Depinde de proiect, depinde de platforma, depinde de client.Originally posted by Razvan Pop
[b]Salut,
Ce limbaje de scripting server-side folositi?
Sa vedem ce majoritatea zdrobitoare are PHP-ul.
Ar fi bune si argumente, cat de mici.
In Romania inca nu am vazut un hosting provider cu suport de Jsp/Servlets(Asta se va schimba in curand...) Din acest motiv nu cred ca sunt multi cei care fac pe cont propriu aplicatii folosind J2EE. Php este mult mai popular.
Eu combin deseori limbajele. Am aplicatii mixte Php cu Asp. O sa vedeti mai jos de ce.
Am un server cu Windows 2003 in SUA, si pot instala pe el componente COM la discretie. Cand dezvolt o aplicatie web ma gandesc la multe aspecte. Principalul aspect e ca serverul gazduieste mai multe domenii. Asta inseamna ca mai multe aplicatii web impartasesc aceleasi resurse. Corect este sa nu faca nici o aplicatie abuz de aceste resurse. Si atunci, solutia este sa faci ceva cat simplu, care sa mearga cat mai repede si sa foloseasca cat mai putine resurse.
Revenind la obiectele Com. E mult mai eficient sa incapsulezi logica de business (Business Layer-ul) a unei aplicatii web intr-un modul compilat (Com, .NET assembly, Servlet, EJB) decat sa scrii tone de cod php sau asp care sa fie interpretat over and over again. Prin urmare, pentru aplicatii care le dezvolt pentru windows, folosesc in majoritatea cazurilor obiecte Com, pe care le pot folosi fie in asp, fie in php.
Am si cateva aplicatii mai mici in .NET, insa majoritatea sunt web-services.
Prin urmare... cel mai utilizat (de catre mine) limbaj server side, este C++. Bineinteles ca este impropriu spus... dar pentru multe aplicatii web rulate pe windows 2003 am folosit mai mult cod C++ decat php/asp.
La asta nu v-ati gandit, right?
Acuma, de ce mixez php cu asp? Sa zicem ca am o aplicatie in asp, care la un moment dat necesita un grafic, in format imagine. Ce fac? Cumpar o component specializata care costa 100+ USD? Portez aplicatia in php si folosesc GD-ul? No way. Fac un script care face toata treaba... eventual ii pun un alt mime-type... si gata.