Sa nu mai vb de faptul ca regulile impuse de un motor de cautare sau altul sunt, in mare parte, reactii la incercari de a le "pacali", de a trece de limitele deja impuse.
Sa nu mai vb de faptul ca regulile impuse de un motor de cautare sau altul sunt, in mare parte, reactii la incercari de a le "pacali", de a trece de limitele deja impuse.
Limite impuse? De cand imi impune Google limite (sau orice motor de cautare)? Google nu este politia Internetului. Nu este nici macar W3 Consortium. Google este o companie publica, interesata de profit. Etica ar spune ca site-urile banate de Google sa nu mai aiba nici Adsense pe ele. Scraperele (cu Adsense pe ele) fac insa o gramada de bani posesorilor din indexarile in Yahoo si MSN.
Problema cu regulile este ca nu sunt stabilite de comun acord. Astfel, asa cum ei au dreptul sa ma scoata pe mine din rezultate pentru ca nu respect regulile lor (si chiar cand le respect, dar sunt victima colaterala), la fel am si eu dreptul sa fac un site cum vreau eunu este vina mea ca GoogleBot vine pe linkuri in jos si indexeaza site-ul meu, trecand chiar si de .htaccess (faza reala... am dat ban degeaba lui Google Bot pentru ca o luase razna prin toamna trecuta... imi faceam trafic 500MB/zi - unde inainte imi facea 10-20MB/zi - tin sa precizez ca nici macar nu aveam site-ul indexat la Google
- pana la urma am dat ban pe ip-uri ).
O comparatie oarecum fortata a motoarelor si site-urilor este urmatoarea:
Ai un magazin intr-un Mall:
1. iti merge bine, castigi bani. Concluzia: esti de acord cu politica lor.
2. nu iti merge bine, pierzi bani. Concluzie: te muti. Iti cauti alt Mall sau deschizi alt magazin in acelasi Mall.
Intr-o astfel de situatie, nimeni nu ar considera ca fiind lipsit de etica faptul ca eu imi mut magazinul sau imi deschid unul nou. Dimpotriva, m-ar aplauda pentru o decizie buna de afaceri.
Eu ma aflu in ambele situatii: am magazine care merg in Mall, si am grija sa nu fac ceva sa fiu dat afara (vezi site-urile din semnatura), dar am si magazine care au rezistat in Mall numai cateva zile.
Etica fata de alti webmasteri? Poti fi acuzat de lipsa de etica pentru ca tu stii sa folosesti sitemaps si un alt webmaster nu stie? (doar folosesti tehnici pe care celalalt nu le stie). Pana la urma la asta se reduce totul: la a sti ceva mai mult decat vecinul.
Eu cred ca etica unui SEO se poate referi numai la client. Daca ai un client care vrea sa ii promovezi 2000 de site-uri de Gambling, ce faci? Faci on-page optimization, sitemaps si link exchange? Nu ii aduci la cunostinta clientului modalitatile neacceptate de motoare, dar care ii pot aduce un castig mare, daca risca? Pe cand, insa, daca promovezi site-ul florariei de la colt, nu ii spui doamnei in varsta de acolo ca risca sa dea banii degeaba daca foloseste toate denumirile de plante scrise alb pe alb, la gramada, asa cum a fost sfatuita de nepotul "care se pricepe la internet"? Oricare din cele doua "scapari" reprezinta lipsa de etica.
Cat despre: "faci site-uri pentru profit pe termen lung, nu pentru profit pe termen scurt", depinde. Alex Tew, cu pagina lui de 1 milion de dolari, nu cred ca a facut ceva pentru utilizatori. Ca in orice in viata, faci ce faci in functie de diferite motivatii . Daca ai nevoie de bani pe termen scurt, faci site-uri pe termen scurt. Daca vrei ceva care sa dureze in timp, faci site-uri pe termen lung.
Phew, iar am scris o gramada. Discutiile pe tema asta oricum se pot duce la nesfarsit. Pana la urma fiecare face cum simte si cum crede mai bine. Daca am avea toti aceleasi opinii viata ar fi mult prea plictisitoare
P.S.: Am vizitat sectiunea de link exchange. Sunt acolo cateva site-uri care sunt clar sploguri sau scrapere. Conteaza doar cum imbraci feed-urile sau de unde iei stirile![]()
Cred ca sint unele lucruri cam confuze.
Codul SEO e pentru webmasteri. Nu a zis nimeni de motoarele de cautare. Nu ele fac codul respectiv. Ele dau primii pasi dupa care iti poti promova o afacere si modul in care o poti face. Modul acesta e ca o regula data de ei.
Ca esti "victima colaterala"...nu prea intereseaa pe nimeni. Motoarele de cautare nu sint "mama ranitilor si a neintelesilor ascunsi", ci o oportunitate de afaceri (ptr unii) sau o modalitate de a gasi resurse cu relevanta si stabile (ptr. altii).
Ca de aici, lucrurile se cam intretaie in mintea unora..nimic de comentat. Dar joci dupa cum canta ei.
Daca nu alegi Google..ce o sa alegi? Cand toti aleg Google, tu o sa alegi un alt motor? Ma indoiesc.
Clientii trebuie sa stie modalitatea de optimizare sau promovare a unui site. Ei dau acordul.
Oricum...codul respectiv nu traseaza norme de etica doar fata de clienti, ci si pentru alti prestatori de servicii SEO.
Una peste alta: e la alegerea ta daca tii cont de acest cod. Dar in momentul in care vei fi exclus, nu vei mai fi o "victima colaterala" ci un ignorant ignorat (generalizat vorbesc, si nu la persoana ta) care a incercat sa triseze si a fost prins (sau nu).
Faza cu prinsul e inevitabila. Faci spam sau alte modalitati de promovare/optimizare, cu un scop. Si el, mai devreme sau mai tarziu, se va vedea. Atunci cei care stiu ceea ce ai facut te vor exclude.
![]()
Krumel - apeleaza la serviciile oferite de mine prin formularul de pe blog.
Cata vreme o faci pentru site-ul tau, n-ai decat sa o faci cum vrei. Cand lucrezi la site-ul unui client si cu buna stiinta ii aplici o tehnica suspecta, risti sa te compromiti tu insuti daca respectivul va fi banat. Si intr-un asemenea business-serviciu asta e nasol de tot.
Orice site poate fi promovat prin metodele traditionale (wh), problema e atunci cand proprietarul vrea sa fie in top in 2 luni dupa "gambling"... Atunci, ca profesionist, esti pus in fata unei dileme: sa accepti jobul si sa utilizezi orice mijloace pentru a atinge obiectivul, sau sa refuzi jobul (presupunand ca respectivul nu intelege ca e nevoie de timp pentru a castiga natural pozitii).
Lucian
Din cate am citit pe un forum international, cei de acolo (marea majoritatea adica) privesc SEO ca pe un bussines, nimic mai mult. Asta inseamna: explicarea consecintelor unei optimizari bh clientului, mentionarea sa in contract iar daca acesta este de acord.....se face. ca sa citez:
"ethics are not something that SEOs should be concerned with (other than normal business ethics in dealing with customers).
Its a matter of doing the best job you can for your customer considering both his requirements and the way search engines operate. It may not generally be a good idea, for isntace to have a page to redirect to a non relevant page as that may incur a penalty, but that has no more to do with ethics than driving faster than the speed limit."
sau:
"if you have explained the risk to your client 'properly' then you are doing your job.. This is all part of risk assessment.. If you choose not to explain the risks to your client, then that is a risk assessment on your part.. Traffic Power comes to mind here.."
sursa: http://www.webworkshop.net/seoforum/viewto...af10a907a0fdd92
Nu spun ca este ok ce e scris acolo, departe de mine asa ceva. Prezint doar o parere. So don't shoot the messenger.![]()
Hey...exista alb, gri si negru. Dar si multe alte culori.
Ideea e alta. Vrei sau nu sa respecti un cod ce implica anumite actiuni din partea ta?
Am mai spus. Codul de etica SEO nu se refera la motoarele de cautare si modalitatea de promovare in mod special. Ci la modalitatea in care, un prestator de servicii SEO, isi face treaba (corect), astfel incat clientii (fostii, actualii sau viitorii) ca nu sufere de pe urma actiunilor lor.
Toti vrem rezultate. Ele aduc bani. Dar trebuie sa te gandesti ca, dupa ce faci o anumita actiune, repercursiunile a ceeea ce faci se probaga in primul rand asupra clientului si abia apoi, probabil, asuspra ta.
Daca o sa cititi cu atentie, codul se refera mai mult la prestatorii de servicii si la raportul dintre serviciile oferite clentilor si modul in care se realizeaza.
E un cod al profesionalismului. Acum...sper sa nu deranjez...sintem toti profesionalisti..sau macar avem pretentia de a fi?
![]()
Krumel - apeleaza la serviciile oferite de mine prin formularul de pe blog.
ce e wh si bh?
aaaa.. m-am prins white hat si black hat![]()
Ghid de optimizare SEO pentru începători și nu doar!
Mai, este exagerata tare chestia; si nu exista comparatie intre ele.Etica fata de alti webmasteri? Poti fi acuzat de lipsa de etica pentru ca tu stii sa folosesti sitemaps si un alt webmaster nu stie? (doar folosesti tehnici pe care celalalt nu le stie). Pana la urma la asta se reduce totul: la a sti ceva mai mult decat vecinul.
Daca tu te duci la un examen (10 locuri disponibile sa zicem) si tu esti lemn (adica LEMN! ca stiinta, personalitate, ce vrei tu), copiezi zdravan si castigi 1 loc in detrimentul unuia care chiar stie comparativ cu tine, asta cum se numeste? Se numeste hotie, incapacitate intelectuala, imoralitate, etc-etc. Este perfect echivalent cu cazul de sus.
Io's satul de romanismul asta de supravietuitor.
Bafta.
Aici nu e vorba de a nu sti, ci de a sti mai mult decat cel de langa tine si de a folosi. Daca vrei o similaritate cu exmenele eu o vad asa: cel de langa tine stie de 8 iar tu nu faci de 10 pentru ca nu e etic. Ma refeream pur si simplu la metode WH (exemplul cu sitemap este foarte bun pentru ca multi webmasteri nu stiu de sitemaps sau nu stiu sa implementeze. Ce ar trebui sa fac, sa nu implementez nici eu, ca sa fim la egalitate? E vina mea ca eu citesc mai mult decat el? Ca stiu de unde sa citesc?)
Cat despre "romanism", tehnicile de BH sunt folosite in proportie covarsitoare de americani si englezi (pentru ca au si bani sa isi cumpere servere... stiu de cineva care are 50 de servere dedicate si o retea de zeci, poate chiar sute de mii de site-uri de spam - il stiu pe adminul lui de retea care, bineinteles, este roman, ca e ieftin -... cu tot romanismul nostru, nu stiu cati si-ar permite asa ceva dintre webmasterii romani). Iar daca ei "supravietuiesc" platind 5000$/luna...
Mai e si o alta chestie aici. Eu cred ca wh/bh e cam ca discutia mainstream/p0rn0, adica daca te-ai apucat sa joci in filme p0rn0, poa' sa te cheme si Lolobrigida, ca nu mai ai nici o sansa sa devii o a doua Angelina Jolie. Societatea, prejudecatile, etichetele, lipsa de intelegere, etc. etc. etc. nu conteaza. Cert este ca intri intr-o vrie din care nu prea mai iesi... ca afacere, ma refer. Daca merge treaba, foarte bine, te specializezi pe bh. Daca nu, asta e. Daca vine la tine un tip care vrea optimizare dupa "vanzari calculatoare" va fi greu sa-i explici: "Ehei, floare la ureche, eu am optimizat si dupa gambling, am fost in top 3 luni din ianuarie pana in martie, da' acum site-ul e banat." Omul se va duce la un seo-ist mediocru, dar care a optimizat cuminte dupa chei mediocre, folosind numai tehnici wh, si care poate arata constant performanta, rezultate, etica. Pana la urma conteaza de unde ies banii mai multi. Perceptia mea imi spune totusi ca banii multi vin din wh, pentru ca numai wh aduce credibilitate iar intr-un asemenea business, credibilitatea e esentiala. Si vinde pe termen lung.
Lucian
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)