Ce fel de material? Carte?
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
Am citit cu atentie, nu m-au facut sa am incredere in povestea asta.
Versiune printabilă
@emm
Un material care va fi publicat pe un site. In urma discutiilor cu cei de la ORDA, m-au asigurat ca il pot publica pe net, pot sa-l editez si sa-l vand, pot sa fac orice, deoarece drepturile de autor imi apartin. Totul e sa nu fie copiat (ma gandesc ca fac si ei o verificare).
Ce vroiam sa subliniez este ca indiferent ca ai 10 pagini sau 10k, taxa este aceeasi, cu conditia sa fie totul integrat intr-un singur material (in speta, intr-un singur document word si opera ta sa poarte un singur titlu). Inca un amanunt important, taxa este valabila pentru inregistrarea operei pe persoana fizica. In cazul unei persoane juridica nu stiu, insa exista posibilitatea ca tu, persoana fizica si autor al operei sa cesionezi drepturile in favoarea unei firme (asta daca vrei sa vinzi opera ca persoana juridica etc).
Citat bibnat.ro - ISBN - Biblioteca Nationala a Romaniei
Codul ISBN asigură exclusivitate asupra denumirii editurii sau denumirii cărții?
Nu. Acordarea codului ISBN pentru un titlu de carte nu conferă niciun drept de exclusivitate asupra denumirii editurii și/sau titlului cărții.
Pentru protejarea denumirii editurii/titlului este necesară înregistrarea mărcii la O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci).
Care este relația între ISBN și copyright?
Codul ISBN este codul de identificare a unei cărți, pe plan internațional. El nu are nici o valoare juridică, ceea ce înseamnă că el nu oferă protecție privind dreptul de autor.
Ambele metode sunt viabile pentru protejarea continului, cea sugerata de imagini fiind cea mai ieftina de la un anumit volum al materialului. E greu de "scos" (publicat) la 100lei o editie a unei carti medii ca dimensiune.
Sunt si alte metode, chiar si gratuite, de a-ti proteja continutul, insa punctual, pentru acest caz, si eu cred ca inregistrarea la ORDA este cea mai buna solutie.
Inscrierea la ISBN este obligatorie daca vrei sa comercializezi opera, asta in primul rand. In al doilea rand, drepturile de autor nu i le da nimeni si nicio institutie, drepturile de autor le ai din moment ce tu ai scris cartea. Problema pe care trebuie sa si-o puna este de cum poate sa demonstreze acele drepturi in evitarea unui proces inutil.
In al treilea rand ISBN-ul nu-i certifica autenticitatea operei ori drepturile de autor pentru ca ei nu fac asta, ei doar indosariaza numele, titlul, volumul operei si eventual editura astfel incat sa nu se creeze confuzie intre acestea si viitoare carti cu acelasi nume - un cod ISBN se poate obtine de altfel pentru un pseudonim in loc de nume.
Drepturi de autor ai si pentru cartea scrisa si publicata cu cod ISBN cat si pentru manuscrisul din dulap.
Poti "certifica" drepturile de autor si la notar ori un cadru juridic.