Dupa cum scrie in titlu mar interesa daca exista vreo regula pentru dimensionarea unui pagini adica cati pixeli latime si cati lungime :d
Versiune printabilă
Dupa cum scrie in titlu mar interesa daca exista vreo regula pentru dimensionarea unui pagini adica cati pixeli latime si cati lungime :d
Desigur ca exista diferite dimensiuni default pentru aceasta chestiune. Numai ca astazi a devenit o problema acest lucru deoarece exista o diversitate de dispozitive precum tablete, monitoare, telefoane asa ca mai toti webdesigneri pe care i-am intalnit folosesc procentele si nu pixeli. Si te asigur ca e mult mai simplu si curat sa folosesti procentele in detimetrul pixelilor. insa daca te ajuta o sa iti spun cateva dimensiuni in pixeli:
1024 x 768
1280 x 1024
1280 x 800
800 x 600
Insa reiau, pentru a elimina bataile de cap foloseste procentele. Acum depinde si ce program folosesti pentru realizarea siteului, insa in CSS se poate realiza foarte simplu totul.
ai dreptate am cautat mai mult si am ajuns la concluzia ca dimensionarea in procente este cea mai ideala cudul css " width: 100%;
height: auto !important;
height: 100%; /* for older browsers */
min-height: 100%; este in regula ?
Nu sunt sigur cum este in wordpress, insa in Joomla se folosesc mult si pixeli cand creezi scheletul propriu zis pentru module. Pui o anumita latime predefinita, dupa care imparti toate coloanele, randurile, etc dupa procent. E oarecum greu sa lucrezi cu 100% latime pt orice tip de rezolutie ... deoarece pot aparea probleme legate de grafica.
poti arunca o privire aici: 960 Grid System (e un sistem "clasic");
daca vrei "expert level" poti cauta pe net detalii despre "adaptive" si / sau "responsive" design;
later edit: e foarte usor sa o dai in bara cu dimensionarea in procente daca nu ai experienta cu treaba asta;
In ultima perioada se fac responsive, adica adaptate pentru orice rezolutie, indiferent ca intri de pe mobil/tableta sau browser de desktop/laptop.
Gasesti mai multe detalii pe Google "responsive web design" sau:
O scurt
30 Useful Responsive Web Design Tutorials
Beginner
pai si alta varianta sa definesc ca pagina sa fie pe full pentru ori ce fel de rezolutie care ar fii ? mie mi se pare cam aiurea sa fie dimensionata o pagina la o rezolutie mai mica decat o am eu .. sau sa am acele liniute stanga dreapta pentru dimensionare :d voi ce parere aveti /? :D
Site-urile moderne se fac responsive, eu folosesc bootstrap, unde grid-ul merge pana pe la vreo 1300 pixeli, deci ar trebui sa se vada ok si pe 1920 x 1200.
Dar, cand faci doar design-ul, trebuie sa incepi cu niste dimensiuni standard, eu ti-as recomanda grid-ul standard, 960
Depinde de tipul site-ului. Spre exemplu un site simplu de prezentare cu 2-3 paragrafe pe prima pagina in varianta responsive ar fi afisat foarte ok pe rezolutii mici (mobile + tablete) dar pe rezolutii mari nu ar arata prea bine. Pe cand un site de stiri cu mult continut ar fi afisat foarte bine in ambele cazuri.
Daca nu vrei sa faci un design fluid (%) mergi pe unul fix la o latime de 1000px (sau 960px, dimensiunea pe care o prefer eu :P).