 uv intr-o zi.
Am zis sa bag si a treia fisa, asa ca am luat softul de la colegul MaxZ de pe forum, un soft foarte inteligent care adauga manual postarile pe grupurile ce i le servesti intr-o lista .csv (pe care am stat cateva nopti sa o fac cu cele 1500 grupuri in care eram activ). Am publicat cu softul lui pana la un moment-dat, cand linkurile au inceput sa imi fie "penalizate" de Facebook. Nu mi-au banat contul, dar linkurile siteurilor nu se mai transformau in previzualizare atunci cand apareau pe vreun grup, ci erau doar text. Asta din cauza ca postam mult prea repede (pauza de doar 5-15 secunde). Asadar, prin aceasta metoda am ajuns la maximum 1000 uv zilnic, ceea ce nu m-a multumit.
MAI APOI ...
M-am gandit ca problema este undeva la mijloc, intre siteurile care ar putea fi penalizate in facebook, si conturile de pe care dadeam eu share si au avut penalizari de 2 saptamani pentru prea multe postari in timp scurt. M-am gandit ce ar putea fi, am analizat fiecare detaliu discutand si cu amicul meu care are siteul de mai sus si inregistreaza zilnic 20-40 k uv. Analizam mai jos care sunt diferentele intre activitatea mea si a lui:
AMICUL MEU:
- posteaza in 60 de grupuri zilnic, cate 20 de pe fiecare cont, 3 conturi
- posteaza o singura stire de interes
- seteaza timpul de asteptare intre postari de pana la 15 minute
- obtine like-uri, share-uri si comentarii din majoritatea grupurilor
- are 20-40 k uv zilnic din aceste grupuri
EU:
- am postat in 300, 1000, 1500 grupuri zilnic, pe un singur cont toate, apoi pe 2-3 conturi
- am postat o singura stire de interes
- am setat timpul de asteptare la 5 secunde, 15, apoi la 1 minut pentru a avea timp sa distribui in toate
- am obtinut like, share, comment din maxim 5% din grupuri, deci restul au fost ignorate
- am primit intre 1 si 5 k uv zilnic
DUPA ACEEA m-am gandit ca problema trebuie sa fie una dintre variantele de mai jos:
1) Avand in vedere ca previzualizarea linkurilor in grupuri nu imi aparea la un moment-dat, ci doar linkul text, inseamna ca siteul a avut o penalizare. Avand acea penalizare, reach-ul scadea si postarile desi apareau pe grupuri, nu erau vizibile la multa lume.
Am facut alt site similar, pe un alt domeniu, rezultatul a crescut doar putin.
2) M-am gandit ca numarul de share-uri zilnice ar putea fi prea mare de pe un singur cont, asa ca am testat cu doar 60 de grupuri, rezultatele au fost slabute.
3) Am zis ca poate problema e la grupurile alese, ca nu le-am ales corect dupa interes. Apoi, am pus pe un cont nou de facebook toate grupurile pe care posta el si am dat share la aceeasi stire pe care a promovat-o el in ziua respectiva. Am avut 4000 uv, el 30.000
4) Am considerat ca sunt de vina conturile, sa fi luat ceva penalizari si sa scada reach-ul, asa ca am facut altele. Acelasi rezultat.
CONCLUZIA: nu mai inteleg nimic din toate astea, daca ma intreba cineva acum cateva saptamani cat trafic as putea obtine din postarile pe grupuri as fi zic exact rezultatele pe care le am eu acum, insa ma nedumereste faptul ca amicul meu are mult mai mult. Nu realizez cum obtine aceste cifre, omul e transparent si mi-a oferit toate detaliile posibile cat si statistici, nu este nimic necurat la mijloc.
INTREBARE: rog pe cei care se pricep pe acest subiect si au avut rabdare sa citeasca pana aici, sa imi explice si mie ce se intampla si cum se poate obtine atata trafic din doar 60 de grupuri pe care se pune o stire zilnic? Am o vaga banuala ca totul tine de engagement-ul utilizatorilor cu postarea, si ca nu e totuna sa proovezi in 1000 de grupuri sau in 60, pentru ca la un numar mare de grupuri, interactiunea utilizatorilor cu postarea scade. Asadar, el e posibil sa aiba un engagement mult mai mare si postarea sa fie afisata la mult mai multa lumea din aceasta cauza.
Voi ce credeti?