Se considera plagiat si atunci cand:
1- specifici sursa articolului? pozei?
2- lasi linkuri din articolele pe care le "copiezi" linkuri ce duc spre pagina "mama"
sunt curios...
Versiune printabilă
Se considera plagiat si atunci cand:
1- specifici sursa articolului? pozei?
2- lasi linkuri din articolele pe care le "copiezi" linkuri ce duc spre pagina "mama"
sunt curios...
A plagia e una, iar a copia, prelua materialul fara acord e altceva. Daca preiei o parte din material indicand sursa printr-un link, nu vad de ce sa te ,, deranjeze “ cineva. Fiecare insa poate avea regulile proprii, daca vrei sa fi 100% sigur de ceva, intrebi autorul.
de intrebat am intrebat... doar ca nu mereu am primit si raspuns. d-aia intreb... sa ma lamuresc cat de cat. nu ca as face eu vreo concureta siteurile de genul promotor sau 4tuning...dar ca idee.
O parte din site-urile de stiri fac parte dintr-o asociatie de presa, iar regulamentul asociatie spune ceva de genul preluare 40 - 60 % din material cu specificarea sursei printr-un link.
Implicit este furt.
Ca situl are anumite reguli care permit preluarea a x% din continut cu precizarea sursei e alta poveste.
In lipsa unei astfel de prevederi e indicat sa iei legatura cu detinatorul drepturilor si sa ii explici frumos ce doresti sa faci. In majoritatea cazurilor vei avea avea un raspuns favorabil + un acord oficial.
Nu mi s-a intamplat pana acum sa ma refuze cineva, doar sa nu primesc un raspuns la 3-4 mailuri.
A plati un articol scriind sursa la sfarsit e ca si cum ai oferi pentru munca cuiva un "multumesc frumos": daca e cineva cu care ai vorbit in prealabil si iti agreaza acest lucru e ok, daca e cineva strain care traieste din acel tip de munca nu e la fel de ok. De fapt e chiar furt, conform unei legi ce protejeaza si creatia, parca legea 8/1996. Totusi anumite trusturi de presa au o conventie prin care permit preluarea a maxim 500 de caractere dintr-un articol, fara a depasi 50% din total (un articol de 800 de caractere iti da dreptul la copierea a 400 de caractere).
Ca sa-ti faci o idee cat poti copia, ceea ce am scris eu mai sus a trecut deja de 500 de caractere.
@cristi_kenzo, de ce nu rescrii stirile cu cuvintele tale? astfel ai avea continut unicat si nu te poate trage nimeni de maneca.
Lucru care desi suna ok este de obicei pus in aplicare prin schimbarea unui cuvant din 5 cu un sinonim.
Am avut experiente din astea cu unii si categoric nu am fost de acord cu solutia lor.
In principiu sunt de acord cu rescrierile, atat timp cat e vorba de un text cu informatii generale.
Dar considera urmatorul scenariu.
Investesti timp si bani in urmarirea preturilor din primele 10 magazine online din ro. Timp de un an. Dupa care faci analize din greu, corelezi cu factorii politici, sociali si economici din decursul acelui an. Scrii un articol. Vine apoi altcineva si reformuleaza totul complet in alt articol. Brusc ti-a copiat informatia, cea pentru care ai muncit cel mai mult.
Si.... legal, ce poti face impotriva lui? E continut unic, nu il poti acuza de plagiat. Tu esti doar o sursa de informare, asta nu este o incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala.
cred ca solutia cu rescrierea lor este cea mai buna in final. Multumesc.
informatia nu este protejata prin drepturi de autor;
modul in care este prezentata / agregata / etc informatia poate fi protejat prin drepturi de autor (in anumite conditii), dar informatia cu siguranta nu;
preturile au fost aceleasi si pentru cel care scrie al doilea articol, contextul politic e acelasi si pt el.. si nu poti sa ii limitezi dreptul de a prezenta aceasta informatie in felul lui prorpiu;
Legal, nu cred ca prea multe. Practic, se poate apela la o solutie foarte raspandita in randul editorilor
de harti si ghiduri turistice: se "planteaza" in cateva locuri informatii false, "de control", gen strazi
inexistente in realitate si care totusi apar in respectivele harti si asa mai departe - cine fura si la proces
se dovedeste relativ usor furtul=>e bun de plata.
@h2u
Bun exemplul cu ghidurile turistice. Fara sa vrei, ai raspuns partial unei probleme care ma macina.
Revenind la ce au spus ceilalti, una este sa te folosesti de informatie (exemplu datele despre un obiectiv turistic) si alta sa faci copy-paste la descrierea facuta de cineva. Din ce m-am interesat (insa avocatul respectiv nu este specializat pe drepturi de autor, astfel ca nu e 100% sigur) daca exista in termeni si conditii mentiunea de copyright asupra textelor de pe site, atunci se supune legii drepturilor de autor.
faptul ca inchei un contract intr-o forma legala pentru un serviciu ilegal (ex: angajezi un asasin pentru un omor) nu inseamna ca serviciul devine legal;
nu sunt avocat si nu iti spun sa iei asta ca o garantie, dar iti pot spune ca noi am consultat un avocat intr-o problema similara si concluzia a fost ca indiferent de alte conditii si termene din site.. nu poti sa protejezi prin copyright informatia, ci doar contributia ta la acel material (forma de prezentare, modul in care este agregata, bucatile "artistice" din text, etc);
daca esti primul care raporteaza scorul unui eveniment sportiv nu inseamna ca ceilalti care vor sa faca acelasi lucru trebuie sa aiba acordul tau;
la fel este si cu pretul unui produs.. daca tu ai scris despre el.. nu inseamna ca il poti obliga pe altul sa scrie despre acelasi pret;
a nu se intelege ca sunt pentru copiere, dar trebuie facuta diferenta intre o opera originala si o stire sau o alta informatie;
@gabriel
Daca eu prezint o informatie intr-un text UNIC si tu vii si-l copiezi, crezi ca e asa greu de demonstrat ca l-ai copiat? Daca eu fac un text de 500 cuvinte, care sunt sansele ca si tu sa creezi un text identic?
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
Cred ca se face confuzie intre informatie (exemplu scorul unui meci, PIB-ul Romaniei, vremea de afara) si creatie, care presupune imbinarea unei serii de informatii si expunerea intr-un limbaj propriu (exemplu, fac o analiza proprie a meciului disputat aseara. Cand redactez o analiza de 500 de cuvinte, care sunt sansele ca tu sa faci o analiza pe acelasi meci, folosind fix aceleasi cuvinte?
eu exact asta am si spus.. daca vrei sa ai sanse in instanta.. ai grija sa creezi un text original (fie ca e o analiza economica sau a unui eveniment sportiv);