3rd December 2012, 12:36
#1
1 out of 1 members found this post helpful.
Furtul de content”, “Plagiatul pe internet”. Il putem actiona in judecata?
Multumesc tuturor pentru comentariile voastre asupra articolului “Furtul s-a mutat pe internet”.
Asa cum mi-a fost solicitat revin cu acest articol prin care dezvolt cum putem actiona in judecata plagiatul pe internet.
In Romania nu avem o legislatie special creata pentru mediu on-line, precum in SUA (Digital Millennium Copyright Act). Legea care sanctioneaza un astfel de comportament este Legea dreptului de autor 8/1996.
Continutul web site-urilor, blogurilor fie ca sunt articole, fotografii....si lista poate continua, pot fi incadrate de judecator in art.7 lit.a din legea mai sus mentionata care enumera ca obiect al dreptului de autor: operele literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele de calculator.
Nu avem insa o practica judiciara dezvoltata in acest sens, ceea ce inseamna ca nu s-au ingramadit creatorii de continut on-line sa se judece pentru ca le-a fost munca furata.
Ca se merita sau nu sa te pui cu “sistemul”, cu “hotii de continut” fie ca sunt ei concurenti mai mici in piata ori “trusturi media” este o intrebare la care numai voi veti gasi raspunsul? Este o decizie de a lua pozitia corecta fata de cel care va fura munca.
Legea da dreptul judecatorilor de a acorda despagubiri cu echivalent in:
Castigul nerealizat de catre creatorul online;
Castigul realizat de cel care a plagiat, iar in cazul in care aceste doua criterii nu pot fi aplicate - Triplul sumelor ce ar fi trebuit platite pentru utilizarea contentului.
Pe langa despagubiri materiale pot fi solicitate si daune morale.
Puteti veni voi aici cu completari va rog?
Care este miza jocului? Castigul nerealizat de autor ori realizat de “hot”?
Il putem cuantifica in bani de fiecare data?
Cum poate fi afectata imaginea unui autor de continut online caruia ii este furata munca?